Smotánka osemdesiatmetrových Lomnického mimoriadne láka

Smotánka osemdesiatmetrových Lomnického mimoriadne láka

Banská Bystrica 2. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Marcel Lomnický tvrdí, že 80 metrov padne čoskoro

Kladivára Marcela Lomnického dráždi osemdesiatka tak intenzívne, ako býka červené súkno v rukách toreádora. Ak by ju do olympijského Ria neprekonal, už by o sebe aj zapochyboval, takéto úvahy si však k srdcu nerád pripúšťa a tvrdí, že 80 metrov padne čoskoro, v roku 2015 takmer naisto.

Reklama
Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický

Na sklonku roku slovenský atlét urobil závažný krok, zmenil príslušnosť a stal sa členom armádneho strediska Dukla. Neustále si však stráži svoju nezávislosť, na ktorú si po rokoch strávených v USA navykol. Každé jedno rozhodnutie v role samotrénera zvažuje a nemusí sa nikomu zodpovedať, pretože prináša stabilne úspech. “Už som si navykol niečo meniť v tréningovom pláne v obavách, že sa mi prestane dariť, alebo že sa nezlepším. Aj teraz to budú malé zmeny, nič prevratné a keď zostanem zdravý, verím, že prekonám 80 metrov. Vrcholom budú majstrovstvá sveta v Pekingu a ja chcem na nich byť lepší ako ôsmy v Moskve.”

Marcelovi Lomnickému progres vychádza. “Verím zaužívanému systému prípravy, no aj zmenám. Môžem si ich dovoliť trebárs do mája, júna, no a posledné tri mesiace pred vrcholom mám v náplni vždy rovnaké. Už som sa presvedčil, že počas nich sa forma spoľahlivo dostaví, dva tri roky dozadu som si to odskúšal, fyzickú formu som mal vždy super. Naučil som sa aj veľa cestovať a pretekať, každý víkend som niekam letel a už mi to vôbec neprekáža. Ak budem zdravý, budem to fajn.”

Reklama

Osemdesiatka znamená bránu k úspechu. “Treba ju hodiť tam, kde sa najviac žiada. Najskôr by som ju však potreboval prekonať hocikde, aby som sa dostal do klubu osemdesiatmetrových. Je to smotánka, extratrieda, v našej komunite uznávaná, posúvajúca na medailové stupne. Aj 79 metrov by mohlo na medailu stačiť, no istotu v tom nemáte, osemdesiatka je však vždy o vzácnom kove.”

Trpezlivosť ruže prináša. “Nepodlieham tomu, že som 80 metrov ešte nehodil. Teším sa na tú chvíľu, že raz padne. Pred rokom som o nej rozprával, sníval som o nej, tento rok som už na to mal natrénované, chýbali len lepšie podmienky. V novom roku sa vynasnažím 80 metrov hodiť, a to v hocijakých podmienkach. Až potom môžem pomýšľať na medailu, keď ju budem prekonávať častejšie. Pokoriť ju len raz nič neznamená, vyvoláte tým iba chvíľkovo dobrý pocit šťastia.”

Marcel Lomnický sa už naladil na výkony, aké vzbudzujú rešpekt. “Ak by som v novom roku 80 metrov neprekonal, bol by som sklamaný. Každý detail robím na maximum a patrilo by sa kamsi vyššie zaradiť. Môžem sa aj utešovať, že ak 80 metrov nepadne, tak v olympijskom roku budem mať ďalšiu možnosť, takto však kalkulovať nechcem. Ak sa mi to do Ria nepodarí, už aj zapochybujem, či na to reálne mám.”

Somatotyp nastavuje mantinely a Lomnický svoje telo dostatočne rešpektuje. “Viem, kde mám rezervy, no nikde nie je napísané, že ak ich odstránim, tak sa zlepším. V Amerike som sa stretával s myslením, že ak sa trebárs zlepšíte v drepe, tak hodíte zákonite ďalej. Takto to nefunguje a sám som sa o tom presvedčil. V sezóne som bol aj slabší a hádzal ďalej.”

Limity možností úradujú a Marcel Lomnický s nimi dosť polemizuje. “Ja neviem, kde mám svoje fyzické limity pri rešpektovaní postavy, výšky, v každom prípade sa však na slabinách patrí popracovať a potom uvidím. Psychika vás zasa dokáže povzniesť, alebo zatlačiť. Na majstrovstvách Európy v Zürichu som pomýšľal na medailu, mal som veľkú formu, no finále možno aj vplyvom premotivovania, alebo veľkého tlaku nedopadlo tak, ako som chcel. Bola to pre mňa veľká skúsenosť.”

Reklama

Za ideálnu sezónu by označil, ak v úvodných pretekoch sezóny hodí limit na majstrovstvá sveta. “No a do leta ešte zlepšiť osobák za 80 metrov a pripraviť sa na majstrovstvá sveta tak, aby som sa dostal do finále a prekonal 79 metrov a viac. Túžim po medaile, bola by moja prvá seniorská. Veľmi by som sa radoval aj z bronzu, ktorý by ma poriadne nakopol na olympiádu. V našej disciplíne ťažko hovoriť o nejakých úletoch, možno len dovtedy, ak ste ešte nezvládli techniku. Na vrcholnej úrovni sa vyžaduje top forma a nepomôže nám, ako v hode diskom, či oštepom lepší vietor. Takže v mojom prípade žiadna pomoc zvonka, ale dôvera v seba samého.”

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali