Roman Michelko: Ruské voľby – esenciálny príklad dvojitých metrov

Roman Michelko: Ruské voľby – esenciálny príklad dvojitých metrov

Bratislava 6. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin,Štefan Puškáš)

 

Sledujúc komentáre našich či západných komentátorov k septembrovým voľbám do ruskej Štátnej dumy mi prichádza na um, že sotva možno nájsť hrubšie dvojité metre než pri ich hodnotení. Keď sa už nedalo spochybniť samotné zratúvanie hlasov, i keď v každej volebnej miestnosti boli kamery, tak sa začalo hovoriť, že voľby boli neférové, že všetci kandidáti nemali rovnaký priestor a že vládna strana mala podporu najvplyvnejších médií, čím je dlhodobo  zvýhodňovaná. Podľa tejto logiky sú voľby spravodlivé, čestné a regulárne len, keď v nich zvíťazia tí správni kandidáti, inak môžu byť voľby krištáľovo čisté, aj tak sú nelegitímne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Príkladov takéhoto hodnotenia môžeme nájsť skutočne neúrekom. Keď vo voľbách do palestínskej samosprávy vyhral v pásme Gazy radikálny Hamas nad skrz-naskrz skorumpovaným Fatahom, interpretovalo sa to div nie ako katastrofa. Vtedy zopár amerických politológov nahlas zauvažovalo, že v niektorých oblastiach nie sú otvorené voľby tým najšťastnejším riešením. Akoby chceli povedať, že môžete si voliť, ako chcete, ale ak zvolíte tých, ktorí sa nám nehodia, tak potom boli voľby určite zmanipulované, nečestné, nelegitímne, a preto  očakávajte sankcie.

Reklama

Samozrejme, pružnosť postojov pri interpretácii volieb je veľmi široká. Ak ostaneme v Rusku, ako na ideálny príklad si môžeme spomenúť prezidentské voľby v roku 1996. Dnes je už všeobecné známe, že ešte vo februári 1996 mal Boris Jeľcin podporu skromných troch percent a šéf ruských komunistov Genadij Zjuganov bol jasným favoritom prezidentských volieb. Na stretnutí svetových lídrov v Davose preto vznikol plán, ako tieto voľby vyhrať. Skupinka neslávne známych oligarchov na čele s Borisom Berezovským zabezpečila financovanie „projektu“, pričom  realizácia volebnej kampane bola zverená schopnému a výkonnému byrokratovi  Anatolijovi Čubajsovi. Tam sa dohodlo  zriadenie volebného fondu s cieľom akýmikoľvek prostriedkami presadiť zvolenie Jeľcina ruským prezidentom. Kampaň, ktorú predviedli projeľcinovské médiá, bola tá najšpinavšia, akú si vôbec možno predstaviť. Metódy mediálnej manipulácie dokázali doviesť do dokonalosti. Zjuganova vykresľovali ako arcidiabla, nové, ešte nebezpečnejšie vtelenie Stalina. Akákoľvek hrubozrnná demagógia bola v poriadku, a tak napriek extrémnej neobľúbenosti nakoniec vtedajšie ruské prezidentské voľby  vyhral ťažko chorý (v priebehu kampane mal infarkt, ktorý bol, samozrejme, pred voličmi zatajený) bľabotajúci alkoholik Boris Jeľcin. Ako sa neskôr ukázalo, ani nepredstaviteľná a masová manipulácia nestačila a na to, aby Jeľcin vyhral.  Dnes je už známe, že viacero gubernátorov muselo zmanipulovať voľby, respektíve sčítavanie výsledkov, aby nakoniec vyhral. Vtedy však nikto neprotestoval, všetko bolo v poriadku, „vyhral“ predsa demokrat Jeľcin, takže na nejaké chybičky krásy sa nehľadelo.

Na snímke politológ Roman Michelko Foto: Štefan Puškáš
Na snímke politológ Roman Michelko

Veľmi podobný prístup zvolili volební pozorovatelia v prípade prezidentských volieb v Gruzínsku. Šialený proamerický diktátor Michail Saakašvili sa vyhlásil za víťaza volieb po sčítaní sotva dvoch percent hlasov. To, že jeho ozbrojené zložky rozmlátili súkromnú nezávislú televíziu, nikomu neprekážalo, že v jeho okolí bolo viacero podozrivých úmrtí jeho oponentov, že prenasledoval  opozíciu, to všetko bolo v poriadku a demokratické. O tom, že tento spôsob volieb sa mu dostal takpovediac do krvi, svedčí aj jeho vehementná snaha zrušiť výsledky komunálnych volieb v Odese, kde je gubernátorom, a kde si „dovolil vyhrať“ primátorské voľby proruský kandidát.

Reklama

Západní analytici, experti a pozorovatelia nič nenamietali ani proti výsledkom moldavských volieb, ktoré boli všetko možné len nie čisté, férové a demokratické. Konali sa v tieni škandálu, keď záhadne zmizla z moldavských bánk astronomická suma – vyše miliarda eur, napriek tomu však voľby vyhrali proeurópski politici.

Pri hodnotení ruských volieb si treba uvedomiť ešte jednu skutočnosť. To, že proputinovská strana Jednotné Rusko získala ústavnú väčšinu, nie je odrazom jej rastúcej popularity. Tá je na približne rovnakej úrovni, akú mala pred štyrmi rokmi. Za prudký nárast jej mandátov môže kombinovaný volebný systém, kde v jednomandátových jednokolových voľbách platí zásada, že víťaz berie všetko. Paradoxne však práve tento kombinovaný volebný systém je západnými politológmi považovaný za najlepší a najdemokratickejší. Zdá sa však, že to neplatí, ak nevyhrajú tí správni, a to sa práve stalo v Rusku. V tomto kontexte teda treba vnímať aj hodnotenia „nezávislých“ volebných pozorovateľov.

Článok vyšiel aj v SNN.

Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali