Slováci prehrali v Španielsku 0:2, Kozák: “Zaslúžene”

Slováci prehrali v Španielsku 0:2, Kozák: “Zaslúžene”

Oviedo 6. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Španielsko ukončilo 9-zápasovú víťaznú šnúru Slovenska

Až v 7. kole kvalifikácie EURO 2016 stratila slovenská futbalová reprezentácia prvé body, keď v sobotňajšom súboji v Oviede podľahla domácim Španielom 0:2 (0:2).

Reklama
Na snímke uprostred Marek Hamšík (Slovensko), vľavo Cesc Fabregas (Španielsko), vpravo Sergio Ramos (Španielsko) v zápase kvalifikačnej C - skupiny o postup na EURO 2016 Španielsko -  Slovensko v Oviede
Na snímke uprostred Marek Hamšík (Slovensko), vľavo Cesc Fabregas (Španielsko), vpravo Sergio Ramos (Španielsko) v zápase kvalifikačnej C – skupiny o postup na EURO 2016 Španielsko – Slovensko v Oviede

Tlaku obrovského favorita duelu odolávali hostia na oviedskom Štadióna Carlosa Tartierea iba do piatej minúty, keď Matúša Kozáčika prekonal hlavou Jordi Alba. Po pol hodine hry zvýšil na 2:0 Andres Iniesta, ktorý premenil jedenástku po faule Kozáčika na Diega Costu. Mužstvo Vicenteho del Bosqueho malo jasnú prevahu, no tretí gól už pridať nedokázalo. Španielsko ukončilo 9-zápasovú víťaznú šnúru Slovenska, ktoré naposledy ťahalo za kratší koniec v máji minulého roka v príprave v Rusku (0:1).

Zverenci trénera Jána Kozáka po prehre v Oviede prepustili vedúcu pozíciu v tabuľke C-skupiny práve Španielsku, ktoré má pri rovnosti 18 bodov lepšie skóre zo vzájomných zápasov. Tretia Ukrajina, s ktorou odohrajú nesmierne dôležitý duel v utorok 8. septembra o 20.45 h v Žiline, stráca na dvojicu tímov pred ňou tri body. Slováci si môžu vybojovať historický postup na ME už v predstihu v prípade, že Ukrajinu zdolajú.

Reklama

 

Kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Oviedo

Španielsko – Slovensko 2:0 (2:0)

Góly: 5. Alba, 30. Iniesta (z 11 m). Rozhodovali: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), ŽK: Kozáčik, Tesák, 24.000 divákov.

Reklama

Zostavy a striedania:

Španielsko: Casillas – Juanfran, Pique, Ramos, Alba – Fabregas (67. Cazorla), Busquets, Iniesta (85. Koke) – Silva, Costa (75. Alcacer), Pedro

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Saláta, Hubočan, Tesák – Gyömbér – Hrošovský (73. Sabo), Greguš, Hamšík (61. Duda), Švento – Mak (46. Ďuriš)

 

Slováci si zo Španielska si odvážajú vzhľadom na priebeh ešte celkom prijateľnú prehru

Reklama

Slováci vyrukovali do šlágra C-skupiny s viacerými prekvapujúcimi menami v základnej zostave. Premiéru v najcennejšom drese absolvoval ľavý obranca Tesák a miesta po osvedčenom stopérskom duu Škrtel – Ďurica zaujali Saláta s Hubočanom. V strede poľa nastúpili mladíci Hrošovský s Gregušom, na ľavom krídle Švento a na hrote operoval vysunutý Mak. Ten už v 1. minúte vybojoval rohový kop, ale nezapršalo z neho. Podľa očakávania to však boli Španieli, ktorí mali jednoznačnú hernú prevahu, no paradoxne prvú vážnu šancu mal ich súper. Ramos stratil pri rozohrávke loptu, jeho zaváhanie využil pohotový Mak, ale krížnou strelou minul Casillasovu bránu. Kozákovci pri následnej akcii španielskeho tímu nedokázali dostatočne rýchlo sformovať zadné rady, do Silvovho centra smerujúceho za obranný val sa zavesil Alba a hlavičkou do protipohybu Kozáčika otvoril skóre – 1:0. Španieli neprestali podkurovať, na ich nebezpečné náznaky šancí si však tentoraz hostia dali väčší pozor. V 14. minúte sa im dokonca núkala príležitosť na útok, no Hrošovský zbabral predfinálnu prihrávku. Slováci boli príliš hlboko zatiahnutí na vlastnej polovici a čelili jednému lavínovému útoku za druhým, na ich šťastie však Španieli v útoku často volili komplikované riešenia a namiesto zakončenia “fintičkovali”. V 30. minúte im ale “pomohol” Kozáčik faulom na Costu, po ktorom rozhodca nariadil jedenástku. Loptu si na biely bod postavil Iniesta a umiestnil ju do opačnej strany, do akej sa hádzal brankár – 2:0. V 41. minúte sa slovenský tím výraznejšie osmelil smerom dopredu a po dobrej Makovej prihrávke Hamšík strelou k pravej žrdi poriadne prevetral rukavice Casillasa. Bola to jediná strela Slovákov na bránu v prvom dejstve, v ktorom ich súper aj vďaka držaniu lopty v percentuálnom pomere 75:25 často poriadne zvieral.

Na snímke slovenskí futbalisti v popredí Norbert Gyömbér, vľavo Peter Pekarík, druhý zľava Ján Greguš a druhý sprava Michal Ďuriš
Na snímke slovenskí futbalisti v popredí Norbert Gyömbér, vľavo Peter Pekarík, druhý zľava Ján Greguš a druhý sprava Michal Ďuriš

Po zmene strán vybehol na trávnik Ďuriš namiesto Maka a už o pár sekúnd sa dostal do prvej pološance, no svoj volej nepretavil do gólovej bodky. Na opačnej strane slovenskí obrancovia nedostúpili Silvu, ktorý z uhla delovkou trafil len bočnú sieť. Ďuriš vzápätí dostal šancu na reparát. Pekne si potiahol loptu po ľavom krídle a jeho štipľavú krížnu strelu musel Casillas vytlačiť končekmi prstov na roh. “La Furia Roja” mierne poľavila, skóre jej nahrávalo do kariet a tak už hrala klasickú údržbu v strede poľa sériou krátkych prihrávok. V 56. minúte Silva po hrubej chybe Gyömbéra nebezpečne manévroval v pokutovom území a jeho gólom zaváňajúci pokus v poslednej chvíli zblokoval chrbtom obetavý Hubočan. Akcia pokračovala a efektný zákrok musel predviesť Kozáčik, ktorý ním znemožnil radosť Fabregasovi. Po hodine hry stiahol tréner Kozák z hry Hamšíka, evidentne s úmyslom ušetriť sily kapitána na duel ako remeň s Ukrajinou, a na jeho miesto poslal Dudu. Obraz hry sa ale nezmenil, Slováci už nedokázali zápas zdramatizovať prípadným kontaktným gólom a zo Španielska si odvážajú vzhľadom na priebeh ešte celkom prijateľnú prehru.

 

Ján Kozák: “Dnes to bola pre mladých chlapcov obrovská škola”

Ján Kozák, tréner SR (zdroj RTVS): “Vedeli sme do čoho ideme, hrali sme proti kolektívnemu mužstvu. Španieli zaslúžene vyhrali a potvrdili, že ich futbal má vysokú kvalitu. Som presvedčený, že už čoskoro budú získavať ďalšie tituly. Mak mal šancu, každej nevyužitej je škoda, ak by dal, viedli by sme, ale na keby sa nehrá. Mrzí ma, že sme tak rýchlo inkasovali, lebo sa Španieli ukľudnili. Ukočírovali si to, dali druhý gól z penalty a zápas mal taký priebeh aký mal. Postavil som také typy hráčov, o ktorých som myslel, že budú vzdorovať. To sa aj potvrdilo. Až potom som reagoval v priebehu zápasu a stiahol som Maka aj Hamšíka, aby sa zbytočne nešťavili. V utorok vieme, čo nás čaká. Môžeme veľa získať, ale ešte nepôjde o všetko. Ak sa to podarí, budeme šťastní, ak nie, ideme ďalej. Dnes to bola pre mladých chlapcov obrovská škola.”

Róbert Mak, útočník SR (zdroj: RTVS): “Určite to mrzí, lebo to bola naša najväčšia šanca v zápase. Videli sme obrovskú kvalitu Španielov. Vyhrali zaslúžene. Boli lepší, my sme sa snažili pre Slovensko urobiť čo sa dalo. Ťažké bolo hrať bez lopty, výborne si ju prihrávali. Mali sme tam nejaké náznaky šancí, žiaľ nevyšlo to. Už začneme myslieť na Ukrajinu, s ňou chceme vyhrať.”

Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: RTVS): “Mali sme tam zopár šancí, či Robova prvá, alebo aj moja. Vedeli sme, že to bude ťažké, Španieli majú obrovskú silu. Podobne sa ale hralo aj u nás, tam sme to ustáli. Musíme sa pozerať dopredu, čaká nás, dá sa povedať, zápas roka s Ukrajinou. Hráme doma, ideme vyhrať a budeme hrať s nimi otvorenú partiu. Všetci chalani dostali šancu, to je dobré.”

Peter Pekarík, obranca SR: “Bolo to extrémne ťažké. Veľká škoda, že našu prvú obrovskú šancu sme nepremenili, Španieli tú svoju áno a potom dali druhý gól z prísnej jedenástky. Mali sme nejaké náznaky, ale viac sa z toho vyťažiť nedalo. Všetci sme odviedli maximum.”

Andres Iniesta, stredopoliar Španielska: “Chceli sme vyhrať, aby sme sa v závere kvalifikácie dostali do výhodnej pozície. Splnili sme cieľ, s ktorým sme do zápasu išli, ale už myslíme na náš ďalší zápas v Macedónsku.”

 

Reklama

Tabuľka C-skupiny:

1. Španielsko 7 6 0 1 17:3 18

2. SLOVENSKO 7 6 0 1 13:5 18

3. Ukrajina 7 5 0 2 12:3 15

4. Bielorusko 7 1 1 5 5:14 4

Reklama

5. Luxembursko 7 1 1 5 4:17 4

6. Macedónsko 7 1 0 6 6:15 3

 

Najbližší program C-skupiny:

utorok 8. septembra:

Reklama

20.45 SLOVENSKO – Ukrajina /Žilina/

20.45 Bielorusko – Luxembursko /Borisov/

20.45 Macedónsko – Španielsko /Skopje/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali