“Singularita je začiatkom vesmíru”. Čo po sebe zanechal Stephen Hawking?

“Singularita je začiatkom vesmíru”. Čo po sebe zanechal Stephen Hawking?

Londýn 15. marca 2018 (HSP/sputnik/Foto: TASR/AP- Zero Gravity Corp.)

 

Vo veku 76 rokov zomrel v stredu 14. marca svetoznámy fyzik, ktorý väčšinu svojho života strávil na invalidnom vozíku. Hawking nebol len vynikajúci vedec, ale aj veľkým popularizátorom vedy. Posledné roky sa venoval problémom, ktoré priamo ohrozujú ľudstvo, ako sú globálne otepľovanie, stav životného prostredia alebo sociálna nerovnosť, píše Lenta.ru

Ilustračná snímka. Britský fyzik Hawking si skúša beztiažový stav

Stephen Hawking sa narodil 8. januára 1942 v Oxforde. V roku 1962 tu vyštudoval na matematicko-fyzikálnej fakulte a o štyri roky neskôr dostal doktorát na Cambridge. Vo veku 21 rokov mu lekári diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu, ktorá postupne viedla k ochrnutiu celého tela. V roku 1985 v dôsledku zápalu pľúc podstúpil tracheotómiu, kvôli ktorej nemôže hovoriť. Odvtedy komunikuje pomocou syntetizátoru reči a snímača umiestneného na jeho tvári.

Reklama

Hawking bol dvakrát ženatý. V roku 1965 si vzal študentku lingvistickej fakulty Cambridgeskej univerzity Jane Wildeovú, s ktorou strávil dvadsať rokov a mal s ňou dvoch synov a jednu dcéru. V roku 1995 si Hawking vzal svoju opatrovníčku Elaine Masovú, s ktorou sa rozišiel v roku 2006.

Od začiatku svojej vedeckej kariéry sa Hawking zaujímal o tie najexotickejšie dôsledky Einsteinovej teórie relativity: veľký tresk, rozpínanie vesmíru a existenciu čiernych dier. Veľký tresk (faktické zrodenie vesmíru) a čierne diery sú spojené s gravitačnou singularitou. Ide o zvláštny rys časopriestoru, v ktorom rovnice všeobecnej teórie relativity vedú z fyzikálneho pohľadu k nesprávnym záverom. Prvé práce Stephena Hawkinga sa venovali práve singularite.

Reklama

Začiatkom 70. rokov Hawking spolu s Brandonom Carterom, Davidom Robinsonom a Wernerom Israelom dokázali teoreticky to, že čierne diery “nemajú vlasy”, čo znamená, že nemajú žiadne ďalšie nezávislé charakteristiky okrem váhy a rotačného momentu hybnosti. Vlasy majú predstavovať všetky ostatné charakteristiky.

“Táto teória (Einsteinova teória – pozn. red.) vedie k dvom predpovediam, ktoré platia vo vesmíre. Po prvé, že konečnou fázou evolúcie veľkej hviezdy je jej kolaps za horizont udalostí. Pritom vzniká čierna diera, vnútri ktorej sa nachádza singularita. Po druhé, v našej minulosti existuje singularita, ktorá určitým spôsobom predstavuje začiatok pozorovateľného vesmíru,” písal v roku 1973 Hawking so svojím spoluautorom Johnom Ellisom v monografii Veľká štruktúra časopriestoru.

V 60. rokoch čierne diery študovali nielen pomocou všeobecnej teórie relativity, ale aj metódami kvantovej mechaniky. Hawking sa však rozhodol, že pôjde cestou termodynamiky. Práve štúdium čiernych dier mnohí považujú za hlavný výsledok práce Hawkinga. Kvantovú mechaniku využil Hawking na analýzu celého vesmíru a spolu s Jamesom Hartlom sa snažil určiť jeho vlnovú funkciu.

Z výskumu vyplynulo, že na začiatku veľkého tresku mal vesmír iba priestor bez času. Ich koncepcia pripúšťa existenciu paralelných vesmírov, pre ktoré je určená jedna vlnová funkcia. Náš vesmír je len jeden z mnohých možných.

Svoju širokú popularitu si Hawking vydobyl vedecko-populárnou knihou Stručná história času. Kniha vyšla s celkovým nákladom 10 miliónov kusov a bola preložená do niekoľkých desiatok jazykov. Vedec uväznený na invalidnom vozíku, študujúci tie najneobyčajnejšie vlastnosti vesmíru, nemohol nikoho nechať ľahostajným.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali