Sto rokov po rozpade Rakúsko-Uhorska hľadajú stredoeurópske krajiny k sebe opäť cestu. Môže mať regionálny zväzok znovu perspektívu?

Sto rokov po rozpade Rakúsko-Uhorska hľadajú stredoeurópske krajiny k sebe opäť cestu. Môže mať regionálny zväzok znovu perspektívu?

Bratislava 2. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Stredoeurópske krajiny, sto rokov po rozpade rakúsko-uhorského žalára národov už plne samostatné a emancipované, si začínajú byť blízke azda ako nikdy predtým. Začínajú hľadať, čo ich spája a zisťovať, že lepších partnerov ako svojich súrodencov a susedov ťažko nájdu medzi veľmocami. Dá sa niečo urobiť s takýmto potenciálom?

Na snímke zľava minister vnútra Maďarskej republiky Sándor Pintér, ministerka vnútra SR Denisa Saková, námestník ministra vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzalka

Pred pár týždňami sa stretli ministri vnútra krajín V4 a dohodli sa, že odteraz pri akomkoľvek nariadení Európskej komisie sa budú najprv radiť spolu a pokúsia sa nájsť spoločný postup voči komisii. Podobné stretnutia mali aj ministri iných rezortov a zisťujú, že ich spoločné regionálne záujmy sú im často oveľa bližšie než záujmy EÚ – čo je len iný názov pre záujmy mocných západoeurópskych krajín, ktorým vlastne vždy ide iba o ich vlastné geopolitické ciele, čiže o takú či onakú formu kolonizovania.

Reklama

A preto sa niektorí ľudia pýtajú: čo keby stredná Európa vytvorila akúsi formu koalície, konfederácie, či iného vhodného, voľného ale akcieschopného zväzku, schopného byť v Európe mocným hráčom, ktorého „tí veľkí“ už nebudú mať iba za fackovacieho panáka? Dvoch poslancov Národnej rady, ktorí prináležia k opačným táborom v rámci názorového spektra, sme sa spýtali, aký je ich názor na to.

 

Reklama

Hlavné správy: Je to sto rokov od čias, keď sa rozpadla Rakúsko-Uhorská monarchia a vznikol spoločný štát Čechov a Slovákov. Bilancuje sa. Ako hodnotíte to, čo sa pred sto rokmi stalo, z hľadiska dopadu na dnešok?

Poslanec NR SR Miroslav Sopko (OĽaNO): „Rozpad Rakúsko-Uhorska vyplynul z výsledkov prvej svetovej vojny a vtedajší predstavitelia slovenského národa jednoznačne deklarovali to, že sa treba rozísť s Maďarmi a treba ísť do spoločného štátu s Čechmi. Ako sa ukázalo, slovenskému národu to pomohlo, pretože žiaľ, maďarizácia v tom čase bola v plnom prúde, viď Apponyiho zákony v školstve a ďalšie veci, ktoré sa diali, a o ktorých historici píšu. Takže myslím si, že táto historická skúsenosť pomohla aj pri vytvorení slovenského národa v tej podobe, ako ho poznáme.“

Poslanec NR SR Milan Mazurek (ĽSNS): „My vnímame tak trochu s obavou tie obrovské oslavy výročia vzniku Československa. Slovensko vynaložilo osem či viac miliónov eur len na oslavy výročia štátu, ktorý nemal s dnešnou Slovenskou republikou nič spoločné. Keď si vezmeme, že je to štát, ktorý niekoľko rokov väznil otca slovenského národa Andreja Hlinku, presne toho Hlinku, ktorý má bustu vo vestibule Národnej rady, je naozaj bizarné, že Národná rada vyčlenila také obrovské prostriedky na oslavy výročia vzniku tohto štátu. Naviac, ak hlavnými propagátormi tých osláv sú ľudia, ktorí Andrejovi Hlinkovi ani na meno nevedia prísť. Je to celé prinajmenšom zvláštne.“

 

V poslednom období krajiny stredoeurópskeho regiónu opäť začínajú držať v niektorých otázkach spolu, napríklad pokiaľ ide o migráciu. Akú perspektívu vidíte pre možnosť opätovného užšieho spojenia týchto krajín, než len v rámci EÚ?

Reklama

Miroslav Sopko: „V prvom rade má budúcnosť spoločná celoeurópska únia, pretože netreba zabúdať na to, aké je súčasné rozloženie síl vo svete. Európa, kým drží a ťahá za jeden povraz, je silným partnerom a dokáže presadzovať svoje ciele aj v celosvetovom meradle.“

Milan Mazurek: „Ťažko sa vyjadrovať k takým dávnovekým témam a ťažko povedať, či sa tu buduje nejaký nový blok, ktorý by pripomínal Rakúsko-Uhorsko, ale treba povedať, že Rakúsko-Uhorsko ako štát bolo absolútne nefunkčné, čo sa prejavovalo najvypuklejšie v posledných rokoch jeho existencie. Jednoducho, to takto nemôže fungovať, že pod jednou centralistickou vládou bude toľko rôznych národností, národov, náboženských konfesií. To nikdy fungovať nebude, veď to vidíme aj dnes v Európskej únii, ako sa všetci navzájom hádajú.“

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali