Ruský veľvyslanec na Slovensku o situácii na Ukrajine

Ruský veľvyslanec na Slovensku o situácii na Ukrajine

Bratislava/Moskva 20. marca (HSP/Foto:rusemb)

 

Ruský veľvyslanec na Slovensku Pavel Kuznecov poskytol rozhovor v ktorom odpovedal na otázky súvisiace so súčasnou situáciou na Ukrajine

Pavol Kuznecov, Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike

Na otázku ako hodnotí prijaté sankcie EÚ odpovedal:

Reklama

Západ sa snaží potrestať Rusko za to, že podporilo proces vyjadrenia sa vôle obyvateľov Krymu, pritom používa politiku dvojakého metra. Spomeňme si na bombardovanie Srbska oddelenie Kosova, vojenské invázie do Iraku, Líbye, Afganistanu, s množstvom mŕtvych a zničenou infraštruktúrou. Vtedy veľa ľudí bolo proti, ale neprijímali sa žiadne sankcie voči USA či EÚ.

Sankcie zamerané na jednotlivé osoby ruskej federácie sú nezmyselné, pretože podľa súčasnej ruskej legislatívy si ruskí úradníci nesmú viesť účet v zahraničnej banke ani vlastniť nehnuteľnosti v zahraničí. Ak to (účet v zahraničnej banke) niekto má, tak je to porušenie zákona a Rusko bude vďačné za takéto informácie, ktoré identifikujú takýchto úradníkov, lebo to len pomôže nášmu boju s korupciou. Samozrejme takéto sankcie nemôžu fungovať, ako nejaký rozhodujúci faktor pre politiku ruskej federácie.

Reklama

Čo sa týka ekonomických sankcií, to je vždy dvojsečná zbraň. Objem vzájomného obchodu medzi ruskom a EÚ činí 500 mld. ročne. Prípadné ekonomické sankcie, by tak poškodili rovnako Rusko ako aj EÚ. Veľvyslanec ďalej konštatoval, že naši západní partneri svojou rétorikou a  masívnou protiruskou kampaňou dosahujú akurát to, že v Rusku dochádza k obrovskému zjednoteniu všetkých politických síl a obyvateľov.

 

Na otázku či bolo referendum platné, keďže ho EÚ a USA neuznajú odpovedal:

Referendum bolo v súlade z medzinárodným právom, naši oponenti nám vytýkajú,  že nebolo v súlade s ukrajinskou ústavou. No politická situácia na Ukrajine je v súčasnosti sama mimo akéhokoľvek legislatívneho rámca, momentálne ani nevieme, ktorá ústava vlastne platí, či tá posledná alebo tá z roku 2004.

Ďalej vyjadril počudovanie, ako je možné považovať za nelegitímne referendum, v ktorom vyjadrí svoju vôľu 86 percent obyvateľstva? Dotkol sa aj  výrokov o invázii. Počet ruských vojakov, zabezpečujúcich ruské základne, bol v súlade z medzinárodnými dohodami. To, čo píšu v novinách je informačná vojna, pretože sa snažili domobranu prezentovať ako ruskú armádu. Vďaka domobrane sa podarilo zamedziť útokom ozbrojených bánd z Kyjeva a predišlo sa krviprelievaniu. Treba povedať, že Krym je jediný región na Ukrajine, v ktorom je situácia pokojná a nedochádza k násilnostiam.

Reklama

Na záver skonštatoval, že súčasná situácia nie je konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou, ale je to vnútropolitická kríza Ukrajiny spôsobená ozbrojeným pučom a nelegitímnou vládou. Východiskom by bolo zvolenie novej legálnej vlády, ktorá by reprezentovala vôľu všetkých obyvateľov krajiny.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali