Ako informuje Phys.org, expert na šampanské Mumm sa spojil s dizajnérom Octavom de Gaulle, synovcom známeho francúzskeho generála Charlesa de Gaulla, aby vyvinul fľašu, z ktorej obsah by bolo možné si “odliať” aj počas pobytu v beztiažovom vesmíre.
Počas skúšky vyletí z francúzskeho mesta Reims, priamo zo srdca regiónu Champagne, špeciálne vybavené lietadlo Airbus Zero-G, aby uskutočnilo sériu parabolických manévrov s prudkým stúpaním a klesaním, čím má vytvoriť 20-sekundové stavy beztiažnosti.
Projekt podporujúci suborbitálnu a orbitálnu vesmírnu turistiku pochádza od súkromných spoločností, ako je Virgin Galactic a Blue Origin. Ako vraví astronaut Jean-Francois Clervoy, ktorý vedie spoločnosť prevádzkujúcu Airbus Zero-G, v lietadle počas skúšky “nebudú musieť vykonávať žiadne profesionálne úlohy, takže trochu alkoholu nezaškodí” v tom, aby sa pokúsili pri nulovej gravitácii dostať víno z fľaše.
Champagne in space: Zero-G bottle lets tourists drink bubbly https://t.co/0r8oCCSNkB
— eNCA (@eNCA) 12. septembra 2018
Riešením by podľa fyzika Gerarda Liger-Belaira možno bolo piť šampanské so slamkou. Ale v snahe dokázať niečo elegantnejšie, dizajnér Octave de Gaulle podľa agentúry AFP vymyslel fľašu rozdelenú na dve komory.
V tej hornej je šampanské a v dolnej je ventil ovládaný prstom, ktorý používa vlastný oxid uhličitý na vytlačenie z fľaše aj malého množstva vína v podobe peny. Myslelo sa aj na to, aby sa víno nenechalo unášať v beztiaži, na čo poslúži hliníkový pásik, ktorý sa vyformuje do tvaru gule nad hornou časťou fľaše, kde sa víno zachytí. Potom sa fľaša otočí a penová guľa sa uvoľní.
Clervoy ako pravý Francúz opísal svoje pocity, že v momente, keď sa pena zmení v ústach na kvapalinu, je to pocit, ktorý sa nedá porovnať so Zemou. “Je to naozaj čarovné, pretože šampanské nie je iba na jazyku, ale aj na podnebí, na lícach – gastronomické pocity sú jednoducho ‘magnific’,” rozplýva sa.
BBC približuje, aký je rozdiel v pití alkoholu vo vesmíre a na Zemi.
V roku 1985 Federálna letecká správa USA uskutočnila štúdiu na sledovanie, ako alkohol požívaný v simulovaných nadmorských výškach ovplyvnil výkonnosť zložitých úloh. 17 mužov konzumovalo vodku v pozemských podmienkach a potom v komore, ktorá simulovala nadmorskú výšku 3,7 km. Potom sa u nich preskúšali duševné aj fyzické výkony v podobe matematických úloh, či sledovania svetla v osciloskope a pod.
Výskumníci nakoniec zistili, že medzi účinkom alkoholu v pozemských a vo vesmírnych podmienkach nie je žiadny viditeľný rozdiel.