SASKA: Predstavili sme naše priority v ekonomických rezortoch

SASKA: Predstavili sme naše priority v ekonomických rezortoch

Bratislava 12. júna 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) začala minulý týždeň po častiach predstavovať svoj program, dnes sa venovala prioritám v ekonomických rezortoch. Do tejto časti programu sú zaradené verejné financie, hospodárstvo, energetika, doprava, eurofondy, pôdohospodárstvo a životné prostredie. Každá časť programu so sebou prináša aj programové konferencie, na ktoré strana pozýva nielen odborníkov, ale aj širokú verejnosť

Richard Sulík
Richard Sulík

„Aj týmto dokazujeme, že sme strana, ktorá je kompetentne a skúsenosťami jediná, ktorá dokáže viesť našu krajinu. Okrem toho, že opäť pripravíme najlepší program, na ktorom sa môže podieľať skutočne každý, urobíme všetko pre to, aby sme zastavili najväčšie ohrozenie našej krajiny, Roberta Fica. Aj preto sme ho vyzvali na súboj o najlepší program. Zostal však ticho, no my pokračujeme v predstavovaní toho nášho, pretože bez programu sa vládnuť nedá,” uviedol predseda SASKY Richard Sulík. 

Reklama

„V raste životnej úrovne sme prestali dobiehať priemer Európskej únie rýchlosťou, ktorá by znamenala nádej, že prestanú zo Slovenska odchádzať mladí perspektívni ľudia. Politici si urobili zo štátneho rozpočtu trhací kalendár bez toho, aby si uvedomili, že nie je bezodný a že sú to peniaze nás všetkých,” povedal tímlíder SASKY pre verejné financie Marián Viskupič. V tejto oblasti sú našimi troma prioritami presadenie rovnej dane 19 percent a boj proti daňovým podvodom, rozšírenie úlohy Útvaru hodnoty za peniaze aj na posudzovanie efektívnosti verejných politík či posilnenie finančnej motivácie samospráv. Podporíme tiež ústavnú ochranu hotovosti. V hospodárstve nadviažeme podľa tímlídra SASKY pre hospodárstvo Jána Oravca na naše snahy zlepšovať podnikateľské prostredie počas nášho pôsobenia na ministerstve v rokoch 2020 až 2022. Zvýšime ochranu podnikateľov pred nedomyslenými rozhodnutiami vlády a nevyspytateľným parlamentom, budeme pokračovať v kilečkách, zasadzovať sa za rozvoj podnikania odstránením bariér a tiež zlepšíme medzinárodnú konkurencieschopnosť firiem a podnikateľov. 

„Nástup elektromobilov v doprave, elektrifikácia U.S. Steel, tepelných čerpadiel, baterkárne, príchod automobilky Volvo či opätovný nábeh Slovalco budú znamenať v najbližších rokoch prudké zvýšenie dopytu po elektrine,” vysvetlil expert SASKY pre energetiku Karol Galek. Zvýšime preto dohľad pri dostavbe štvrtého bloku Mochoviec priamo na stavenisku, našou prioritou bude aj nový blok v Jaslovských Bohuniciach, zjednodušíme povoľovanie a pripájanie na obnoviteľné zdroje energie a zároveň bude pre nás prioritou aj vyššia energetická efektívnosť. 

Reklama

Doprava bola na Slovensku vždy problémom, či už ide o cestnú alebo železničnú. „My v SASKE sa však problémov s horiacimi vlakmi či nedostavanými diaľnicami nebojíme, je to pre nás výzva,” povedal tímlíder SASKY pre dopravu Ladislav Matejka. Zameriame sa na prioritizáciu obnovy štátnych budov na základe technických a energetických parametrov, zrýchlime rekonštrukcie mostov, keďže od roku 2012 sa im žiadna vláda nevenovala systematicky a v neposlednom rade sa budeme zameriavať na výstavbu diaľnic podľa spoločenskej návratnosti. Rozhodujúce bude najmä to, ako sa zvýši rýchlosť a plynulosť dopravy, ako aj životná úroveň a ako sa zlepší životné prostredie. 

Podľa tímlídra SASKY pre eurofondy Jána Rudolfa nová vláda staré eurofondy nevyrieši, no treba sa venovať obdobiu 2021 – 2027, z ktorého sa fondy ešte ani nezačali čerpať, ide takmer o 20 miliárd eur. Medzi naše priority preto patrí zavedenie princípu 3Z – zjednodušiť, zrýchliť, zefektívniť, eurofondy zároveň musia byť nárokovateľné a teda žiadatelia po splnení podmienok musia dostať dotáciuTiež sa musia všetky lehoty v projektovom cykle skrátiť na polovicuBruselské peniaze treba využiť aj na skvalitnenie IT služieb, a to napríklad na vyriešenie portálu Slovensko.sk, ktorý je vstupnou bránou do sveta elektronických služieb pre občanov, urobíme ho prívetivejším a jednoduchším na používanie. 

„SASKA má tiež riešenia pre potravinárov, poľnohospodárov, ale tiež riešenia, ktorými dokážeme rozvíjať vidiek,” vysvetlila tímlíderka SASKY pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová. Urobíme preto poriadok vo vlastníckych a užívacích právach k poľnohospodárskej pôde, aby sa dostala do rúk poľnohospodárov. Podporíme a zjednodušíme predaj z dvora tak, aby sa lokálne potraviny dostali ľahko k ľuďom a tiež sfunkčníme reformu verejného stravovania, pričom osobitnú pozornosť budeme venovať stravovaniu v školských jedálňach tak, aby mali deti nielen plnohodnotnú, ale aj bezpečnú stravu. Riešenia máme aj pre rybárov, lesníkov či poľovníkov. „Možno je prekvapujúce, že program pre životné prostredie je zaradený medzi ekonomické rezorty, no len dobre fungujúca spoločnosť, ktorá je rozumne spravovaná, dokáže zabezpečiť účinnú ochranu a tvorbu životného prostredia,” vysvetlila tímlíderka SASKY pre životné prostredie Anna Zemanová. Kľúčové sú pre nás v tejto oblasti presadzovanie pravdivých dát a odborných analýz pri ochrane klímy, tiež presadzovanie tzv. princípu „znečistovateľ platí”, ako aj ochrana pitnej vody, pričom riešením je v tomto prípade trvalá udržateľnosť, ktorá je princípom zodpovednej starostlivosti o vodu, ovzdušie či prírodu. Prioritou je aj odpadové hospodárstvo so zameraním na cirkulárnu ekonomiku, a teda využitie odpadu a jeho návrat späť do kolobehu.

Redakciu informoval Ondrej Šprlák, hovorca SASKY.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:44

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR má vyššiu absorpciu eurofondov, než ich má pridelených. Preto vláda plánuje presúvať zdroje z iných rezortov a fondov tam, kde je ich schopná míňať. Vyhlásil to v pondelok predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že v súvislosti s eurofondami a plánom obnovy bude pravdepodobne zvolané v budúcom týždni mimoriadne rokovanie vlády.

13:43

Návrat na predpandemické a zároveň rekordné úrovne obsadenosti domácich ubytovacích kapacít je len otázkou krátkeho času. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o marcovej návštevnosti ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:42

Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií. Slovensko hlasovalo proti prijatiu tohto právneho predpisu.

13:42

Ruskému plynárenskému koncernu Gazprom, ktorý bol kedysi najziskovejšou ruskou spoločnosťou, hrozí dlhé obdobie veľmi slabých výsledkov. Firma totiž prišla o najziskovejší európsky trh a aj keď spoločnosť svoju pozornosť obrátila na Čínu, tá výpadok Európy nenahradí.

13:41

Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by v stredu (15. 5.) mala na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť vláda. Na pondelňajšej tlačovej konferencii na Ministerstve hospodárstva (MH) SR to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

13:40

Ceny elektriny a zemného plynu na európskych burzách v 19. týždni stagnovali na pomerne vysokých úrovniach, ktoré sa blížia k tohoročným maximám. Zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci sa na holandskej burze TTF v piatok (10. 5.) predával za 30,029 eura za megawatthodinu (MWh), cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku na pražskej burze PXE dosiahla v ten istý deň 96,75 eura/MWh.

13:40

Nórsky ropný a plynárenský gigant Equinor v tichosti prevzal korunu najväčšieho dodávateľa energií pre Európu, ktorá kedysi patrila ruskému Gazpromu. Európa sa tak pri dodávkach plynu opäť spolieha najmä na jednu firmu.

13:39

Sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze by nemali byť zdanené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojov. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo financií (MF) SR. Rezort po ukončení medzirezortného pripomienkového konania oznámil aj ďalšie zmeny v návrhu.

13:38

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Českej republike (ČR) sa v apríli zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za štyri mesiace. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

13:29

Zamestnanosť na Slovensku bola v marci medziročne vyššia v ôsmich z desiatich mesačne sledovaných odvetví. Najvyšší prírastok počtu zamestnancov nad úrovňou 5 % mali vybrané trhové služby, v informáciách a komunikáciách zamestnanosť vzrástla o 3,6 %. Počet zamestnancov sa, naopak, znížil v priemysle a v doprave. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:12

Japonské úrady v rámci obmedzenia nadmernej turistiky na aktívnej sopke Fudži, v pondelok ohlásili zavedenie online rezervačného systému pre najobľúbenejšiu trasu na najvyššiu horu krajiny.

Fudži býva počas letnej turistickej sezóny čoraz viac preplnená, čo vyvoláva obavy o bezpečnosť návštevníkov a poškodenie životného prostredia.

12:51

Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v pondelok povedal, že napriek víkendovému neúspechu vo voľbách sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu podporujúcu nezávislosť od Španielska. Informovala agentúra AFP.

12:43

Reálne mzdy v marci boli medziročne vyššie vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, až šesť z nich dosiahlo rast miezd nad 5 %. Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali