Slovák verboval chudobných Čechov, ktorí pašovali pervitín do Japonska

Slovák verboval chudobných Čechov, ktorí pašovali pervitín do Japonska

Praha/Bratislava 10. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-KR PZ Košice)

 

Detektívi na prípade pracovali tri mesiace

Česká polícia sa podieľala na odhalení a usvedčení medzinárodnej skupiny pašerákov drog, ktorí pašovali pervitín z Turecka a Arménska do Japonska. Kuriérov, ktorí si za jednu cestu zarobili vo dvojici asi 100.000 Kč (3600 eur), verboval medzi chudobnými Čechmi Slovák žijúci v Česku, citoval dnes spravodajský server iDNES.cz hovorkyňu Národnej protidrogovej centrály Barboru Kudláčkovú.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa jej slov “metamfetamín pochádzal z Iránu” a detektívi na prípade pracovali tri mesiace. V Británii odhalili organizátorov a zdokumentovali päť prevozov drogy do Japonska, kde napokon polícia zadržala muža a ženu s dvoma kilogramami pervitínu ukrytými v kufroch.

iDNES.cz uvádza, že v Británii polícia zadržala dvoch Slovákov pri pokuse previezť z Turecka a Arménska do Británie asi päť kilogramov drogy. Ďalšieho Slováka, žijúceho v Česku, zatkli v tureckej Antalyi pri preberaní batožiny s dvoma kilogramami pervitínu, ktorý tiež smeroval do Japonska.

Reklama

“Tento zadržaný slovenský občan bol hlavným podozrivým v operácii Sake v Českej republike, kde organizoval najímanie kuriérov pre vyššie uvedené cesty. V Turecku ho odsúdili na trest odňatia slobody v trvaní desať rokov,” dodala Kudláčková.

Uviedla, že naverbované dvojice kuriérov cestovali lietadlom “z Prahy a Viedne do Turecka a Arménska, kde každý dostal špeciálne upravený kufor s ukrytým cca kilogramom metamfetamínu.” Následne s nimi odleteli cez Spojené arabské emiráty do Japonska, kde drogu odovzdali a prevzali finančnú odmenu.

“Súčasťou tejto medzinárodnej organizovanej skupiny boli páchatelia z radov občanov Iránu, Turecka, Slovenska a Českej republiky,” pokračovala policajná hovorkyňa. Dodala, že na “verbovaní kuriérov sa zvyčajne podieľajú českí alebo slovenskí občania, ale v pozadí vždy stoja skupiny cudzieho etnického pôvodu”.

Trojici zadržanej v Česku hrozia až 18-ročné tresty. Česko súčasne požiadalo o vydanie Slováka zadržaného v Británii na trestné stíhanie.

V Japonsku odsúdili koncom júna zadržaných kuriérov na tresty od sedem do desať rokov väzenia a finančné pokuty, uzatvára webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali