Bratislava 24. decembra (TASR)
Stravovanie počas Vianoc je vo väzniciach prispôsobené zvyklostiam v jednotlivých regiónoch Slovenska.
Pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím. Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje tradičná strava, na večeru býva kapustnica (s klobásou, s údeninou, s hríbmi a haluškami) alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát (majonézový alebo cibuľový), ovocie, keks, čaj, v niektorých ústavoch aj vianočné oblátky s medom. V ďalších sviatočných dňoch sa v jednotlivých ústavoch pripravujú rôzne hlavné jedlá. Stravovanie počas Vianoc a novoročných sviatkov je vo väzniciach prispôsobené národným zvyklostiam, pričom sa samozrejme vychádza z limitovaných možností stravnej dávky.
Vianočné sviatky, Silvester a Nový rok strávi, vo väzení za mrežami približne 10.000 väzňov. Na začiatku tohto týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1342 obvinených a 8719 právoplatne odsúdených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
ad