Štvrtkový protest proti marrákešskému podvodu: Pred ministerstvom zahraničia spolu protestovali komunisti, pravičiari i kresťania

Štvrtkový protest proti marrákešskému podvodu: Pred ministerstvom zahraničia spolu protestovali komunisti, pravičiari i kresťania

Bratislava 9. novembra 2018 (HSP/Foto:HSP-Ivan Lehotský)

 

Vo štvrtok sa pred Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR konal protest proti tomu, aby Slovenská republika podpísala v marockom Marrákeši tzv. Globálny pakt OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu

Protest proti tomu, aby Slovenská republika podpísala v marockom Marrákeši tzv. Globálny pakt OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu

Účastníci protestného zhromaždenia odsúdili zákerný spôsob, ktorým zahraničné elity pretláčajú podpísanie tohto podozrivého dokumentu a považujú ho za súčasť „salámovej metódy“, pomocou ktorej má byť európskym krajinám postupne nanútené prijatie množstva migrantov, ktorých dosiaľ odmietali.

Reklama

Protestu sa zúčastnilo okolo dvoch stoviek občanov, mnohí mali transparenty. Na jednom z nich bol veľký nápis Lívia – na podporu odvážnej gymnazistky, ktorá sa nebojí zverejňovať na internete videá, v ktorých otvorene hovorí svoje názory na multikulturalizmus, migráciu a slniečkový extrémizmus, hoci sa za to stala terčom (zatiaľ len) verbálnych útokov „slušných a demokratických“ občanov, vrátane vulgárnych a žalovateľných vyhrážok.

Na úvod podujatia moderátor Rastislav Lehotský rozdával veselé stodolárovky „sorosovky“, ktoré účastníkom vraj posiela strýčko Džordž z Ameriky, aby nechodili na takéto mítingy. Prítomných potom privítal organizátor, poslanec NR SR Peter Marček. Vo svojom príhovore poukázal na to, že minister Lajčák bol aktívnym účastníkom príprav toho dokumentu, ktorý zodpovední občania všetkých európskych krajín odmietajú ako nebezpečný a nemorálny. Marček informoval účastníkov, že sa na najbližšej schôdzi Národnej rady, ktorá sa má začať 27. novembra, pokúsi pridať k bodom schôdze aj návrh, aby minister Lajčák nesmel ten dokument podpísať bez súhlasu NR SR a verí, že sa nájde dosť poslancov, aby to podporili.

Reklama

Marček povedal, že v tomto proteste nejde o nič iné, ako o budúcnosť Slovenska a zúčastnili sa na ňom ľudia inak sa hlásiaci k najrôznejším ideológiám a politickým smerovaniam: prišli prívrženci sociálnej demokracie, ako aj priaznivci pravicových strán, prišiel bývalý predseda KDH, ako aj podpredseda Komunistickej strany, skrátka ľudia z celého politického spektra, ktorí si uvedomujú dôležitosť toho, o čo tu ide. „Prišli ľudia, ktorí si neželajú, aby sa stalo, že sa o pár rokov ocitneme v takom prostredí, v akom žijú teraz mnohí Parížania, Londýnčania, či obyvatelia iných západných miest, kde sú no-go zóny, v ktorých sa domáci obyvatelia nemôžu ani ukázať,“ uviedol Marček.

Podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Suleiman: „Je veľmi vzácne, keď sme jednotní. Rozdeľujú nás určité ideológie, ale tu sme sa stretli pre spoločný záujem Slovenska. Ako viete, Marrákeš je v Maroku, kde sa píše po arabsky. Ja viem čítať po arabsky a prečítal som si, čo o tomto pakte oni vo svojej tlači píšu. Prejavujú obrovskú radosť z jeho podpísania. Prečo? Pretože na základe tohto paktu sa budú rozdeľovať migranti v rámci Európskej únie tak, ako bolo plánované. Na území Maroka sú teraz státisíce ľudí z južnejšie položených afrických krajín. V Maroku majú s tým problém, ale po podpise tejto dohody si jednotlivé štáty týchto migrantov rozdelia. O toto tu ide. Slovenská vláda síce verbálne odmietla kvóty, ale teraz ich ide akceptovať ako normu pre celý svet.“

Bývalý predseda vlády a bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský: „Klamú nás tí, ktorí hovoria, že táto zmluva je nezáväzná, že nás k ničomu nezaväzuje, dokonca že je humanitárna, pretože migrantom poskytuje nejaké práva. S takýmito zmluvami má už Európa skúsenosti. A nezáväznosť tejto zmluvy vyzerá takto: tá zmluva naozaj formálne je nezáväzná. Ale štáty, ktoré ju podpíšu a neskôr sa napríklad budú uchádzať o pôžičku zo svetovej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, či o akúkoľvek inú pomoc alebo ústretovosť od západných štátov, dostanú od nich potom otázku: dodržiavate marrákešskú zmluvu alebo nie? Ak dodržiavate, dostanete pôžičku, ak nedodržiavate, tak ju nedostanete. Takto to chodí s takýmito takzvanými ,nezáväznými‘ zmluvami. A preto sa nenecháme opiť rožkom ani naším vlastným ministrom zahraničných vecí.“

Čarnogurský hovoril aj o skutočnej pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou: „Hovorí sa, že veľká časť migrantov, ktorí sú v Európe, prišla zo Sýrie. Lenže vojna v Sýrii sa už vďaka Rusku a najmä vďaka sýrskej armáde pomaly končí, oslobodená je veľká časť územia a legitímna sýrska vláda volá svojich občanov, aby sa vrátili domov. My by sme im mohli najlepšie pomôcť tak, že by sme im pomohli sa vrátiť. Prečo to nerobíme? Pretože sme vazalmi Spojených štátov. Povedzme už konečne, že s takouto politikou končíme a na ich príkazy nebudeme brať ohľad! Takú politiku chceme od nášho ministra zahraničných vecí. A prvým krokom by mohlo byť, že sa slovenský vyslanec v Sýrii vráti do Damašku – napríklad český vyslanec tam chodí na niekoľko dní v týždni, ale náš sa tam ani neobjaví… Chceme, aby minister dal príkaz svojmu podriadenému, aby okamžite nastúpil na svoje pracovné miesto v Damašku,“ uviedol Čarnogurský.

Po ňom vystúpil kandidát na primátora Bratislavy Roman Ruhig. Informoval, že hoci o tom verejnosť nevie, pretože médiá akosi „pozabudli“ o tom informovať, ale vo Vajnoroch sa už stavia sídlisko pre 800 migrantov. A položil otázku: „Prečo o tom nikto nehovorí, prečo to neriešia ani kandidáti na bratislavských poslancov, starostov a primátora?“

Reklama

Aktivista Peter Socha žijúci v Rakúsku rozprával o tom, ako Viedeň už patrí migrantom a domorodci odtiaľ utekajú preč. Zo slávnej Mariahilfer Strasse, čo kedysi bývala jedna z najlepších adries v meste, sa stalo multikultúrne geto, kde jeho priateľovi štyrikrát vykradli byt. Toto sa deje už len kúsok od našich hraníc…

Peter Marček v záverečnom slove zdôraznil, že to, čo sa deje na Západe, je jednoznačne genocída Európy a jej národov. Upozornil, že migračný pakt nepodpíše ani jedna z našich susedných krajín okrem Ukrajiny a nepodpíšu ho ani krajiny ako Izrael či vzor demokracie USA. Ministrovi Lajčákovi adresoval výzvu, že ak tú zmluvu napriek všetkému podpíše, nech rovno odstúpi.

Na záver si prítomní zaspievali slovenskú hymnu.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali