Situácia v oblasti Donbasu v podmienkach pandémie koronavírusu. Ako informuje OBSE?

Situácia v oblasti Donbasu v podmienkach pandémie koronavírusu. Ako informuje OBSE?

Donbas 24. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

V súvislosti s hrozbou šírenia novej koronárnej vírusovej infekcie (COVID-19) zaviedli orgány Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej  republiky (LĽR) 14. marca tohto roku určité obmedzenia – režim zvýšenej pohotovosti, ktorý sa týka najmä činnosti výrobných a obchodných podnikov, vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií, verejných organizácií

Ilustračné foto

Značný počet ich zamestnancov je presunutý do dištančného, tzv. home office režimu. V súvislosti s hrozbou šírenia novej koronárnej vírusovej infekcie (COVID-19) orgány vyhlásili zákaz organizovania masových zábav, divácke predstavenia, vzdelávacie, športové a iné podujatia s účasťou ľudí na rôznych verejných miestach a miestach, ktoré navštevuje obyvateľstvo.

Reklama

Pre ľudí, ktorí sa vrátili z krajín postihnutých COVID-19, vrátane Ukrajiny, sú predpísané prísne opatrenia na izoláciu a karanténu. Po celom území republík, a to aj na administratívnej hranici medzi nimi, posilnili lekársku a sanitárno-epidemiologickú kontrolu.

Reštriktívne opatrenia v DĽR/LĽR sa netýkajú  lekárov a zdravotníckeho personálu systému zdravotnej starostlivosti, zástupcov manažmentu a vedúcich pracovníkov riadiacich orgánov, podnikov, organizácií a inštitúcií, ktorých prítomnosť na pracovisku je rozhodujúca pre zabezpečenie ich fungovania.

Reklama

Vládne orgány republík v Donbase majú celkove situáciu pod kontrolou. Vážnym ohniskám koronavírusu sa doteraz podarilo vyhnúť. Podľa údajov k 16. aprílu tohto roku k nijakým úmrtiam nedošlo.

Zároveň sa však v podmienkach pandémie situácia v Donbase (ktorý aj bez toho pociťuje ťažké bremeno ekonomickej a dopravnej blokády zo strany Kyjeva), len zhoršuje. Región sa fakticky ocitol v izolácii. 12. marca Ukrajina zaviedla karanténu a 13. marca sa značne sprísnil priechod cez kontaktnú líniu.

S cieľom zaistiť bezpečnosť miestneho obyvateľstva zaviedol Luhansk od 23. marca zákaz vstupu ukrajinských občanov na svoje územie. Občania Ruskej federácie a osoby prichádzajúce z územia Doneckej ľudovej republiky, sú povinní po príchode do Luhanskej ľudovej republiky informovať o tom na „horúcej linke“ republikové Ministerstvo zdravotníctva a dodržiavať režim samoizolácie. V prípade, že majú zvýšenú teplotu a respiračné symptómy, musia byť povinne hospitalizovaní.

Od 28. marca Doneck zakázal vstup na svoje územie osobám, ktoré tam nemajú trvalý alebo prechodný pobyt. Toto opatrenie sa nevzťahujе na zástupcov Špeciálnej monitorovacej misii OBSE a Medzinárodného výboru Červeného kríža, ako ani na pracovníkov zastupiteľstva OSN na Ukrajine, len v rámci mandátu.

Na antivírusové opatrenia v Donecku a Luhansku, ktoré postihli pozorovateľov Špeciálnej monitorovacej misii OBSE,  Ukrajina aj jej zahraniční patróni zareagovali veľmi nepriateľsky. Na republiky sa zosypali obvinenia, že činia prekážky práci Misie, objavili sa požiadavky zrušiť obmedzenie pohybu pozorovateľov cez kontaktnú líniu a na zabezpečiť ich voľný prístup .

Reklama

Zároveň v hláseniach Špeciálnej monitorovacej misie OBSE  dochádzalo k deformáciám, hovorilo sa o „zákaze vstupu“ (denial of access) namiesto „prístupu za určitých podmienok“. Dobre vieme,  že Doneck a Luhansk nič nezakazovali, ale požadovali iba, aby pozorovatelia predložili negatívne testy a dodržiavali 6-dňovú karanténu. Pracovníkom Špeciálnej monitorovacej misii OBSE  nedávali nijaké  ďalšie podmienky.

Situácia vyzerá zvláštne. Vyzerá to tak,  že celý svet môže prijímať opatrenia na ochranu pred smrteľnou infekciou, len Donbas nie. Prekvapuje tiež selektívny prístup samotnej Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Na iných miestach, napríklad v Severnom Macedónsku, Kosove a Náhornom Karabachu, na základe príkazu viedenského ústredia, všetci zamestnanci a pozorovatelia terénu buď prešli na diaľkový režim práce, alebo načisto zastavili činnosť.

Čo sa nedá povedať o ich kolegoch na juhovýchodnej Ukrajine, od ktorých vedenie OBSE napriek určitému zníženiu početnosti tímu Špeciálnej monitorovacej misie, naďalej vyžaduje monitorovaciu činnosť. Zároveň sa vynára otázka, či je nutné, aby Misia dostala „carte blanche“ pre akýkoľvek pohyb v regióne za podmienok porovnateľných s miestnymi pohotovostnými službami. Riadny dialóg medzi Špeciálnou monitorovacou misiou OBSE a sanitárnymi orgánmi Donecka a Luhanska sa nenadviazal.

Špeciálna monitorovacia misia OBSE sa nechala uniesť problémami poskytovania vhodných podmienok pre pracovníkov Misie, aby mohli plniť zverené úlohy, ale zabúda na potrebu transparentného a zrkadlového odrazu výsledkov ich monitorovania na oboch stranách kontaktnej línie v Donbase.

To, čo vidíme v správach Špeciálnej monitorovacej misii OBSE, sa však nezhoduje vždy s realitou. Ba čo viac, tieto informácie sa odlišujú od výsledkov monitorovania situácie v regióne, ktoré vykonávajú iné medzinárodné organizácie, napríklad Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Najmä na základe výsledkov z prvého štvrťroka tohto roka tieto štruktúry poskytujú odlišné štatistiky obetí ostreľovania: V správe Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva  bolo 20 obetí, v správe Špeciálnej monitorovacej misii OBSE  ich bolo takmer dvojnásobne  menej – 11 obetí.

Reklama

Opakovane sme upozorňovali OBSE na potrebu jasnejšieho a objektívnejšieho zaznamenávania všetkých porušení režimu zastavenia bojových činností na juhovýchode a ich dôsledkov (civilné straty, zničenie občianskej infraštruktúry atď.).

Podrobnejšie informácie o opatreniach, ktoré prijali Doneck a Luhansk s cieľom zabrániť hrozbe šírenia novej koronárnej infekcie, sú k dispozícii na webových stránkach hláv republík Donbass (www.glavadnr.ru a www.glava-lnr.info).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali