Roman Michelko: Mediálna poprava v priamom prenose. “Neformálne združenie” určuje personálnu politiku vlády

Roman Michelko: Mediálna poprava v priamom prenose. “Neformálne združenie” určuje personálnu politiku vlády

Bratislava 2. júla 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Denným chlebíkom politického komentátora je z hľadiska hodnôt, ktoré zastáva, hodnotiť rozhodnutia či udalosti, ktoré prijímajú politici, alebo sa udejú vo verejnom priestore. Udalosti a rozhodnutia komentuje takpovediac zvonku, z času na čas sa však môže prihodiť, že sa sám stane aktérom kauzy, o ktorej píšu iní a vtedy vyvstáva dilema. Má sám zvnútra komentovať, čo sa udialo s tým, že jeho vyjadrenia budú  výsostne subjektívne, alebo ma bezprecedentný útok na svoju osobnú integritu prejsť mlčaním? Myslím, že prijateľným prístupom je svoju kauzu zovšeobecniť, keďže osobná skúsenosť je hodnota, ktorú treba zúžitkovať. Kto sa v prostredí médií a zákulisia politiky pohybuje nejaký ten rôčik, len tak ho niečo neprekvapí. Je všeobecne známe, že je to prostredie plné intríg, falošnosti, podpásoviek a vierolomnosti, takže trpieť nejakými ilúziami je naivné. Predsa len sú chvíle, ktoré ešte dokážu človeka prekvapiť. Poďme teda k meritu veci.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

V jednej veľkej strane sú viaceré frakcie, a napriek tomu, že navonok sú všetci kamaráti, pod povrchom to také jednoznačné nie je. Ak sa má do nejakej nie veľmi významnej funkcie dostať človek, ktorý tej druhej skupine nevyhovuje z rôznych osobných, ale aj ideologických príčin, začne sa kolotoč. Najprv sa  nepohodlný kandidát hĺbkovo prelustruje. Prečítajú sa všetky jeho dostupné texty a hľadá sa čokoľvek, čo by sa dalo proti nemu použiť. Ak sa nič nenájde, hľadá sa ďalej s tým, že treba prejsť všetky jeho verejné vystúpenia, prednášky či prejavy a hľadať akúkoľvek vetu či vetičku, ktorá sa dá vytrhnúť z kontextu, spochybniť, prekrútiť ju, či dezinterpretovať. Ak sa niečo také nájde, potom treba túto „informáciu“ podsunúť tým najhorším žurnalistickým žumpám  (Denník N či SME) a potom už len čakať, ako sa  bude situácia ďalej vyvíjať. Veľmi skoro sa roztočí tá najnechutnejšia mediálna kampaň s cieľom zlikvidovať  profesijnú a ľudskú integritu kandidáta. Samozrejme, v tom období sa čaká aj na nejaké nešťastné vyjadrenie obete takejto mediálnej šikany, dúfajúc, že pod neskutočným tlakom stratí nervy a vyjadrí sa  tak, že ho to definitívne odpíše.  Ak kandidát tento nátlak ustojí, treba vyjsť so silnejšou kartou. Tou sa môže stať síce absolútne lživé a ľahko vyvrátiteľné, zato patrične emotívne podané vyjadrenie vplyvnej, napr. slobodomurárskej organizácie. Útok je dokonaný, obeť je zlikvidovaná. Špinavá práca sa podarila, cieľ je dosiahnutý.

Reklama

Problém je, čo s tým. Ako je možné, že neformálne, nikomu sa nezodpovedajúce skupiny s podstate nulovou legitimitou majú taký obrovský vplyv? Čo sa týka pravicových žurnalistov, tam je to jasné.  V roku 1998 padlo v istých kruhoch rozhodnutie, že zmena garnitúry musí nastať nech to stojí čo to stojí. Len na tzv. mobilizačnú kampaň sa vtedy vydalo 50 milión dolárov. A svoje výsledky to prinieslo. V čase extrémne vybičovanej antimečiarovskej hystérie zopár vplyvných komentátorov bohorovne vyhlásilo, že sú schopní do dvoch týždňov zlikvidovať akéhokoľvek politika. Paradoxne ich sila neupadla ani po dokázanej kauze – tzv.  Patzelgate, teda po usvedčení z  podplácania novinárov volebným štábom SDK.

Odvtedy sa síce žurnalisti mnohokrát totálne zdiskreditovali a o ich tendenčnosti nikto nepochybuje, napriek tomu je ich vplyv stále obrovský. Paradoxné je, že takýto vplyv majú sily, ktoré dnes a denne atakujú súčasnú vládu, jej predstaviteľov, ľudí v širšej exekutíve, ale aj ľudí, ktorí priamo nepatria do okruhu moci, majú len tú smolu, že sú s exektutívou hodnotovo spriaznení a navyše majú odvahu verejne to prezentovať. V tomto kontexte je skutočne nepochopiteľné, že napadnutý kandidát nedostal ani len najmenšiu možnosť obhájiť sa. Ukázalo sa, že vyhlásenie desiatich nespochybniteľných profesijných autorít, z toho piatich profesorov má menšiu váhu než vyhlásenie akéhosi obskúrneho pseudoobčianskeho združenia.

Reklama

Aké posolstvo má toto vyslať spoločnosti? Sú tu nejakí nedotknuteľní, ktorým stačí na niekoho ukázať a v tom okamihu je človek zlikvidovaný? Je to tak vplyvná skupina, že dokáže bez akýchkoľvek problémov ovplyvňovať personálnu politiku vlády?  Máme sa s tým zmieriť?  Alebo znechutene odísť z verejného priestoru?  Asi nie. To by bolo presne to, o čo najskorumpovanejším a najpodlejším mediálnym a lobistickým silám ide.

Zároveň je to poučenie a memento pre idealistov. Ak rozdávate rany v mene istých hodnôt či presvedčenia, musíte byť pripravený, že ich zopár aj inkasujete. V žiadnom prípade však nemôžte očakávať, že Vás niekto, s kým vyznávate spoločné hodnoty, podrží. Dnešná politika je esenciou toho najhrubšieho cynizmu, a to bez ohľadu na jej hodnotové znamienka.

Politológ Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali