Slovenské tímy bez víťazstva, Trnava a Ružomberok s dvojgólovým mankom

Slovenské tímy bez víťazstva, Trnava a Ružomberok s dvojgólovým mankom

Bratislava 12. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vo štvrtkových úvodných zápasoch 1. predkola Európskej ligy UEFA nezvíťazil ani jeden z trojice slovenských zástupcov

Na snímke vľavo Michal Helik (Krakov) a Marko Divkovič (Dunajská Streda) strieľa gól v zápase 1. predkola Európskej ligy FC DAC 1904 Dunajská Streda – Cracovia Krakov

Najlepšiu východiskovú pozíciu pred budúcotýždňovou odvetou si vytvorila Dunajská Streda, ktorá v domácom prostredí remizovala s poľským tímom Cracovia Krakov 1:1. Vlaňajší účastník skupinovej fázy európskej klubovej súťaže číslo dva Spartak Trnava aj MFK Ružomberok musia v odvete doťahovať dvojgólové manko, keďže súperom podľahli zhodne 0:2. Druhé súboje sú naplánované na štvrtok 18. júna. Trnava bude hrať doma proti Radniku Bijeljina z Bosny a Hercegoviny, Ružomberok sa predstaví v Sofii proti Levski a Dunajskú Streda cestuje do Poľska.

Reklama

 

Musíme zahodiť zbytočný rešpekt a obavy z Európskej ligy, hovorí Hyballa

Reklama

Futbalisti Dunajskej Stredy nevstúpili do štvrtkového zápasu pred vlastnými fanúšikmi najlepšie. Podľa ich trénera Petra Hyballu mali voči súperovi prílišný rešpekt a nedostávali sa do vyložených šancí. Súťažnú premiéru v novom pôsobisku absolvoval obranca Dominik Kružliak, no debut v žlto-modrom drese mu zhorkol v situácii zo 40. minúty, keď nešťastne tečoval strelu súperovho útočníka Pelleho van Amersfoorta do vlastnej siete. Odpoveď domácich však prišla rýchlo, o štyri minúty neskôr vyrovnal Marko Divkovič a stanovil konečný výsledok duelu na 1:1. “Musíme zostať pozitívni, mali sme šance na víťazný gól. Chcelo to trochu šťastia, aby nás v šestnástke trafila nejaká lopta. Je to stále 50 na 50,” vyjadril sa pre RTVS obranca Ľubomír Šatka, pre ktorého to bol posledný zápas pred dunajskostredskými fanúšikmi.

Pred budúcotýždňovou odvetou je jasné, že ak chce DAC postúpiť, musí v druhom najväčšom meste Poľska skórovať. Hyballa verí, že sa to jeho zverencom podarí, no zároveň ich nabáda k tomu, aby si viac verili. “Musíme zahodiť zbytočný rešpekt a obavy z Európskej ligy. Po dnešnom zápase som hrdý na môj tím. Výkon z posledných tridsiatich minút bol taký, aký si predstavujem,” cituje nemeckého trénera oficiálna webstránka klubu. V drese Cracovie Krakov odchytal celé stretnutie slovenský brankár Michal Peškovič. Po zápase priznal, že to bol pre neho špeciálny duel. “Návrat na Slovensko bol pre mňa emotívny, užil som si ho. Zápas bol z našej strany dobrý, výsledok 1:1 nám dáva nádej do odvety,” uviedol skúsený 37-ročný gólman pre RTVS . Hráči Dunajskej Stredy sú v rovnakej situácii ako pred dvanástimi mesiacmi. Vtedy v rámci 1. predkola EL remizovali s Dinamom Tbilisi doma 1:1, v metropole Gruzínska triumfovali 2:1 a tešili sa z postupu.

 

Obmenený káder Trnavy s druhou prehrou za šesť dní

Víťaz Slovenského pohára Spartak Trnava začal svoju púť pohárovou Európou rovnako ako minulý rok proti súperovi z Bosny a Hercegoviny. Kým v minulej sezóne v dvojzápase s tímom Zrinjski Mostar v úvodnom predkole Ligy majstrov postúpil po konečnom skóre 2:1, v konfrontácii s Radnikom Bijeljina zatiaľ ťahá za kratší koniec. Na trávniku súpera Trnavčania herne neoslnili, len dvakrát vystrelili na bránku a po góloch Nedima Mekiča a Velibora Djuriča prehrali 0:2. Druhý menovaný mohol v 76. min ešte prikrášliť skóre z pohľadu piateho tímu ostatnej sezóny najvyššej bosnianskej súťaže, ale príležitosť mu včasným vybehnutím zmaril Dobrivoj Rusov. “Prehrali sme, lebo Radnik bol agresívnejší. Vytvoril si tri šance a dal dva góly. Zaplatili sme za to, že hráčom chýbajú skúsenosti,” zhodnotil zápas pre web Spartaka Trnava portugalský kouč Ricardo Chéu.

Reklama

“Andeli” sa nedokázali revanšovať za minulotýždňovú prehru zo súboja o Československý superpohár, v ktorom nestačili na pražskú Slaviu a prehrali 0:3. Na ich výsledky vplýva aj rozsiahla obmena kádra. Z hráčov, ktorí vo štvrtok nastúpili v Banja Luke, si len dvaja (Dangubič, Rusov) pamätajú cenné víťazstvo nad Anderlechtom Brusel 1:0 z predošlej edície EL. Zaujímavosťou je, že Radnik Bijeljina dosiahol vôbec svoje prvé víťazstvo v pohárovej Európe. Napriek úvodnému nezdaru Trnavčania neskladajú zbrane. “Sme iba v polčase a v odvete urobíme všetko pre to, aby sme tento dvojzápas otočili v náš prospech,” skonštatoval Chéu. Emócie krotí aj tréner víťazného tímu Mladen Žižovič. “O postupe ešte nie je rozhodnuté. Čaká nás odveta v Trnave, kde domácich budú hnať dopredu výborní fanúšikovia.“

 

Ružomberok v domácom prostredí opäť neskóroval

Po ročnej pauze sa bojuje o prienik do skupinovej fázy Európskej ligy tím MFK Ružomberok, ale z tria slovenských klubov má pred odvetou najťažšiu úlohu. Na pôde 26-násobného bulharského majstra Levski Sofia musí zmazať dvojgólové manko, pod Čebraťom totiž prehral 0:2. Liptáci v pohárovej Európe nestrelili gól v treťom domácom zápase za sebou, v roku 2017 podľahli nórskemu SK Brann aj anglickému Evertonu zhodne 0:1. Všetko mohlo byť inak, keby sa v 14. min Tihomir Kostadinov vyhol ofsajdovej pasci. V prvom polčase mali Ružomberčania hernú prevahu, ale 3695 divákov videlo iba vedúci gól Marianiho, ktorý presne zakončil hlavou.

Krátko po zmene strán inkasovali Liptáci druhýkrát, v 51. min úspešne zakončil brejk hostí Paulinho. “Gól na 0:2 bol pre chalanov knokaut. Dvadsať minút nás súper nepustil do ničoho. Využil svoju kvalitu a skúsenosti. Bol lepší,“ povedal pre oficiálny klubový web Ján Haspra, ktorý je kormidelníkom MFK od júna 2019. Tretí tím minulej sezóny Fortuna ligy mohol v závere streliť kontaktný gól, ale Hašek v 86. minúte poslal loptu len nad brvno hosťujúcej bránky. Hoci Ružomberčania doma neuspeli, ich tréner našiel po stretnutí aj možné pozitívum. “Skúsenosti, ktoré sme dnes získali, nám snáď do budúcnosti pomôžu,“ zakončil hodnotenie štvrtkovej slovensko-bulharskej konfrontácie tréner Haspra.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali