Organizácie financované z USA budú mať v Rusku pozastavenú činnosť. Zakázane budú aj adopcie ruských deti do USA

Organizácie financované z USA budú mať v Rusku pozastavenú činnosť. Zakázane budú aj adopcie ruských deti do USA
Ilustračné foto

Moskva 19. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nekomerčné organizácie financované z USA budú mať pozastavenú činnosť

Okrem toho ako súčasť prerokúvaného zákona schválili aj návrh pozastaviť činnosť nekomerčných organizácií financovaných alebo materiálne podporovaných z USA, ktoré sa na území Ruskej federácie venujú politickým aktivitám alebo aktivitám, ktoré predstavujú hrozbu pre záujmy Ruska.

Reklama

“Pôsobenie organizácií financovaných zo zahraničia na ruskom území ohrozuje suverénne právo občanov Ruskej federácie na riadenie svojho štátu,” uvádza sa v zdôvodnení klubu prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Ide najmä o rôzne neziskovky a inštitúty, ktoré vytvárajú a formujú verejnú mienku v krajine, propagujúc názory a ciele štátu, ktorý ich zriadil a financuje, teda v tomto prípade USA. Tieto mimovládky často vyvíjajú činnosť v rozpore zo záujmami vlastnej krajiny v prospech financujúcich USA. Aj na slovensku pôsobia mnohé takéto organizácie financované zo zahraničia.

Štátna duma schválila aj pozmeňovací návrh k zákonu zakázať ruským občanom, ktorí majú i občianstvo USA, byť členom alebo riadiť nekomerčnú organizáciu venujúcu sa aj politickým aktivitám.

Reklama

Ako pripomína agentúra Reuters, ide o reakciu Ruska na americký zákon trestajúci porušovateľov ľudských práv v Rusku, známy tiež ako Magnitského zákon.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo už samotný návrh Magnitského zákona a po jeho schválení v americkom Senáte začala ruská Štátna duma prerokúvať návrh odvetného zákona, ktorý podľa dnešných správ zakáže vstup na územie Ruska komukoľvek, kto je podozrivý z porušenia práv ruských občanov. Poslanci teda pôvodný návrh zákona sprísnili, keďže sankcie sa netýkajú len občanov USA, ale aj ktoréhokoľvek ďalšieho štátu.

Parlament prerokúval dnes návrh zákona v druhom čítaní.

 

Viacero prípadov, keď ruské deti zomreli pre zanedbanie starostlivosti amerických adoptívnych rodičov, prinútili Štátnu dumu zasiahnuť

Reklama

Poslanci ruskej Štátnej dumy dnes v druhom čítaní schválili návrh zákona o zákaze adopcií ruských detí do USA, ako aj zákaz pôsobenia agentúr sprostredkujúcich adopcie do zahraničia v Rusku.

Ako dnes napísala Gazeta.ru, v prípade schválenia zákona parlamentom i prezidentom by adopcie ruských detí do USA boli zakázané už od 1. januára 2013. Nové pravidlá pre adopcie ruských detí do zahraničia pritom platia len od júla minulého roku.

Návrh zákona v predloženej podobe ešte pred prvým čítaním kritizoval aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že prezident Vladimir Putin chápe pozíciu odporcov adopcií do USA, ale je za miernejšiu verziu zákona. Putin vyhlásil, že prijatie analogického zákona k Magnitského zákonu by síce bolo adekvátnou reakciou na americký krok, ale naznačil, že by uvítal, keby mal čo najmenší dopad na americko-ruské vzťahy.

 

Magnitského zákonom, ktorý mal normalizovať vzťahy USA a Ruska, sa naopak skomplikovali. Američania neočakávali tak ráznu odpoveď zo strany Ruska

Reklama

Prijatie tzv. Magnitského zákona v USA v poslednom čase skomplikovalo vzťahy Ruska a USA, i keď jeho hlavným cieľom bola normalizácia obchodných vzťahov s Ruskom a odstránenie obmedzení z čias studenej vojny. Súčasne však zavádza i povinnosť odoprieť vstup na americké územie predstaviteľom Ruska zapleteným do kauzy právnika Sergeja Magnitského. Zmrazia aj ich bankové účty v USA.

Sergej Magnitskij pred tromi rokmi zomrel v ruskej vyšetrovacej väzbe, kde bol po obvinení z krátenia dane. Okolnosti jeho smrti stále nie sú objasnené. V prípade teraz konajú ruské súdy. Podľa niektorých zdrojov Magnitskij odhalil schému daňových podvodov a prania špinavých peňazí cez švajčiarsku banku, do ktorej boli zapletení ruskí daňoví úradníci a zločinecké klany.

Ruským parlamentom prerokúvaný návrh zákona je pomenovaný po dvojročnom ruskom chlapcovi Dimovi Jakovlevovi, ktorý pre nedbanlivosť amerických adoptívnych rodičov v júli 2008 zomrel na prehriate. Jeho adoptívny otec ho totiž nechal deväť hodín v zavretom aute pri teplote vyše 50 stupňov Celzia. Americký súd adoptívneho otca Milesa Harrisona oslobodil.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali