Štrajk – čo sa aktuálne deje. Tripartita: Berte 5 percent a buďte radi, že vám neznížili

Štrajk – čo sa aktuálne deje. Tripartita: Berte 5 percent a buďte radi, že vám neznížili

Bratislava 26. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Žiačik hľadí na zhromaždenie učiteľov na Námestí SNP v Banskej Bystrici

Tripartita: rokujte, rokujte, rokujte

Tripartita v súvislosti s aktuálnym štrajkom učiteľov vyzýva rezort školstva aj školské odbory na dialóg. “Všetci sme sa dohodli, že vyzveme zainteresovaných, ministerstvo školstva a odborový zväz školstva, aby opätovne zasadli za rokovací stôl a hľadali dohodu,” konštatoval po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Reklama

Zamestnávatelia zároveň žiadajú podpísanie generálnej dohody. “V nej by sa zadefinovali základné parametre sociálno-ekonomickej stability na Slovensku. To, čo potrebujeme my k tomu, aby sa podnikateľské prostredie nezhoršovalo. Akýkoľvek štrajk totiž zhoršuje situáciu,” zdôraznil šéf Asociácie zamestnávateľov zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. “Dnes čo i len 5-% rast miezd alebo ich zachovanie možno považovať za úspech,” pripomenul.

Bývalý šéf Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík konštatoval, že on osobne vidí kompromis na úrovni 6-% rastu tarifných platov. “Nehovorím, že treba ustúpiť od požiadaviek, ale je potrebné ich triezvo zvážiť,” uviedol a upozornil na aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku.

Reklama

 

Krízová linka ministerstva v relatívnej pohode. Najčastejšia otázka: čo robiť, keď neštrajkujú všetci

Na krízovú linku ministerstva sa dnes s prosbou o pomoc obrátilo 15 ľudí, na “krízovú” mailovú adresu prišlo počas prvého štrajkového dňa 24 mailov.

“Najčastejšie otázky sa týkali toho, ako majú postupovať školy, ak sa do štrajku zapojila iba malá časť učiteľov, kam majú dať rodičia deti, keď sa zavrú školy, ale aj napríklad toho, od koho získajú rodičia informácie o ukončení štrajku na danej škole, keďže nikto rodičom na konkrétnej škole oficiálne neoznámil začiatok štrajku,” povedal pre TASR hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Otázky sa týkali aj toho, či má rodič nárok žiadať zriaďovateľa o vrátenie časti školného v materskej škole, keďže deti nechýbali v škôlke vinou rodiča. “Ďalšie otázky sa týkali práva zamestnanca školy zúčastniť sa na štrajku, aj keď na tejto škole nebol odsúhlasený,” doplnil Kaliňák.

Telefónne linky 02/59 374 888, 02/59 374 889 a emailovú adresu strajk@minedu.sk môžu rodičia kontaktovať aj v ďalších dňoch štrajku.

Reklama

 

Pochod na podporu učiteľov pritiahol iba študentov jednej školy

Plánovaný pochod bratislavských študentov na podporu štrajkujúcich učiteľov sa napokon zmenil na stretnutie dvanástich študentov gymnázia na Grösslingovej ulici. Tí však dodržali svoj plán a ulicami centra mesta sa z námestia SNP vydali podporiť zhromaždenie zamestnancov školstva na Trnavskom mýte.

Štvrták Filip priznal, že očakávali ďaleko väčšiu účasť. “Na sociálnej sieti, prostredníctvom ktorej sme pochod organizovali, sme mali ohlásených približne sto ľudí. Je to pre nás sklamanie, že sme sa tu zišli len v takomto počte,” povedal pre TASR. Jeho kolega, budúcoročný maturant Tomáš však uviedol, že nie je dôležitý ani tak počet, ako to, že študenti chcú vyjadriť svoj názor a svoju podporu učiteľom. “Našich učiteľov si vážim a som presvedčený, že si takúto podporu zaslúžia,” uviedol Tomáš a dodal, že podľa jeho názoru sú učitelia profesijnou skupinou, ktorá si navýšenie platov zaslúži hádam najviac zo všetkých.

 

Reklama

Mladí sa o učiteľskú profesiu nezaujímajú, o učiteľov zrejme tiež nie

V Nitre na Svätoplukovom námestí sa dnes zišli približne štyri desiatky učiteľov na pokojnom protestnom zhromaždení

“Sme tu aj preto, aby sme poukázali, že možno už nebude mať kto učiť naše deti,” uviedol pre TASR ďalší štvrták Michal. O učiteľskú profesiu podľa neho medzi mladými nie je záujem, najmä kvôli finančnému ohodnoteniu. “Aj na našej škole je veľa starších učiteľov, ktorí musia pracovať ešte aj po dôchodku, len aby mohli slušne vyžiť, neviem si predstaviť, čo bude, keď táto staršia generácia učiteľov odíde, kto vlastne bude učiť,” povedal Michal.

Skupina študentov sa napokon vydala po Obchodnej, Mickieviczovej a Krížnej ulici smerom k Trnavskému mýtu. Podľa informácii TASR priamo na miesto prišli podporiť štrajkujúcich zamestnancov školstva aj študenti z bratislavského Gymnázia Jura Hronca. Tí na sociálnej sieti ohlasovali vyše 600 člennú účasť. Zorganizovať študentov na podporu učiteľov sa cez sociálnu sieť pokúsil študent Michal Lukáč z tohto gymnázia. “Myslím, že sa chytilo hlavne veľa bratislavských gymnázií,” povedal dnes pre TASR.

Lukáč dodal, že keď sa učiteľov pýtal, prečo by im štát mal zvýšiť platy, počul rôzne príbehy o tom, koľko majú učitelia práce. “Väčšinou majú popri práci ešte ďalšie dve, aby vôbec zaplatili hypotéky. Oni sú práve tí, ktorí pracujú s budúcnosťou tohto štátu, s nami, so žiakmi. Preto si zaslúžia lepšie ohodnotenie,” povedal. Koľko študentov sa napokon protestu na Trnavskom mýte zúčastnilo, nie je známe, keďže boli rozptýlení medzi ostatnými protestujúcimi.

 

O aktivity pre deti počas štrajku nie je veľký záujem

Základná škola (ZŠ) na Vajanského ulici je jedinou v Skalici, ktorá sa do protestnej akcie v meste zapojila. Do štrajku vstúpilo 35 pedagógov, zamestnanci školského klubu ani kuchyne neštrajkujú a tak mohla škola vyjsť v ústrety rodičom, ktoré nemajú kam odložiť deti. Dnes na kontaktné miesto pre žiakov prišlo podľa vyjadrenia riaditeľa školy Vladimíra Šenka spolu 35 detí 1. až 5. ročníka. “Očakávali sme vyšší počet, pripravených je šesť vychovávateliek a dve neštrajkujúce učiteľky a tiež rôzne aktivity, aj s obedom,“ povedal Šenk pre TASR. Protest je v škole naplánovaný zatiaľ na tri dni s tým, že v stredu prídu pedagógovia do práce, ale vyučovať sa nebude. Riaditeľ predpokladá, že v utorok a stredu príde do kontaktného miesta už viac žiakov.

Trnavská radnica sa rozhodla, že pre deti štrajkujúcich škôl nebude poskytovať náhradné priestory na vyplnenie voľného času. “Problém sme nespôsobili, ani ho neeliminujeme,” povedal pre TASR hovorca mesta Pavol Tomašovič. Dodal, že nie je v silách samosprávy zabezpečiť pri ôsmich základných školách v štrajku dostatočný počet ľudí, ktorí by sa bezpečne o deti mohli bezpečne postarať.

Do Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch, ktoré poskytlo svoje priestory, prišlo dnes iba sedem detí zo všetkých piešťanských štrajkujúcich základných škôl. Podľa riaditeľa Petra Kusého boli pripravení na zhruba šesť desiatok i viac školákov. “Rodičia sa zrejme dokázali zariadiť,” povedal pre TASR. Riaditeľ nepredpokladá, že by sa v ostatné dni počet detí zvýšil. CVČ avizovalo premietanie filmov, návštevu mestskej polície, múzea i nízkoprahového centra v Piešťanoch. Pri nízkom počte účastníkov sa program oklieštil na tvorivé dielne, kolkáreň a počítače.

 

Reklama

Do centier voľného času dali rodičia kvôli štrajku 22 detí

Rodičia detí, ktorých školy sa dnes zapojili do štrajku, môžu od 08.00 h dať svoje deti do celomestských centier voľného času. Otvorili ich osem a dosiaľ v nich umiestnili 22 detí, povedal pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Najviac, 11, ich je v petržalskom centre voľného času a tiež v Starom Meste na Štefánikovej ulici, kam prišlo šesť detí.

Malý záujem o centrá Andrassy vysvetľuje aj tým, že rodičia zrejme využili fakt, že doma ostali tiež starší súrodenci. Svoje deti nechali buď s nimi, alebo so staršími rodičmi. ‘”Ale je to podľa nás spôsobené aj tým, že na výzvu ministerstva školstva zareagovala pozitívne nielen samospráva, ale aj množstvo klubov, neziskových organizácií, krúžkových spolkov,” doplnil. S ponukou na umiestnenie detí tak podľa neho prišli nielen oficiálne školské inštitúcie, ale aj mnohé iné, ktoré v mimoriadnej situácii otvorili svoje brány pre deti v rámci svojich kapacít. “Rodičia dali deti tam, kde navštevuje krúžok počas celého roka,” dodal. Ani jedno dieťa však napríklad nie je v centre v Krasňanoch, pretože v širšom okolí sú otvorené všetky školy.

Centrá fungujú v prázdninovom režime, to znamená, že rodičia môžu dieťa umiestniť od 8.00 do 16.00 hodiny. Pobyt dieťaťa v centre je zadarmo, dieťaťu musia zaplatiť iba poplatok za stravu. “Z 12-tich základných umeleckých škôl, ktorých zriaďovateľom je hlavné mesto, sa do štrajku zapojilo šesť. Celková kapacita z hľadiska možnosti umiestniť deti je na úrovni okolo 200 miest,” dodal Andrassy.

Samospráva hlavného mesta otvorila aj “dennú dielňu” v budove magistrátu na Primaciálnom námestí. Je určená pre deti zamestnancov hlavného mesta, ktoré pre štrajk učiteľov nebudú môcť ísť do školy. “Zatiaľ tam je jedno dieťa,” dodal hovorca.

Reklama

Centrá budú otvorené, až kým štrajk neukončia. V Bratislave je podľa aktuálnych štatistík asi 27.000 školopovinných detí.

 

Protest v Košiciach podporilo 2500 školských zamestnancov

Protestné zhromaždenie na podporu zlepšenia financovania a zvýšenia platov v školstve dnes v Košiciach podporilo zhruba 2500 školských zamestnancov. Ľudia prišli z materských, základných, stredných aj vysokých škôl z Košického a Prešovského kraja.

“Na toto námestie nás priviedla nespokojnosť so situáciou v školstve, presadzujeme v prvom rade navýšenie finančných prostriedkov do celého rezortu a ako ďalší krok je navýšenie platov všetkých zamestnancov v rezorte školstva,” povedal pre TASR podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy a predseda Združenia základného školstva František Šary.

Reklama

Ľudia si priniesli transparenty s nápismi “Dôstojné odmeňovanie – naše právo”, “Roky podceňovania dostali školy na kolená”, “Chceme plat, nie almužnu” či “Vráťme dôstojnosť učiteľom”.

Zhromaždenie je súčasťou štrajku školských zamestnancov. Dĺžku štrajku charakterizoval Šary slovami: “Vydržíme, čo sa bude dať”.

 

Školy a CVČ s vyhradenou starostlivosťou sú prázdne, záujem je minimálny

Záujem o vyhradenú starostlivosť o deti v školských kluboch a centrách voľného času (CVČ) počas štrajku je dnes zo strany zvolenských rodičov mizivá. Tri miesta z piatich, v ktorých zriaďovateľ vytvoril podmienky pre celodenný pobyt detí a ktoré oslovila TASR, boli dnes dopoludnia prázdne.

“Mali sme tu ráno jedno dieťa. Keď však otecko videl, že nikto ďalší tu nie je, s dieťaťom odišiel,” povedala TASR službukonajúca zamestnankyňa Základnej školy (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene.

Podobne to bolo v ZŠ na Jilemnického ulici č. 1. Podľa riaditeľky Anny Cúttovej mali ešte minulý týždeň nahlásené tri deti, ráno im však rodičia oznámili, že neprídu. “Rodičia dnes zrejme využívajú staré mamy, prípadne ak môžu, berú si ratolesti do práce,” uviedla. Situácia sa však môže zmeniť, ak štrajk potrvá dlhšie.

Reklama

Ani v CVČ DOMINO na ulici Bélu IV. nebol dnes krátko pred poludním nikto. Ako TASR povedala zástupkyňa vedúcej Iveta Ptáčovská, deti, ktoré sú zvyknuté na pobyt v CVČ prídu možno až v popoludňajších hodinách.

V centre, ktoré eviduje takmer 900 aktívnych zvolenských detí, sa cez deň zastaví niekoľko desiatok žiakov zo základných ale aj stredných škôl. K dispozícii majú okrem spoločenských hier aj tanečné a športové krúžky a aj počítačovú klubovňu.

Miestny školský odborový zväz zatiaľ odsúhlasil štrajk učiteľov na základných a materských školách na tri dni. Neučí sa vo všetkých šiestich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Zvolena a tiež vo ôsmich MŠ z jedenástich.

Štrajk nespôsobil starosti jedine rodičom niekoľkých desiatok detí, ktoré navštevujú MŠ na uliciach Prachatická, Centrum a Voljanského. Napríklad škôlka na Prachatickej ulici sa nepridala ani k septembrovému štrajku. Podľa riaditeľky Jany Dančovej sa takto rozhodli zamestnanci a ona to akceptovala.

 

Podľa Jany Žitňanskej by najlepšie bolo,keby minister Dušan Čaplovič odstúpil

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) zjavne svoju funkciu nezvláda a jeho nominácia na vládny post bola chybou. Tvrdí to opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), podľa ktorej si nedostatky súčasného ministra školstva uvedomujú aj vládni sociálni demokrati. “Najlepšie by bolo, keby odstúpil,” uviedla dnes v stanovisku podpredsedníčka strany.

Reklama

Podľa predstaviteľov NOVA by si pracovníci školstva zaslúžili viac ako desaťpercentné zvýšenie platov, ktoré požadujú. Líder strany Daniel Lipšic napríklad uviedol, že vláda síce tvrdí, že nemá peniaze na zvýšenie platov, v minulosti však schválila investičné stimuly pre veľkopodnikateľov. To podľa neho svedčí o tom, že vláda nepristupuje k vzdelaniu ako k priorite.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) je presvedčený, že vláda by mala požiadavku učiteľov na zvýšenie mzdy splniť. “Je to, samozrejme, vláda, ktorá musí hľadať peniaze na platy učiteľov. Ale ak mám byť vecný, myslím si, že rezerva vlády je tentoraz enormne veľká, a tam sa dá podľa mňa siahnuť na ňu,” podotkol. Vláda by zároveň podľa jeho slov mala schváliť záväzok, ako plánuje zabezpečiť financovanie školstva v nasledujúcich rokoch.

Minister Čaplovič by podľa jeho slov mal viac bojovať za splnenie požiadaviek učiteľov. Súčasne však dnes nechcel povedať, či je dnešný štrajk dostatočným dôvodom na prípadné odvolanie ministra školstva. Túto otázku by podľa neho mala opozícia riešiť spoločne. “Nechcem predbiehať, ale ja si myslím, že to nie je len otázka štrajku, ale aj otázka zákonov prijatých v regionálnom školstve, ktoré pokladám za zlé,” povedal Fronc o prípadných dôvodoch na odvolanie ministra.

Štrajkujúcich učiteľov dnes podporil aj poslanec OĽaNO Richard Vašečka. Vláda je podľa neho už imúnna voči akémukoľvek inému spôsobu upozorňovania na situáciu v školstve, ako je štrajk. “Zodpovednosť za kritickú situáciu v školstve pritom padá na všetky vlády, vrátane tej súčasnej,” podotkol.

Solidaritu so štrajkujúcimi učiteľmi už v nedeľu (25.11.) vyjadril aj člen parlamentného výboru pre vzdelávanie Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). “Štrajk učiteľov bude predstavovať veľké bremeno najmä pre rodičov, čo robiť s deťmi. Zodpovednosť za štrajk však neleží na strane učiteľov, ale je plne na strane vlády,” komentoval opozičný poslanec.

 

Pochod na podporu učiteľov pritiahol iba študentov jednej školy

Reklama

Plánovaný pochod bratislavských študentov na podporu štrajkujúcich učiteľov sa napokon zmenil na stretnutie dvanástich študentov gymnázia na Grösslingovej ulici. Tí však dodržali svoj plán a ulicami centra mesta sa z námestia SNP vydali podporiť zhromaždenie zamestnancov školstva na Trnavskom mýte.

Štvrták Filip priznal, že očakávali ďaleko väčšiu účasť. “Na sociálnej sieti, prostredníctvom ktorej sme pochod organizovali, sme mali ohlásených približne sto ľudí. Je to pre nás sklamanie, že sme sa tu zišli len v takomto počte,” povedal pre TASR. Jeho kolega, budúcoročný maturant Tomáš však uviedol, že nie je dôležitý ani tak počet, ako to, že študenti chcú vyjadriť svoj názor a svoju podporu učiteľom. “Našich učiteľov si vážim a som presvedčený, že si takúto podporu zaslúžia,” uviedol Tomáš a dodal, že podľa jeho názoru sú učitelia profesijnou skupinou, ktorá si navýšenie platov zaslúži hádam najviac zo všetkých.

“Sme tu aj preto, aby sme poukázali, že možno už nebude mať kto učiť naše deti,” uviedol pre TASR ďalší štvrták Michal. O učiteľskú profesiu podľa neho medzi mladými nie je záujem, najmä kvôli finančnému ohodnoteniu. “Aj na našej škole je veľa starších učiteľov, ktorí musia pracovať ešte aj po dôchodku, len aby mohli slušne vyžiť, neviem si predstaviť, čo bude, keď táto staršia generácia učiteľov odíde, kto vlastne bude učiť,” povedal Michal.

Skupina študentov sa napokon vydala po Obchodnej, Mickieviczovej a Krížnej ulici smerom k Trnavskému mýtu. Podľa informácii TASR priamo na miesto prišli podporiť štrajkujúcich zamestnancov školstva aj študenti z gymnázia Juraja Hronca. Tí na sociálnej sieti ohlasovali takmer 600 člennú účasť.

 

Zhruba 500 ľudí prišlo podporiť štrajk učiteľov na námestie v Leviciach

Približne 500 ľudí sa stretlo o desiatej hodine na protestnom zhromaždení na Námestí hrdinov v Leviciach. Protestujúci podporujú boj učiteľov za lepšie podmienky v školstve a vyjadrujú podporu štrajku. Dvojhodinové protestné zhromaždenie zorganizovali Nové školské odbory (NOŠ). „Dnešné zhromaždenie je zatiaľ jedinou akciou, ktorú organizujeme. V nasledujúcich dňoch podporíme odborový zväz. Do Levíc prišli požiadavky učiteľov podporiť členovia NOŠ z celého Slovenska, ale aj rodičia detí,“ uviedol predseda NOŠ Ľudovít Sebelédi.

Reklama

Do štrajku učiteľov sa v Leviciach zapojili všetky základné a štyri materské školy. Základné školy a materské školy na Hlbokej a Okružnej zostanú zatvorené počas troch štrajkových dní do stredy 28. novembra, materské školy na Ulici P.O. Hviezdoslava a Pereckej budú zatvorené len počas dnešného dňa. Ostatné materské školy sa do štrajku nezapojili a pracujú v normálnom režime. Pre žiakov prvého stupňa základných škôl, ktorých rodičia nemajú kde umiestniť počas štrajku učiteľov, je aj v dopoludňajších hodinách otvorené Centrum voľného času Junior. Podľa informácie pracovníkov centra však túto možnosť počas dnešného dopoludnia nevyužilo ani jedno dieťa.

 

Trnavské mýto v hlavnom meste zaplnilo asi 4000 zamestnancov škôl

Trnavské mýto v hlavnom meste SR zaplnilo asi 4000 zamestnancov škôl zo západného Slovenska. Z transparentov aj prejavov na tribúne je jasné, že ich trápia nielen nízke platy, ale celková situácia v školstve a ich postavenie v spoločnosti.

“Každý vie, prečo sme sa tu dnes zišli. Chceme povedať rázne nie zúfalej situácii v školstve. Je to skúška odvahy a odhodlania, ktorú skladáme pre vládou, verejnosťou, našimi žiakmi, rodičmi a hlavne sami pred sebou,” vyhlásil z tribúny líder školských odborov Pavel Ondek, na čo mu protestujúci odpovedali súhlasným skandovaním. Dodal, že trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov učiteľov aj nepedagogických zamestnancov škôl.

“V školstve je katastrofálna situácia, čo sa týka platov, vybavenia pre školy, toho, ako sa zriaďovatelia správajú k školám,” povedala učiteľka z komárňanskej materskej školy, ktorá spolu s ďalšími kolegami drží nad hlavou žltú ružu. “Žltú sme si vybrali ako farbu nádeje, že nám bude v tomto štáte lepšie,” dodala.

Učitelia a ďalší školskí zamestnanci držia nad hlavami transparenty s nadpismi Na Grékov sa skladáme, no na školstvo nemáme, Šetriť na vzdelaní znamená kašľať na budúcnosť, Dokedy budeme za almužnu vzdelávať celý národ či Za morálne a finančné ohodnotenie učiteľov. “Stále si uťahujeme opasky a stále nám padajú gate,” vyhlásil z tribúny Miroslav Kováč, predseda Rady základnej organizácie školského odborového zväzu v Nitre. Učitelia mávajú žltými vlajočkami. Zamestnancov škôl prišli v proteste podporiť aj niektorí stredoškoláci. Na tribúne vystúpil aj spevák Peter Cmorik.

Reklama

Na Trnavskom mýte sa združili učitelia z Pezinka, Galanty, Topoľčian a mnohých ďalších miest na západe Slovenska.

 

Neučí sa ani na konzervatóriu v Banskej Bystrici,učitelia idú na námestie

Jednou zo stredných škôl, ktorá sa zapojila do učiteľského štrajku, je aj banskobystrické Konzervatórium Jána Levoslava Bellu. Štrajkuje tu vyše 80 percent zamestnancov, teda 75 z celkového počtu 92 zamestnancov.

“Konzervatórium sa do štrajku zapája preto, lebo situácia v odmeňovaní, a vôbec vo finančnej oblasti v školstve, je taká, aká je, a štrajkujúci učitelia chcú dať najavo, že majú problém vyžiť z týchto peňazí,” uviedol dnes pre TASR Martin Vaculčiak, predseda odborov na konzervatóriu, ktorý učí v škole hru na akordeóne. “Pedagogickí zamestnanci sú skoro všetci,” dodal.

Reklama

Umeleckú prípravu študentov, napríklad na vianočné koncerty, štrajk podľa neho neohrozí, nakoľko sa tu má konať zatiaľ dva dni. “Takže príprava bude potom pokračovať. Chystajú sa vianočné koncerty, ktoré budú v Badíne a v Banskej Bystrici v katedrále.” Študenti dostali riaditeľské voľno. Nástroje si však zobrali domov, takže budú trénovať individuálne.

Učitelia požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysokého školstva. Na otázku TASR, či si myslí, že to dosiahnu, Vaculčiak uviedol, že v to veria. Učitelia podľa jeho ďalších slov štrajkujú preto, aby si vybojovali to, čo im patrí. “Aby mali normálny život za normálnu prácu, ktorú vykonávajú v školách,” konštatoval. Ako dodal, štrajkujúci zamestnanci konzervatória sa chystajú na zhromaždenie na Námestí SNP v Banskej Bystrici, kde podporia ostatných štrajkujúcich učiteľov. Vaculčiak na záver odkázal, aby sa učitelia zjednotili, vydržali a vydobyli si svoje požiadavky.

Konzervatórium sa do štrajku učiteľov 13. septembra nezapojilo, podporovalo ho však. “Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici plne podporuje výstražný štrajk vyhlásený Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku,” zdôraznil vtedy pre TASR zástupca riaditeľa školy Radoslav Solárik. Podľa jeho ďalších slov, žiaľ, nemohli zatvoriť brány školy pre naplánovanú sériu orchestrálnych koncertov so svetoznámym umelcom Daliborom Karvayom.

 

Politológovia neveria, že by vláda učiteľom ustúpila

Vládny kabinet zrejme neustúpi požiadavke učiteľov zvýšiť platy o desať percent. Ak by to urobil, musel by čeliť nátlaku ďalších skupín, ktoré by si rovnako nárokovali na ústupky. Zhodli sa na tom politológovia Michal Horský, Miroslav Kusý a Rastislav Tóth, ktorých oslovila TASR.

“Iba ťažko môže vláda jednej strany ustúpiť nátlaku učiteľov. Odborárski predáci učiteľov si neuvedomujú, že v ťažkej hospodárskej situácii ústupky by jednoznačne mohli viesť k otvoreniu nekontrolovanej brány požiadaviek celého radu sociálnych skupín,” povedal Horský. Podotkol pritom, že pre štrajk ostáva otvorenou otázkou aj to, či učitelia nakoniec dostanú aspoň doteraz ponúkaných päť percent.

Politológ Kusý poukazuje na to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v súčasnosti dostal do rozporuplnej situácie. Na jednej strane, ústupok učiteľom by mohol viesť k ďalším požiadavkám, napríklad zo strany zdravotných sestier či železničiarov. Na strane druhej, zotrvaním na súčasnej pozícii pri vyjednávaní o platoch učiteľov, “môže stratiť svoj imidž” sociálneho demokrata. “Možno im ešte niečo pridá k tým piatim percentám, bude hľadať ďalší kompromis a urobí ešte nejaké gesto. Ale otázka je, či to bude pre učiteľov prijateľné,” načrtol možné východisko zo štrajku Kusý.

Rastislav Tóth si myslí, že vláda už nebude chcieť ustupovať, pretože tak už urobila, keď učiteľom ponúkla päťpercentné zvýšenie platov. Nepredpokladá ani to, že by dnešný masový štrajk učiteľov mohol vyvolať vlnu ďalších protestov. “Na Slovensku nie je duch odporu, sociálnej solidarity. Je tu skôr ovčí princíp – nechať sa aj ostrihať aj podojiť,” vysvetlil. Napriek tomu by sa však štrajk učiteľov podľa neho mohol odraziť na volebných preferenciách vládnej strany.

Celoslovenský, časovo neobmedzený štrajk učiteľov sa začal dnes o 6.00 h. Hlavnou požiadavkou pracovníkov škôl je zvýšenie platov o desať percent.

 

V Trebišove štrajkuje 63 percent  zamestnancov

V okrese Trebišov potvrdilo účasť na celoslovenskom štrajku 63 percent školských zamestnancov. Pre TASR to uviedla šéfka rady odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy v Trebišove Eva Kmecová. “Štrajk je na to, aby sme upozornili na zlú situáciu v školstve,” uviedla.

Z Trebišova prídu podľa nej niektorí štrajkujúci pedagógovia tromi autobusmi na protestné zhromaždenie do Košíc. Dĺžka štrajku podľa nej bude závisieť od ochoty navýšiť finančné prostriedky do rozpočtu školstva, ktoré budú znamenať zlepšenie podmienok zamestnancov. “Zatiaľ je to hlásené odhadom, prieskum sme robili na dva tri dni,” povedala.

Rozpočet školstva je podľa nej dlhodobo poddimenzovaný a prevádzky škôl čelia problémom. “Nám nejde len o platy zamestnancov, nám ide o programové vyhlásenie vlády, aby sa naplnilo konkrétnymi krokmi, ktoré zabezpečia, že sa do školstva dostanú finančné prostriedky v plnej výške tak, aby chod škôl bol zabezpečený,” konštatovala.

Reklama

V meste Trebišov môžu rodičia počas štrajku umiestniť deti do centier voľného času CVČ Príroda alebo CVČ na ulici T. G. Masaryka.

 

Ako dlho bude štrajk trvať zatiaľ nikto nevie

Boj za lepšie podmienky v školstve zatvára slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku. Kým v septembri išlo o jednodňový štrajk, koniec aktuálneho štrajku, ktorý odštartoval dnes o 6.00 h, odborári nevedia odhadnúť. Zatvoreniu škôl nezabránila ani séria rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátu.

 

Veľká časť škôl dnes zostala zavretá. Koľko presne, zatiaľ nie je známe

Učitelia trvajú na zvýšení platov o 10 %

V piatok (23. 11.) minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vyhlásil, že odborárom nevie vyjsť v ústrety s lepšou ponukou ako zvýšiť platy v budúcom roku o päť percent. Učitelia však naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysoké školstva. Septembrový štrajk sa obišiel bez protestov, naopak, dnes zamestnanci škôl vyjdú do ulíc v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Nové školské odbory chystajú protest v Leviciach.

 

Čo teda dnes s deťmi?

Program pre deti počas štrajku pripravili niektoré športoviská, centrá voľného času, knižnice či zoologické záhrady. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) vyzval starostov a primátorov, aby v obciach a mestách vytvorili tzv. kontaktné body, kde by rodičia mohli nechať svoje menšie deti. Podľa Ľubomíra Parízeka zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) by na týchto kontaktných miestach mohli deti strážiť napríklad učitelia na dôchodku. Ministerstvo zriadilo krízovú radu, ktorú môže verejnosť kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 alebo na emailovej adrese strajk@minedu.sk. Účasť na štrajku hlási vo väčšine regiónov 70 až 80 percent základných škôl. Najviac stredných škôl, 88 percent, nebude učiť podľa odborárov v Banskobystrickom kraji, najmenej, pod 50 percent sa zúčastní v Trenčianskom kraji.

Do štrajku sa nezapojí väčšina cirkevných a súkromných škôl. Namiesto toho spustili petíciu, ktorou žiadajú, aby sa poslanci znova zaoberali nedávno novelizovanými zákonmi o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl. Tie sú totiž podľa nich likvidačné a odborárom vyčítajú, že nevyužili všetky možnosti na to, aby zabránili ich prijatiu. Okrem toho sa v petícii obracajú na zákonodarcov s prosbou, aby prijali také zákony, ktoré zabezpečia adekvátne navýšenie miezd pre všetkých zamestnancov v školstve. Niektoré súkromné a cirkevné školy však od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú, a od dnes nevyučujú. Účasť na štrajku nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl, presné údaje o základných školách odborári nemali.

 

Napätie trvá už dlhšie. Požiadavky učiteľov nie sú nové

Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur. Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch majú poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte.

Napätie medzi učiteľmi pretrváva už dlhšie. V septembri minulého roka protestovalo pred Úradom vlády SR podľa údajov odborárov asi 10.000 učiteľov. Do roka a do dňa sa na jeden deň zatvorili školy. Do výstražného štrajku 13. septembra 2012 sa zapojilo asi 100.000 zamestnancov škôl, čo bolo najviac v histórii Slovenska. Učitelia vyšli do ulíc aj v roku 2004, 12-hodinový výstražný štrajk na školách prebiehal aj v roku 2003. V tom istom roku svoju nevôľu s podmienkami v školstve učitelia vyjadrili aj v uliciach okresných a krajských miest.

Reklama

 

Vysokoškoláci stoja za učiteľmi

Vysokoškoláci stoja za pracovníkmi školstva a podporujú ich v rozhodnutí vyjsť do ulíc. Štrajk školských zamestnancov sa začal dnes o 6.00 h, učitelia sa chystajú protestovať v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici aj v Leviciach.

“Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) opätovne podporuje iniciatívu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy vstúpiť do štrajku v boji za zlepšenie súčasného stavu v školstve,” napísala v stanovisku rady tajomníčka pre vzťahy s verejnosťou Barbora Dupáková. Skvalitnenie podmienok práce, hospodárskej a sociálnej pozície pracovníkov školstva, ich odmeňovanie či navýšenie investícii pre školstvo z rozpočtu je podľa ŠRVŠ dôležitým krokom k zvyšovaniu kvality poskytovaného vzdelania na všetkých typoch škôl.

Učiteľov chcú dnes pochodom podporiť aj niektorí bratislavskí stredoškoláci. Od 10.00 h budú pochodovať smerom z Námestia SNP na Trnavské mýto, kde budú protestovať zamestnanci škôl zo západného Slovenska.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali