“Za život je zodpovedná žena aj muž.” Smolíková: Púšťať tlkot srdca nenarodeného dieťaťa nebude povinné, zakotví sa však úloha otca

“Za život je zodpovedná žena aj muž.” Smolíková: Púšťať tlkot srdca nenarodeného dieťaťa nebude povinné, zakotví sa však úloha otca

Bratislava 15. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Lekári nebudú musieť povinne púšťať tehotným ženám pred interrupciou zvuk tlkotu srdca dieťaťa. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o zdravotnej starostlivosti od poslancov Slovenskej národnej strany (SNS). Národniari ho pripravujú spolu s opozičnými poslancami. Pre agentúru SITA to uviedla jedna z predkladateliek návrhu na zmenu zákona Eva Smolíková (SNS)

Na snímke Eva Smolíková

Parlament sa bude návrhom zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 26. novembra. Vo štvrtok o návrhu novely rokoval aj parlamentný zdravotnícky výbor. Za podporu návrhu hlasoval jediný člen výboru, a to Juraj Blanár (Smer-SD), zákon nepodporil člen SNS, lekár Štefan Zelník.

Reklama

„Je mi ľúto, že celá snaha informovať nerozhodnuté ženy, aby im niekedy v budúcnosti nebolo ľúto, ako sa rozhodli, sa otočila na nešťastný Dopplerov ultrazvuk. Vyjadrili sa k tomu mnohí. Sledovala som všetky vyjadrenia. Preto bolo v návrhu novely slovíčko ak – ak to bude technicky možné, aby sa nepoškodil plod. Väčšina odborníkov to nepodporuje. Sme rozumní, samozrejme, že to v zákone nebude,“ povedala Smolíková. Verí, že návrh novely bude mať v koalícii podporu.

Vďaka pozmeňujúcemu návrhu sa má napríklad zvýšiť množstvo informácií, ktoré bude lekár poskytovať ženám. V zákone majú byť vymenované všetky organizácie, ktoré môžu ženám pomôcť v ťažkej situácii. Do zákona sa tiež zakotví úloha otca.

Reklama

„Hovoríme samozrejme o prípadoch, ak je otec známy. O živote nemôže rozhodovať jeden partner. Za život je zodpovedná žena aj muž. Uvidíme, s akými návrhmi prídu ostatní kolegovia,“ uviedla poslankyňa SNS.

Opozičné poslankyne Zuzana Zimenová (SaS) a Simona Petrík (nezaradená) sa niekoľkokrát vyjadrili, že témou interrupcií sa vytĺkajú politické body. „Stojím si za tým, že nejde o vytĺkanie politických bodov. Keby áno, tak si túto problematiku vezme na starosť len SNS a nezvoláme okrúhly stôl ani nepozveme opozičných politikov. Mohli sa tam vyjadriť. Keď sú však zapnuté kamery, ide o politické PR,“ povedala Smolíková.

Návrh kritizovali aj feministické mimovládne organizácie Možnosť voľby, Aspekt a Povstanie pokračuje. Tvrdia, že stavia na neodborných základoch, jeho vykonávanie môže viesť k zvýšenému riziku poškodenia tkanív plodu a je v príkrom rozpore s požiadavkou poskytovať zdravotnú starostlivosť na základe dobrovoľného a slobodného súhlasu pacientky.

 

Názory lekárov

Reklama

Návrh zákona vyvolal obrovskú diskusiu najmä potom, čo prednosta gynekologickej kliniky Jozef Záhumenský v médiách spochybnil zákon. Tvrdil, že počúvanie srdca plodu dieťaťa pre plod predstavuje nebezpečenstvo .

Gynekológovia a lekári špecializujúci sa na ultrazvuky však takéto niečo odmietajú a tvrdia, že Záhumenský svojimi neodbornými stanoviskami vyslovene zavádza širokú verejnosť.

„Ide o neodborné vyjadrenie. Myslím si, že je to škoda, hlavne keď to vychádza od takej osobnosti, ako je prednosta univerzitnej nemocnice,“ upozornil gynekológ Mikolášik.

Lekár sa v svojej argumentácii odvolal aj na Európsku federáciu spoločností pre ultrazvuk v medicíne a biológii, ktorá uvádza, že Doppler by sa mal používať opatrne, ale nie je kontraindikovaný z bezpečnostných dôvodov. Aj napriek tomu, že sa nemá používať dlhšiu dobu.

Vyjadrenie prednostu Záhumenského nepovažuje za pravdivé, pretože aj vo vyhláseniach spoločností pre ultrazvuk sa tvrdí, že sa Doppler smie používať na „klinické indikácie“, ako je napríklad riziko spresnenia trizómie, ktoré sa rovnako vykonáva v prvom trimestri.

Reklama

Lekár ďalej poukázal aj teplotný graf, ktorý určuje, kedy sa stáva Doppler pre dieťa nebezpečný. Z tohto grafu vyplýva, že ak vyšetrenie trvá štandardných 5 minút, nemá to žiaden vplyv na dieťa. Problém nastáva vtedy, ak by ultrazvuk trval viac ako hodinu.

Na základe týchto informácií je podľa Mikolášika vyšetrenie ultrazvukom tak, ako to v svojom návrhu navrhuje SNS, bezpečné.

„Na vyšetrenie potrebujeme niekoľko sekúnd. Za tých niekoľko sekúnd určite nestúpne teplota o 6 stupňov. Je to v zásade o tom, aby žena počula, že plod má srdce, ktoré bije,“ vysvetlil Miklošík a dodal, že z jeho pohľadu to má obrovský psychologický vplyv a je to pozitívna vec.

V závere ešte dodal, že sa nedokázalo, že by takéto vyšetrenie poškodilo niekedy nejaké dieťa. „Nemáme žiaden taký príklad,“(viac v článku).

K téme sa v diskusii na sociálnej sieti vyjadril aj rádiológ Valerián Valášek. „Som lekár a robím ultrazvuky. Ak sa Doppler srdca spraví v nevyhnutne krátkom čase a za nevyhnutnej indikácie skutočným odborníkom, tak plod nie je ohrozený. Pán gynekológ J.Z. sa vyjadril v prehlásení vysoko neodborne,“ vysvetlil rádiológ podľa ktorého je petícia za odvolanie Záhumenského postavená na odborných faktoch zatiaľ čo vyjadrenia lekára zavádzajú širokú verejnosť.

Podobný názor má aj slovenský gynekológ Ivan Wallenfels ktorý ako lekár s dlhoročnou praxou hovorí, že zobrazenie dieťaťa ultrazvukom pomáha matkám lepšie pochopiť, že pod srdcom nosia nového človeka. Moderná medicína nám aj takto môže pomôcť zachrániť život nenarodeného dieťaťa.

Gynekológ považuje ultrazvukové vyšetrenie za štandardnú a bezpečnú procedúru, ktorú matka a jej nenarodené dieťa absolvujú niekoľkokrát počas tehotenstva.

„Toto vyšetrenie je využívané špecialistami aj v prvom trimestri na diagnostiku niektorých vývojových vád. Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre ultrazvuk v pôrodníctve a gynekológii (ISUOG) je v klinicky odôvodnených prípadoch použitie dopplerovského vyšetrenia v prvom trimestri v poriadku. Ak takéto vyšetrenie môže prispieť k záchrane života pred umelým potratom, je jeho použitie jednoznačne odôvodnené. Zvlášť ak toto vyšetrenie trvá len niekoľko sekúnd,“ uviedol Wallenfels.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali