Sto tisíc bojovníkov, obrnené vozidlá a …: tri reálne scenáre ukrajinského protiútoku

Sto tisíc bojovníkov, obrnené vozidlá a …: tri reálne scenáre ukrajinského protiútoku

Kyjev 21. marca 2023 (HSP/kp.ru/Foto:TASR/AP-Roman Chop)

 

Kyjev pripravuje obrnenú “údernú päsť” a Západu sľubuje, že najneskôr v máji prejde do “ofenzívy”. Kde sa môže pokúsiť prelomiť ruskú obranu. Sú na to ruskí vojaci pripravení? Na tieto otázky odpovedá v ruských novinách Komsomoľskaja pravda vojnový korešpondent Aleksandr Koc

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinský vojak pripevňuje granáty k dronu poas ťažčkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Kyjev postrkujú a tlačia

– Ofenzíva zo strany AFU? Určite bude, o tom nepochybujte,” “upokojoval” ma známy veliteľ ruského komplexu z prahu svojej suterénnej veliteľskej miestnosti.

Reklama

Velenie jednotkám z podzemia je “trendom sezóny”. U nás, rovnako ako u nepriateľa. Dostupnosť vysoko presných prostriedkov ničenia núti upraviť akademické normy velenia jednotkám. Tu sú rozmiestnené komunikačné prostriedky a odtiaľto sa vykonáva kontrola nad “držaným” územím – na veľkých obrazovkách sa zobrazuje obraz z dronov, ich operátori sú tam s joystickmi. Korekcia delostreleckých úderov sa vykonáva online. Pár reflektorov a svetlometov, a to, čo sa deje, by ste mohli považovať za finále kyberšportu. Až na to, že tu ľudia umierajú naozaj. A zdá sa, že našim protivníkom to neprekáža.

– Oni totiž nemajú mobilizačný limit, môžu si to dovoliť. Takže tam, kde my zničíme rotu, sa hneď objaví nová,” hovorí môj respondent. – Majú dobrý výcvik za líniou, na frontovej línii prebieha neustála rotácia a len málo jednotiek je obsadených na menej ako 90 percent. Dokonca aj čo sa týka vybavenia. Nech je to starý obrnený transportér a BRDM, BMP-1 a T-64, ba aj pickupy na evakuáciu, ale to, čo štáb potrebuje, tam je. Tak to bolo, kým neprišla hlavná masa západnej techniky. Pre ktorú mimochodom Ukrajina formuje až 3 nové úderné zbory (podrobnejšie o nich – ďalej). Chce ich využiť na prechod do ofenzívy.

Reklama

V posledných týždňoch západné médiá, podľa ktorých sa dá posúdiť nálada v politikárčení potenciálneho nepriateľa, vykazovali nezvyčajnú nestálosť. Napríklad denník Washington Post “zrušil” ukrajinskú ofenzívu, pričom citoval dôstojníka ozbrojených síl a predstaviteľov ukrajinskej vlády, podľa ktorých bol Kyjev nepripravený. Kolosálne straty, nedostatok skúseností mladších veliteľov, opotrebovaný dôstojnícky zbor… Americké noviny opísali problémy Ukrajiny tak živo, že bolo jasné, že do ofenzívy určite pôjde.

A potom Politico píše: “USA sa ponáhľajú pripraviť Kyjev na jarnú ofenzívu”. Hovorí sa, že straty Ukrajiny sú straty (vo Washingtone ich odhadujú na “viac ako 100 tisíc ľudí”) a najneskôr v polovici mája treba prejsť do ofenzívy. Darmo, do druhej polovice apríla musí AFU dostať viac ako 1 000 kusov obrnenej techniky, medzi nimi asi sto tankov, viac ako 300 obrnených transportérov, 250 IFV a asi 400 obrnených vozidiel. A to je len začiatok.

Zvyšok, vrátane munície NATO kalibru 155 milimetrov, dorazí podľa možností ukrajinských spojencov. Len tankov je prisľúbených asi 800, z toho 250 západnej výroby a zvyšok sú T-72 rôznych modifikácií. A ak si uvedomíme, že Kyjev “lokalizoval” výrobu munície sovietskej výroby kalibru 82, 120, 122 a 152 mm “v krajinách NATO”, je čas biť na poplach.

Na rozdiel od minulého roka, keď bola ofenzíva nepriateľa v Charkovskej oblasti zjavením aj pre niektorých ruských vojenských veliteľov, si však dnes všetci uvedomujú hrozbu, ktorú Kyjev predstavuje. A najnebezpečnejšie smery sú už jasné.

Pozrime sa na ne.

Reklama

 

Scenár č. 1

Záporožská blesková vojna

Ruská rozviedka konštatuje, že za posledný mesiac Ukrajina hromadí rezervy v Nikolajevskej, Chersonskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti. Presúvajú sa tam obranné jednotky, ako aj novovytvorené brigády. Najpravdepodobnejším cieľom pripravovaného protiútoku je Melitopol. Pripomeňme, že začiatkom roka náčelník štábu AFU Zalužnyj vo svojom epistolárnom “liste” “O perspektívach kampane 2023” označil za hlavný cieľ na toto obdobie dobytie Krymu. Táto úloha je prinajmenšom ambiciózna. Ruské vojská ho, samozrejme, nepustia ani do blízkosti polostrova. Ale Zalužnyj by veľmi rád presunul na Krym aspoň vzdialené bojové operácie (nie pozemné útoky, ale letecké a diaľkové delostrelecké údery). V prvom rade vystužiť “nepotopiteľnú lietadlovú loď” ako našu hlavnú tylovú základňu na južnom fronte. Zatiaľ môže AFU spôsobovať len menšie škody na objektoch na Kryme pomocou vzdušných a podmorských dronov. A tieto škody majú skôr spravodajský ako vojenský charakter.

Na druhej strane Kyjev sníva o tom, že bude môcť pokryť naše veliteľstvá, sklady a kasárne na polostrove. Zatiaľ boli Ukrajine prisľúbené len rakety dlhého doletu s presným navádzaním. A na existujúce typy zbraní potrebuje AFU priblížiť sa ku Krymu, k priesmyku.

A tu sa vraciame k Melitopolu. Mesto stojí na strategickej cestnej križovatke. Odtiaľ sa dá presunúť do Berďanska, prístavu na Azovskom mori, a smerom na Mariupol a do Geničeska, kde je cesta na Krym. Alebo môžeme rozšíriť predmostie smerom na Cherson a rozrezať naše zoskupenie na ľavom brehu Dnepra. Nie je náhoda, že za posledný týždeň AFU podnikla dva prieskumné boje v smere na osadu Pology, z ktorej vedie cesta na Tokmak a ďalej na Melitopol – dočasné hlavné mesto ruského Záporožia. Ak nepriateľ uspeje pri Melitopole, ruské jednotky na ľavom brehu Chersonskej oblasti sa budú musieť stiahnuť k Perekopu, aby neboli odrezané od koridoru na Krym. A táto životná cesta sa môže rýchlo ocitnúť pod nepriateľskou palebnou kontrolou. To znamená, že ruskému zoskupeniu bude hroziť obkľúčenie. A ak sa teraz na pokus Ukrajiny začať ofenzívu pretlačením Dnepra dá pozerať skepticky, v prípade pádu Melitopolu bude táto hrozba celkom zrejmá.

Ale ako sa hovorí, na papieri to je jednoduché. Dva extrémne pokusy ukrajinských ozbrojených síl viesť prieskumnú bitku na záporožskom smere sa skončili úplnou porážkou. Desiatky obetí, spálená technika a povesť, ktorá klesla pod bahnitú jarnú hlinu. Navyše ruská obrana v tomto smere preukázala nielen schopnosť odraziť prekvapivé útoky, ale aj bezohľadnú túžbu po nich. Na internete sa objavilo niekoľko videoklipov, ktoré ukazujú, že naši bojovníci si vypestovali chuť po víťazstve.

Reklama

Ukrajinci majú útočiť južným smerom v stepiach. Čiže inými slovami – na otvorených priestranstvách. A ak si naši vojaci poradili s dvoma rotami – taktickými skupinami, tak väčšie jednotky pre delostrelectvo by boli dobrým cieľom. Okrem toho som sám videl, ako na všetkých uvedených smeroch profesionálni stavitelia vybudovali veľmi mohutné obranné stavby – od betónových kužeľových prekážok a protitankových zákopov až po sieť zákopov a priekop s bunkrami a zabetónovanými palebnými bodmi. Prejsť cez ne nie je to isté ako vojsť do opusteného mesta bez boja.

 

Scenár č. 2

Svätovojtešský prielom

Ďalší nebezpečný smer pre “ofenzívu” AFU už dostal neoficiálny názov Svätovského prielom. Ide o hornú časť Luhanskej oblasti, severojužnú líniu od Troického po Kreminnu so Svatovom uprostred. Vlani, po stiahnutí našich vojsk z Charkovskej oblasti a opustení Kupjanska, práve na toto mesto nepriateľ zameral svoje hlavné sily. Stabilizácia frontu v skutočnosti pri tejto ceste bola možná len vďaka posilneniu mobilizovanými jednotkami. A odvtedy tu ruské jednotky boli v “aktívnej obrane”. Ukrajincom sa podarilo na niektorých úsekoch až niekoľko kilometrov zatlačiť Rusov od cesty. Každý deň sa ruské útočné jednotky zmocňujú ďalších a ďalších opôr v lesoch a pomaly postupujú.

K ruskému úspechu tu prispievajú dva faktory. Na jednej strane je to zvýšená bojaschopnosť mobilizovaných jednotiek – útočné jednotky pozostávajú najmä z tých, ktoré boli povolané na jeseň minulého roka. Na druhej strane je nepriateľ z politických dôvodov zatiaľ nútený presúvať viac posíl na Artemovský front ako sem. Patria sem aj čerstvo vycvičené zálohy.

To však neznamená, že Kyjev sa vzdal svojich plánov. Veď úderom na Svatovo má možnosť postupovať smerom na Starobelsk so širokou obchádzkou na Rubežnoje. Zároveň nemožno vylúčiť súčasný úder z Kupjanska, Limanu a Severska (ak bude posledný menovaný do mája stále pod kontrolou AFU). A potom by mohla byť obkľúčená aglomerácia Lysyčansk-Severodoneck.

V zásade po známych udalostiach na charkovskom fronte a strate Krasného Limanu Ukrajina sledovala práve tento cieľ. Tento plán prekazilo len hrdinské úsilie ruských jednotiek, ktoré vtedy prežili nie vďaka, ale napriek nemu. Dnes je situácia iná. Na Svatovskej hranici a ďalej do Luhanskej ľudovej republiky bola vybudovaná rovnaká ešalónová obrana ako na južnom smere.

Iniciatíva je teraz na strane ruskej armády, ktorá sa naučila útočiť, brániť sa. Zároveň je tu teraz pomer síl približne jedna ku jednej. Nepriateľ systematicky skúma ruskú obrannú líniu a hľadá v nej slabé miesta, ktoré zatiaľ nenašiel. V prípade presunu záloh s novými brigádami vybavenými západnou technikou to však bude mať ťažké. Veľa bude závisieť od výkonnosti ruskéo delostrelectva. A teda aj od ruského vojenského priemyslu, ktorý musí bohom vojny dodávať muníciu.

 

Scenár č. 3

Mariuposké dobrodružstvo

V Kyjeve sú konvenčne dva jastrabie tábory – vojenský a politický. Na mlynčeku na mäso v Artemovsku vidíme, že tu rozhoduje politické krídlo na čele so Zelenským. Vo všeobecnosti sa jeho PR ciele často rozchádzajú so strategickou účelnosťou. Namiesto neuváženého ničenia svojich rezerv v meste odsúdenom na zánik by armáda odvelila jednotky na ďalšiu líniu obrany. Tak ako to urobilo ruské velenie na jeseň, keď prijalo trpké, ale nevyhnutné rozhodnutie stiahnuť svoje zoskupenie z pravého brehu Dnepra.

Dnes sa v Kyjeve diskutuje o ďalšom politickom rozhodnutí a návšteva Vladimíra Putina v Mariupole mu (rozhodnutiu) určite pridá priaznivcov. Ide o útok zo záporožského a dnepropetrovského smeru – cez Ugledar a Volnovachu – na Mariupol. Z informačného hľadiska je táto myšlienka takmer výhrou pre všetkých. Ak sa nezamyslíte nad tým, ako potom vysvetliť ďalší Azovstal. Treba však byť pripravený aj na takéto samovražedné útoky.

Reklama

 

Celá sila ukrajinskej armády

S akými silami bude Ukrajina útočiť? Je známe, že teraz sa formujú 3 úderné zbory AFU, v každom je 6 brigád, ktoré používajú západnú techniku a zbrane. Jedna mechanizovaná brigáda má 4,5 – 5,5 tisíc bajonetov. Jednoduchými matematickými prepočtami sa dostávame až na 100-tisíc mužov.

Samozrejme, nie všetci z nich nastúpia do útoku. Tieto záložné zbory majú protivzdušnú obranu, spojenie, podporu, zdravotníctvo… Po odrátaní tých, ktorí nebudú pochodovať v predných radoch, máme v každom zbore 20 000 mužov. Mimochodom, Zalužnyj vo svojom “traktáte” napísal, že na dobytie Krymu potrebuje presne 60-tisíc mužov.

A útočný zbor bude obrnená päsť podporovaná vysoko presným delostrelectvom a údernými bezpilotnými lietadlami, určená na prerazenie prielomu v našej obrane, do ktorej musia vpadnúť hlavné sily, rozširujúce predmostie.

Celkovo má dnes Kyjev v zbrani asi 600 000 mužov. Ukrajina si môže dovoliť držať v tyle vážnu rezervu, čo znamená, že existuje šanca na ofenzívu v dvoch smeroch naraz – južnom a východnom. V závislosti od úspechu jedného z nich tam velenie AFU pravdepodobne presunie posily v snahe rozvinúť ofenzívu.

Reklama

– Mám pocit, že sa im nepodarí katastrofálne prelomiť našu obranu,” hovorí môj známy bojový dôstojník. – Možno sa im podarí preťať niekoľko kilometrov, ale nie viac. Prirodzene, utrpia ťažké straty. A front po tom, ako útočníkom dôjdu tanky a munícia, bude na nejaký čas zamrznutý. Na ďalšie akcie už nebudú sily. To bude, samozrejme, dobrá príležitosť na náš protiútok na vyčerpaného nepriateľa. Ak urýchlene sformujeme niekoľko nových armád, budeme mať všetky šance tento rok nepríjemne prekvapiť Ukrajinu a Západ.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali