Rozdelenie Československa? Zisky, straty, doplácanie, podpora u nás i v Česku po 20-tich rokoch

Rozdelenie Československa? Zisky, straty, doplácanie, podpora u nás i v Česku po 20-tich rokoch

Bratislava 5. decembra (TASR/HSP/Ilustrácia HSP)

 

Rozdelenie ČSFR odmietalo kedysi toľko ľudí, koľko ho v súčasnosti schvaľuje

Kým v čase rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) bolo proti tomuto kroku až 66 percent Slovákov, v súčasnosti takmer rovnaké percento (65) obyvateľov Slovenska tento krok schvaľuje. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý sa v Českej a Slovenskej republike uskutočnil pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia vzniku samostatných štátov Čechov a Slovákov.

Reklama

V Českej republike bol tento názorový posun oveľa menej výrazný. Väčšina vtedajších odporcov rozdelenia spoločného štátu zotrváva na svojom pôvodnom názore. Prieskum však ukázal i to, že na oboch stranách rieky Moravy je prakticky rovnaký negatívny názor na to, že o rozhodnutí rozdeliť spoločný štát nerozhodlo referendum.

“V oboch republikách veľmi výrazne prevažujú ľudia, ktorí si myslia, že to nebolo správne (70 percent). Postoje k tejto okolnosti sa nezmenili od začiatku 90. rokov,” uviedla Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý bol jedným z realizátorov prieskumu.

Reklama

 

Kto mohol za rozpad viac? Česi alebo Slováci…

Prieskum zisťoval aj názory na to, ktorý národ prispel viac k rozpadu spoločného štátu. “Kým na Slovensku si takmer polovica občanov (47 percent) myslí, že za to môžu obaja partneri rovnakým dielom, v Českej republike si to myslia len dve pätiny respondentov, rovnaký počet ľudí zastáva názor, že k rozdeleniu prispeli najmä Slováci,” informovala Pavlína Tabery z Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) Sociologického ústavu Akadémie vied ČR. Zaujímavosťou je, že na otázku, či ich národ v spoločnom štáte na ten druhý doplácal, odpovedalo kladne v oboch krajinách približne rovnaké percento ľudí – na Slovensku 41 percent, v Českej republike 39 percent.

Vznik samostatných štátov priniesol podľa väčšiny slovenských a českých respondentov vyvážené zmeny, aj k lepšiemu, aj k horšiemu. “Za najväčšie zisky, ktoré priniesol vznik samostatného štátu, sú na Slovensku považované samostatnosť, nezávislosť a suverenita a s tým súvisiace aj zviditeľnenie Slovenska v zahraničí,” priblížila výsledky Bútorová. Naopak, za najväčšiu stratu považujú Slováci zmenšenie štátneho územia i stratu spoločného štátu založeného na spolupatričnosti. Bútorová dodala, že nemalá časť respondentov – na Slovensku 29 percent a v Českej republike až 42 percent – si však myslí, že rozdelením spoločného štátu sa nezískalo nič.

 

Reklama

Aké sú naše vzájomné vzťahy?

Súčasné vzťahy sú pre najväčšiu skupinu Slovákov a Čechov oproti minulosti kvalitatívne nezmenené. “V oboch spoločnostiach majorita tvrdí, že tie vzťahy sú rovnaké,” uviedla Paulína Tabery. Ak ľudia predsa len pociťujú zmeny vo vzájomných vzťahoch, viac ľudí pociťuje zmenu k lepšiemu ako k horšiemu.

Prieskum s názvom “Dvadsať rokov od rozdelenia ČSFR a vzniku samostatnej SR a ČR” realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s Centrom pre výskum verejnej mienky (CVVM) Sociologického ústavu Akadémie vied ČR a agentúrou Focus. Zber dát sa uskutočnil medzi 5. až 12. novembrom 2012. V Českej republike odpovedalo v prieskume 1212 respondentov, na Slovensku 1013 respondentov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali