Podľa neho by sa malo bravčové mäso dostať do obchodov do troch dní. To sa ale v mnohých prípadoch nestáva.
“Napríklad v Španielsku sa predáva mäso na burzách. To, čo zostane, sa vakuuje do vriec a mieri do Česka. Je to v podstate 10 až 12 dní staré mäso. Spoznáte to jednoducho. Je podstatne tmavšie ako čerstvé, ktoré sa dostane na trh tretí deň po porážke a má krásne svetlú, ružovú farbu,” uviedol šéf Agrárnej komory.
Dodal ale zároveň, že na chuť mäsa to vplyv nemá. Reťazcom a obchodníkom tým pádom ale zostáva málo dní na to, aby ho predali. “Mäso od porážky vydrží chladené a vákuované asi 15 dní,“ dodal.
Josef Luka, predseda Zväzu chovateľov ošípaných, uviedol, že čerstvé mäso vydrží tri až štyri dni. Čo sa ale týka importného mäsa, je vákuované a žiadna jednotná legislatíva neurčuje lehoty spotreby. “Každý výrobca dáva inú dobu a ručí za nezávadnosť. Španielsko je výnimočné v tom, že garantuje až 25 dní. Podľa skúseností našich členov drží, nebýva kontaminované. Ale napríklad Nemecko a iné krajiny dávajú garanciu oveľa kratšiu, okolo 12 dní,” uviedol.
Českí chovatelia ošípaných sa v posledných rokoch sťažujú na stav v tomto sektore. Podľa nich je tu veľká konkurencia. Poslednú dobu sa však situácia trochu zlepšila, pretože sa v Číne objavil africký mor, ktorý možno zníži produkciu bravčového až o 20 percent.