Starosta Odesy vyzval Zelenského, aby sa vzdal, inak podpíše zmluvu s Ruskom v marci 2023 nový líder republiky

Starosta Odesy vyzval Zelenského, aby sa vzdal, inak podpíše zmluvu s Ruskom v marci 2023 nový líder republiky

Bratislava 31. augusta 2022 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Prinášame vám článok zamýšľajúci sa nad tým, čo znamenajú niektoré vyhlásenia lídrov Ukrajiny a niektoré udalosti, ku ktorým v poslednej dobe došlo, ktorý napísal Alexandr Sitnikov pre ruské noviny Svobodnaja Pressa

odesa pristav
Ilustračné foto

Prezident-Šašo svojou idiotskosťou a tvrdohlavosťou ničí dobrý život príliš mnohým vplyvným občanom a žiadna ochranka mu v takom prípade nepomôže.

Reklama

“Takmer 90 % ukrajinskej elity je presvedčených, že vojna sa skončí vo februári alebo v marci 2023 podpísaním mierových dohôd, v ktorých Ukrajina predsa len bude musieť odstúpiť niektoré územia. Informoval o tom v krajine populárny telegramový kanál, ktorého dôverné informácie z politického zákulisia Banderštátu sa pravidelne potvrdzujú.

Podľa názoru tohto samozvaného pravdorubca “s takou podporou Západu, akú má teraz, sa Ukrajina drží len preto, že ešte stále je niekto ochotný za ňu zomrieť so samopalom v ruke. Nezostalo ich však už veľa.” To však nie je ani polovica problému, ale len jeho desatina. Všetci Ukrajinci sa boja zimy. Nastane úplný kolaps, alebo skôr ešte horšie, úplný… (nespisovné ruské slovo, ktoré znamená, že situácia je úplne najhoršia).

Reklama

Po tom, čo Zelenskyj po stý raz zopakoval, že s Moskvou sa nebude rokovať, kým sa Rusko nevráti do pozícií “pred 24. februárom”, by sa zdalo, že nikto zo žlto-blankytných politikov by nemal spochybňovať názor garanta banderovcov. Inak by sa objavili “chlpatí” z SBU, ktorí by ho odviedli do pivníc a potom by zradcu vyhlásili za nezvestného.

Odeský starosta Truchanov, mimochodom hrdina Majdanu, však v rozhovore pre Corriere della Sera povedal, že Kyjev by mal začať rokovať. “Nechcem byť zle pochopený. Samozrejme, snívam o návrate k našim hraniciam v roku 1991, ale musíme sa dohodnúť krok za krokom, postupne hľadať kompromisy, vyhýbať sa konfrontácii,” povedal šéf prímorskej perly.

Vyhlásil tiež, že je proti zničeniu pamätníka Kataríny II. Podľa neho “som proti búraniu sôch. Aj keď zničíme pamiatky, história sa nezmení. Viem, že sa zozbierala petícia s 25 tisíc podpismi, ale čakám. Podľa tejto logiky by som mal odstrániť aj Puškinov alebo Gagarinov pomník? Nemá to zmysel.”

Truchanov, ktorý v podstate nastoľuje otázku nevyhnutnosti rokovaní s Moskvou (samozrejme, za podmienok Kremľa), hovorí striktne z pozície banderovcov. Jemu a mnohým ďalším predstaviteľom banderovskej politickej komunity je jasné, že Cherson a časť Záporožskej oblasti sú pre kyjevskú chuntu stratené. To však zďaleka nie je celá provincia, ale len jej malá časť.

Oveľa horšie je, ak Rusi obsadia plynárenské oblasti v Charkovčine (asi 10 km od frontovej línie) alebo získajú kontrolu nad Odesou, po čom geopolitická váha krajiny klesne na nulu. Stručne povedané, Truchanov vyslovil to, čo sa beneficienti Majdanu boja povedať.

Reklama

Do starostu Odesy sa okamžite pustila Banková (Sídlo Zelenského). Funkcionári prezidentskej kancelárie začali v médiách označovať Truchanova za darebáka a LOM (lídri verejnej mienky) a Ze-boti začali šíriť informácie, aby zabránili ostatným v takomto uvažovaní.

Odesský primátor sa dal na ústup. Zle ma pochopili, vytrhli slová z kontextu. Napriek tomu je naivné myslieť si, že si nevypočítal reakciu Ze-tímu. Zdá sa, že hrdina Majdanu z roku 2014 úmyselne urobil informačný prešľap, aby pripravil pôdu pre štátny prevrat.
“Truchanov urobil vyhlásenie, ktoré sa čoskoro stane hlavným prúdom v ukrajinskej a ešte viac v európskej spoločnosti,”
tvrdia samozvaní blogeri.

Je zarážajúce, že vzbura na lodi sa časovo zhodovala s rozhovorom šéfa Naftogazu Vitrenka pre The Guardian a CNN. Pripustil, že teplota v bytoch občanov bude túto zimu minimálne 4 stupne pod normálom. Vzhľadom na to, že ešte pred 24. februárom sa ľudia triasli vo svojich domoch pri 19 stupňoch, jeho odhalenie znamená jediné: vykurovacia sezóna nebude.

“Ak bude táto zima chladná, bez dodatočného dovozu nebude dostatok plynu na centrálne vykurovanie. Preto nebude dostatok kapacít ani na vykurovanie obyvateľstva,” vysvetlil Vitrenko a povedal pravdu: “Máme jednotný energetický systém, takže ak nebude uhlie, budeme potrebovať plyn, ale ten nebude stačiť. V takom prípade nebude v energetickej sústave dostatok elektriny a budeme musieť pristúpiť k výpadkom elektriny na celej Ukrajine.

Stručne povedané, nebude nielen teplo, ale ani elektrina. Do chladného počasia zostáva ešte niekoľko mesiacov. Vitrenkove slová o tom, že nie je dostatok uhlia, ešte menej plynu a nie sú peniaze na ich nákup, obyvateľov mesta dosť zarmútili. Okrem toho sa v jadrovej elektrárni už dlho nevykonávajú plánované opravy a šesť z pätnástich reaktorov je pod kontrolou Ruskej federácie a môžu byť odpojené od ukrajinskej národnej elektrickej siete.

Reklama

V kuloároch Bankovej, s výnimkou Ze-tímu, sa mnohí pozerajú na situáciu s veľkým pesimizmom a veria, že do januára 2023 mnohé európske vlády zmenia názor a budú otvorene kritizovať Zelenského.

Podľa viacerých ukrajinských pravdorubcov “koniec januára a začiatok februára 2023 bude jedným z najťažších období a možno aj zlomovým bodom. Tylo zamrzne, logistika sa zrúti, ekonomika odumrie a AFU bude demoralizovaná. Čo za blázna musí byť človek, aby sa teraz nedohodol s Ruskom, naznačuje Vitrenkov rozhovor. Z toho vyplýva Truchanovov odkaz, že teraz, keď sa front stabilizoval, je potrebné hľadať kompromis, čo možno považovať za dobrú vyjednávaciu pozíciu.

Neobonaparte je očividne rozrušený, bojí sa guľky do chrbta. Rokovania sú pre neho doslova rozsudkom smrti. Áno, v súčasnosti sa publikuje množstvo analýz, vrátane analýz uznávaných ruských expertov, o spoľahlivej ochrane samozvaného garanta bezpečnostnou službou MI-6. Hovorí sa, že kým sa Briti nerozhodnú sami odstrániť Zelenského na vlastnú päsť, je pod silnou ochranou. Konečné rozhodnutia na Ukrajine však prijímajú len Američania.

Je to tak, ale na Ukrajine je všetko oveľa zmätenejšie. Na Ukrnete sa napríklad objavilo video o veselom živote v hlavnom meste Kyjeve. Napriek bojom na frontoch a výzvam, aby všetci darovali krv pre obrovské množstvo zranených, sú v meste otvorené reštaurácie, na uliciach sa tvoria kolóny mercedesov a bmwečok a mladí ľudia – zlatá mládež, vysedáva v nočných kluboch. Hlas za kamerou nám hovorí, že tento sviatok života má v skutočnosti len jedného nepriateľa. Je to Zelenskij, ktorý sa nekamaráti s vlastnou hlavou.

Hovorí sa, že pán Bankovej nie je pri zmysloch, a aj tu, v Kyjeve, sa objavia ruské tanky a usporiadajú ďalší “Mariupoľ”. Aby sa tomu zabránilo, ľudia nemajú na výber: buď rozdrviť ruskú armádu, alebo vymeniť prezidenta. Ak je prvá možnosť nemožná, druhá je celkom uskutočniteľná. Len jednoducho ešte nenastal ten správny čas.

V kancelárii prezidenta vedia o týchto náladách a boja sa aby sa z hrdinu Zelenského rýchlo nestal “Porošenko 2.0” – s obrovským rozdielom, že Porošenko nepripustil konflikt s Ruskom. Ľuďom konečne došlo, že keby bol Čokoládový zajac (prezývka bývalého prezidenta republiky) znovu zvolený, ešte stále by podpisoval Minské dohody – tretiu, štvrtú… dvadsiatu. A krajina by žila v mieri. Ale klaun, ktorý nesplnil žiadny zo svojich predvolebných sľubov, žiada vojnu do posledného ukrajinského.

A ešte niečo: okrem Truchanova začali svoju hru s politickými útokmi na Zelenského aj viacerí kľúčoví starostovia krajiny – Filatov (Dneper), Suchomlin (Žitomír), Senkevič (Nikolajev), Atrošenko (Černigiv) a ďalší. Mimochodom, bývalý šéf SBU Bakanov a generálna prokurátorka Venediktová boli údajne odvolaní tiež preto, že hovorili o potrebe hľadať kompromis s Ruskom. Dokonca aj Korban, šéf obrany Dnepra, bol údajne zbavený občianstva pre podobný škandál.

Môžeme pokojne predpokladať, že veta “takmer 90 % ukrajinskej elity verí, že vojna sa skončí vo februári alebo v marci 2023 podpísaním mierových dohôd, v ktorých Ukrajina predsa len bude musieť odstúpiť niektoré územia” nie je, ako sa hovorí, vymyslená zo vzduchu, ale má reálny základ.

Ďalšou otázkou je, či bude musieť Moskva na konci zimy 2023 pristúpiť na mierovú zmluvu s Kyjevom, ak na Ukrajine zamrzne tylo, zrúti sa logistika, odumrie ekonomika a AFU bude úplne demoralizovaná?

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali