Ruské ministerstvo obrany odtajnilo dokumenty o kľúčovej bitke 2. svetovej vojny, o Stalingrad

Ruské ministerstvo obrany odtajnilo dokumenty o kľúčovej bitke 2. svetovej vojny, o Stalingrad

Moskva 27. augusta 2017 (HSP/sputnik/Foto: sputnik/George Zelma, Ministerstvo obrany RF)

 

Pred oslavami 75. výročia víťazstva Červenej armády v bitke o Stalingrad ruské ministerstvo obrany odtajnilo archívne materiály, ktoré vrhajú nové svetlo na rôzne etapy jednej z najkrvavejších bitiek druhej svetovej vojny

Ruský vojak z 2. svetovej vojny. Zdroj: Sputnik/ George Zelma

Medzi prvými zverejnenými dokumentmi je ručne písaný text telegramu veliteľa Donského frontu, generálplukovníka Konstantina Rokossovského, do Hlavného stanu vrchného velenia z 31. januára 1943, ktorý hlásil zajatie poľného maršala Friedricha Paulusa.

Reklama

“Organizované bojové operácie Severnej skupiny sa skončili a jeho zachytenie sa uskutočnilo. Paulus odmietol rozkázať Severnej skupine ukončiť bojové operácie s motiváciou, že jej nevelí. Severná skupina pokračuje v kladení organizovaného a pretrvávajúceho odporu,” píše sa v Rokossovského hlásení.

Širokej verejnosti sú tiež predložené dokumenty nemeckého velenia, ktoré obsahujú správy o priebehu vojenských operácií a o jednotkách Červenej armády, ktoré boli rozmiestnené v Stalingrade a ktoré vzdorovali nemeckým fašistickým vojskám. Ilustrujú, čo nemeckí vojaci vedeli o sovietskych jednotkách a o ich materiálnom a personálnom vybavení.

Reklama
Bojový lístok Správy vojenského veliteľstva Stalingradského vodného obvodu zo 7. novembra 1942. Zdroj: sputnik/Ministerstvo obrany RF

Je zaujímavé, že existujú materiály, ktoré odrážajú zážitky obrancov Stalingradu. Napríklad v jednom z nich sa uvádza podrobný popis bojových operácií špeciálnych útočných skupín pre boj v mestskej zástavbe, ktoré boli v Červenej armáde prvýkrát vytvorené práve v oddieloch brániacich Stalingrad.

“Skúsenosť vedenia našich bojových operácií vo veľkom meste priniesla mnoho nových otázok na princípy bojových umení. Bojovanie vo veľkom meste určuje iné taktické operácie vojenských jednotiek, najmä malých jednotiek. V opačnom prípade sa určuje taktika použitia zbraní a otázky spolupráce,” začína dokument v marci 1943.

Ďalší dokument opisuje, ako sa viedol ostreľovačský boj v mestských oblastiach. Umenie sovietskych ostreľovačov sa môže posúdiť od účastníkov stalingradských zápasov, najmä Visilija Zajceva. Tento legendárny ostreľovač 62. armády v období od 10. novembra do 17. decembra 1942 zlikvidoval pri Stalingrade 225 vojakov a dôstojníkov wehrmachtu, z toho 11 ostreľovačov.

Okrem toho bol zverejnený leták Hlavnej politickej správy Červenej armády s výzvou k nemeckým vojakov: “Zamotaný vo svojich pomätených dobyvačných plánoch Hitler kričí: , Obsaďte Stalingrad!’ More nemeckej krvi bolo preliate, niekoľko miliónov Nemcov zahynulo a on kričí ,Obsaďte Stalingrad!’ Mesiac ste pri Stalingrade. Čo ste dosiahli? V Stalingrade padli desiatky tisíc Nemcov a on zostáva a zostane sovietsky.”

Leták Hlavnej politickej správy Robotnícko-roľníckej Červenej armády s výzvou k nemeckým vojakom. Zdroj: sputnik/Ministerstvo obrany RF

Zvláštne kolekcie archívnych materiálov z obdobia Veľkej vlasteneckej vojny boli pripravené aj pre ukážku na medzinárodnom vojensko-technickom fóre Armáda 2017.

Reklama

Okrem materiálov o priebehu bitky o Stalingrad sú účastníkom fóra poskytnuté tajné dokumenty o udalostiach v období 1942-1943 na Kaukaze, v Sevastopole a v sovietskych polárnych oblastiach, ktoré ovplyvnili priebeh stalingradskej bitky. Vojnové operácie na týchto bojiskách nedovolili Hitlerovi koncentrovať svoj úder v jednom strategickom smere.

Unikátny Zoznam bojových charakteristík divízií protivníka pred frontom Čiernomorskej skupiny vojsk Zakaukazského front, ktorý bol vydaný spravodajskou správou štábu skupiny pre potreby veliteľov v decembri 1942, obsahuje údaje o výzbroji, počtoch, národnostnom zložení a politicko-morálnom stave deviatich nemeckých a piatich rumunských divízií a jednej slovenskej divízie, ktoré bojovali so sovietskymi jednotkami v bitke o Kaukaz, a tiež osobné charakteristiky veliteľov niektorých nepriateľských jednotiek.

Materiály z obdobia obrany Sevastopoľa sú prezentované najmä napätým harmonogramom ponoriek Čiernomorskej flotily, ktoré sa zúčastnili operácie, ktorá mala za cieľ zabezpečiť dodávky munície do obkľúčeného a blokovaného Sevastopoľa, správou o poslednom útoku samostatnej brigády námornej čiernomorskej pechoty v boji o Sevastopoľ alebo bojovými letákmi partizánskych oddielov Krymu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali