Rusko pripravuje s Damaskom vznik novej ruskej základne v Sýrii

Rusko pripravuje s Damaskom vznik novej ruskej základne v Sýrii

Bratislava 15. novembra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Turkish Defence Ministry, TASR/AP-Alexander Zemlianichenko,  wikipedia, SITA/AP/Sputnik Kremlin -Alexei Druzhinin)

 

Rusko sa v Sýrii udomácnilo a mieni posilňovať svoju vojenskú prítomnosť, ktorá a) pomôže Sýrčanom v získaní kontroly nad celou krajinou b) posilní pozície Ruska na Blízkom východe. V Sýrii už existujú dve ruské  základne, v Hmeimmim sa nachádza letecká základňa a v Tartuse námorná základňa, podľa informácii z  médií by sa mala postaviť nová ruská základňa v Kamyshli, táto základňa by mala byť centrom PVO. Základne v Hmeimmim a Tartuse prenajali Sýrčania Rusom na 49 rokov s možnosťou predĺženia, rovnaký štatút získa pravdepodobne aj nová základňa v Kamyshli

Na snímke ruské transportné lietadlo

Momentálne má Sýria k dispozícii od Rusov kúpené systémy PVO S-300 a staršie sovietske S-75 a S-125. Vytvorenie špeciálnej základne PVO v Sýrii a to ešte v sýrskom Kamyshli však vysiela jednoznačný signál – Rusi sa rozhodli dostať pod kontrolu vzdušný priestor Sýrie i Iraku, pretože keď v Kamyshli rozvinú systémy S-400, radar tohto systému dostane pod kontrolu aj celý priestor Iraku, veľkú časť Saudskej Arábie či Afganistanu. Rusi pravdepodobne prepoja svoj systém S-400 s S-300 dodanými Sýrii, takže Sýrčania budú môcť kontrolovať celý svoj vzdušný priestor. Ruské a sýrske plány vytvoriť novú základňu v Kamyshli už stihli kritizovať aj Američania.

Reklama

Pripravovaná ruská základňa v Kamyshli by sa nachádzala na územiach, ktoré donedávna kontrolovali Kurdi. Skutočnosť, že Rusi sa rozhodli svoju základňu vytvoriť práve tu znamená, že Damask bude mať určite toto územie pod kontrolou, proamerickí Kurdi z YPG sa na toto územie už nikdy nevrátia. Takisto základňa v Kamyshli je faktorom, vďaka ktorému do tejto oblasti nevojdu Turci a ani Američania. Rusi podporujú Asada a Kurdi sú prinútení s Asadom rokovať a svoju štátoprávnu otázku riešiť koncepčne v intenciách spoločného štátu so sýrskymi Arabmi.

Na snímke protilietadlový systém S-400

Moskva trvá aj na tom, aby sa Američania stiahli z východnej časti Sýrie, kde teraz spoločne s Kurdmi usilovne kradnú sýrsku ropu. To čo robia Američania je v totálnom rozpore s medzinárodným právom a podľa ruských expertov je len otázkou času, kedy neznáme skupiny začnú vykonávať sabotáže na Američanmi kontrolovaných ropných vrtoch a likvidovať v širšej miere minimálne Kurdov a konvoje s kradnutou sýrskou ropou.

Reklama

Ruský vojenský expert Michail Nejžmakov tvrdí, že Američania budú proti novej ruskej základni v Sýrii čoraz hlasnejšie protestovať. Pokiaľ voči ruským základniam v Sýrii miestne obyvateľstvo neprotestuje (protestujú len teroristi z proamerických ozbrojených formácii), proti americkej vojenskej prítomnosti protestujú obyvatelia väčšiny krajín sveta. Základne v ich krajinách existujú kvôli tomu, že politické elity, ktoré riadia tieto krajiny sú finančne a mocensky závislé od Američanov a protežujú záujmy Američanov pred záujmami vlastných krajín. K najviac kritizovaným americkým základniam patria Rammstein v Nemecku, Okinava v Japonsku,  Bondsteel na území Kosova, Neapol v Taliansku, Američania chcú vybudovať nové základne aj na Ukrajine či v krajinách V4, pomôcť im majú spomenuté proamerické politické elity.

Na snímke americká základňa v Rammsteine

Proti ruskej prítomnosti protestujú aj  v niektorých krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (organizácia združuje bývalé republiky ZSSR), vždy však ide o miestne politické elity, ktoré sú prepojené s americkou ambasádou a riadia sa jej pokynmi, protesty voči ruským základniam sa organizujú napríklad v Arménsku či Tadžikistane).

Sýria je z geopolitického hľadiska veľmi dôležitá oblasť. Vďaka Sýrii kontrolujú Rusi východnú časť Stredomoria. Turci sú dnes smerom k NATO a USA naladení vlažne, čo Rusom takisto vyhovuje. Krym a Sýria sa však stávajú hlavnými predsunutými bojovými stanoviskami Ruska, vďaka tomu dokázali Rusi výrazne oslabiť americký tlak a uvoľniť zovretie na svojom južnom fronte, na severe plní úlohu predsunutého  bojového stanoviska Ruska oblasť Kaliningradu a Bielorusko, kde majú Rusi takisto svoju vojenskú základňu, Kaukaz Rusi kontrolujú, preto sa snažia Američania silou mocou destabilizovať situáciu v Gruzínsku a Arménsku. Bulharské a rumunské elity plnia americké príkazy, na Ukrajine trvá skrytý zápas medzi Ruskom a USA/NATO. Rusko však zatiaľ znemožnilo USA/NATO dosiahnuť úplne na Ukrajine ich strategické ciele.

Ruské základne v Sýrii majú aj ďalší význam. Rusi a Turci pripravujú rozšírenie Turkish Stream, súčasťou dodávok bude aj sýrska ropa. Ruská vojenská prítomnosť zvýši bezpečnosť tohto ekonomického projektu, podobne ako vo Venezuele – kde majú Rusi a Číňania vložené svoje peniaze, tam sa farebnú revolúciu Američanom uskutočniť nepodarilo. Turecký prezident Erdogan a ruský prezident Putin sú pripravení spoluprácu medzi oboma krajinami aj ďalej rozširovať.

Na snímke Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin

Ruský vojenský expert Alexander Christoforov upriamil pozornosť na skutočnosť, že avizovaný vznik novej ruskej základne v Sýrii zvýšil napätie u Britov, Francúzov i Američanov. Vojenskí odborníci na Západe považujú za neúnosné, že ruský systém PVO by mal pod kontrolou a v dosahu ruských rakiet aj americkú vojenskú základňu v Incirliku, kde sa nachádzajú americké jadrové zbrane. Turci, ktorí proti vzniku ruskej základne neprotestujú strategicky ohrozujú celé južné krídlo NATO. Ruské aktivity smerujúce k vytvoreniu novej základne už zaregistrovali aj Američania, ktorí sa chystajú vytvorenie novej ruskej základne použiť vo svojom boji proti americkému prezidentovi Trumpovi.

Reklama

V Sýrii sa situácia veľmi rýchlo mení v neprospech Američanov a Západu. Biele helmy sú v koncoch, ich zakladateľa agenta britskej tajnej služby Jamesa Le Mesuriera našli mŕtveho v Turecku (oficiálne samovražda, vyskočil z balkóna), čo prezident Sýrie Bašár Asad okomentoval jednoznačne – Jamesa Le Mesuriera zavraždila CIA, pretože príliš veľa toho vedel o prepojení sýrskych teroristov z Američanmi, Američania Kurdov zradili a nachádzajú sa v poslednej fáze svojho pôsobenia v Sýrii. Budúci rok majú Američania prezidentské voľby, ktoré budú veľmi napäté a Američania budú musieť riešiť iné problémy. V tejto fáze sa snažia Američania pokiaľ ešte môžu rabovať sýrske nerastné bohatstvo, budúci rok sa vyrieši situácia v Idlibe a na východe Sýrie, riešenie celého konfliktu sa dostáva z vojenskej do politickej roviny.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali