Robert Fico v rozhovore pre Hlavné správy: Po voľbách hrozí chaos a rušenie sociálnych opatrení

Robert Fico v rozhovore pre Hlavné správy: Po voľbách hrozí chaos a rušenie sociálnych opatrení

Bratislava 26. februára 2020 (HSP/Foto:Archív)

 

Prinášame vám rozhovor s predsedom strany Smer Robertom Ficom o predvolebnej situácii ale aj o možnom vývoji po voľbách. Robert Fico, predseda strany Smer-SD, varuje pred nestabilitou a krokmi liberálnej opozície ktorá sa nebude báť rušiť zavedené sociálne výhody

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

Národná rada včera schválila zavedenie trinásteho dôchodku. Čakali ste to?

Reklama

Na zavedení trinásteho dôchodku pracujeme dlhodobo. Dôchodcovia si tento krok zaslúžia a myslím si, že my ako spoločnosť im to dlžíme. Bol som si istý podporou všetkých poslancov SMERU-SD a veril som, že v národnej rade získame dostatočnú podporu. Ale v niektorých momentoch som iba v nemom úžase sledoval, čo niektorí poslanci opozície a aj náš bývalý koaličný partner, boli schopní urobiť, len aby sa tento návrh neschválil.

 

Reklama

Myslíte napríklad blokovanie Národnej rady.

Áno. My dlhodobo upozorňujeme na to, že v prípade ak sa opozícia dostane k moci bude rušiť sociálne opatrenia. A tu mal každý jasný dôkaz, že je to pravda. Opoziční lídri sú všetci milionári, ktorí nebudú na dôchodku potrebovať pomoc od štátu. Preto nevedia pochopiť, ako sú sociálne opatrenia pre ľudí dôležité a sú ochotní aj blokovať národnú radu, len aby sa nepresadili napríklad trináste dôchodky.

 

Prečo ste sa rozhodli pre schválenie trináste dôchodku tak krátko pred voľbami? Nie je to volebnou korupciou?

Nie nie je to volebnou korupciou. Rozhodli sme sa tak v SMERe potom, čo sme videli, že Slovensku hrozí po voľbách rušenie opatrení, ktoré naše vlády zaviedli do života. Opozičné strany hovoria o rušení vlakov zadarmo, obedov zadarmo a vianočných dôchodkoch. Často to zakrývajú za pojem adresnosti, alebo iné eufemizmy. Chceli sme ich ešte pred voľbami demaskovať, aby ľudia videli ako nebezpečnú zmenu chcú voliť.

Reklama

 

Ale niektorí opoziční poslanci sľubujú, že trináste dôchodky nebudú rušiť ak sa dostanú k moci.

Klamú. Ak by to mysleli úprimne, tak prečo za ne nehlasovali a ešte aj podali trestné oznámenie na generálnu prokuratúru kvôli zvolaniu tejto schôdze parlamentu?

 

Včera opakovane odmietol parlament aj Istanbulský dohovor a poslanci majú ešte schváliť aj zvýšené rodinné prídavky.

Reklama

Čo sa týka zrušenia Istanbulského dohovoru, tak tam sa národná rada už v minulosti jasne vyjadrila, že je proti nemu. Som rád, že včera parlament opäť razantne, ústavnou väčšinou, odmietol Istanbulský dohovor. Ale aj tu dnes vidíme snahu niektorých liberálnych opozičných kruhov toto jednoznačné rozhodnutie spochybniť. Chceme za tým urobiť definitívnu bodku. Pre istotu, že by sa po voľbách podarilo opozícií poskladať nejaký ďalší zlepenec a skúšali by na Slovensku zavádzať veci, ktoré nie sú prirodzené.

V SMERe sme sa vždy venovali aj podpore mladých rodín s deťmi. Či už išlo o zvýšenie a predĺženie materskej pre ženy, ktoré pred nástupom na materskú dovolenku poctivo pracovali, výraznejší nárast rodičovského príspevku o 150 eur opäť pre tieto mamičky, ktoré pracovali, až po obedy v školách a vlaky pre študentov zadarmo. Zvýšenie rodinných prídavkov na dvojnásobok znamená ďalšiu výraz pomoc rodinám s deťmi.

 

Pripravujete sa v SMERe na to, že po voľbách možno nebudete vo vláde?

SMER -SD vždy ide do každých volieb s tým, že ich chceme vyhrať a zostavovať vládu. Ale rozhodnúť musia ľudia. My sme jasne povedali, že sme garantom sociálneho štátu a tradičných hodnôt. Ak ale ľudia, ktorí majú rovnaké hodnoty ostanú doma, môže sa stať, že dnešná opozícia zostaví vládu. Bude to vláda bláznov, podvodníkov a rôznych stratených existencií, ktorí môžu narobiť veľa zlého. My budeme v takom prípade veľmi tvrdou a dôslednou opozíciou a budeme robiť všetko pre to, aby sme ochránili tradičné slovenské hodnoty a sociálny štát.

 

Ak nevyhráte voľby budete v rámci strany vyvodzovať aj osobnú zodpovednosť?

Máme veľmi kvalitného volebného lídra, do kampane sa zapojila celá strana a spravili sme naozaj všetko čo sme vedeli, aby ste vo voľbách uspeli. Naša strana si po každých voľbách vo vlastnej šatni upratala. Určite tak urobíme aj po týchto voľbách.

 

Ak naopak budete úspešný, budete znova chcieť byť premiérom?

Reklama

Ja som sa vyjadril už úplne jasne že nemám záujem stať sa znova premiérom a najvyššiu ústavnú funkciu, ktorú po voľbách SMER-SD obsadí, bude patriť nášmu volebnému lídrovi Petrovi Pellegrinimu.

 

Aj napriek tomu, že vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, kvôli ktorej vzniklo obrovské pnutie v spoločnosti a vy ste opustili kreslo predsedu vlády, jasne potvrdilo, že motívy tejto tragickej udalosti nemali nič spojené s vami ani so stranou SMER?

Od začiatku sme hovorili, že táto tragická udalosť je politicky zneužívaná. Veľa ľudí neverilo, že sa podarí vrahov nájsť a možno by to aj niekomu vyhovovalo, lebo by mohli donekonečna špekulovať a vytvárať rôzne falošné správy o vrahoch. Dnes ale musí byť všetkým jasné, že práve vďaka tejto vláde a krokom, ktoré polícia urobila, sa vrahov podarilo chytiť a dnes stoja pred súdom.

 

Reklama

Prečo tieto fakty viacej nekomunikujete? Dokonca štát podporuje filmy, ktoré manipulujú verejnú mienku a splietajú realitu a fikciu tak, aby bola verejnosť proti vám naladená?

Priznávam, že sme zanedbali komunikáciu s verejnosťou. Vždy sme sa tak veľmi sústredili na riešenie skutočných problémov ľudí, že sme malo razantne komunikovali klamstvá, ktoré o nás šírila opozícia aj niektoré mimovládne organizácie. Vieme, že to bola chyba a v budúcnosti sa z nej poučíme.

 

Vo svojom programe nemáte jasne definované, ako sa chcete postaviť k hodnotovým otázkam. Napríklad manželstvá párov rovnakého pohlavia alebo liberalizácií umelého prerušenia tehotenstva.

My máme v týchto otázkach už veľmi dlhú dobu úplne jasne a aj to otvorene hovoríme. SMER-SD nebude podporovať manželstvá párov rovnakého pohlavia ani registrované partnerstva, ktoré by cez súdny aktivizmus viedli k adopcií deti pármi rovnakého pohlavia. Z nášho pohľadu tvorí rodinu muž a žena. Rovnako nepodporíme ani kroky, ktoré by liberalizovali dnes platnú ochranu nenarodených detí.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali