Remišová sa pridala k iniciatíve Beblavého

Remišová sa pridala k iniciatíve Beblavého

Bratislava 19. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslankyňa Veronika Remišová z hnutia Za ľudí sa pridala k včerajšej iniciatíve Miroslava Beblavého zo Spolu a jednak vyzvala na odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zdôraznila tiež, že jej strana je za zmeny v spôsobe voľby jeho nástupcu

Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO)

Remišová kritizovala správu šéfa špeciálnej prokuratúry, v ktorej okrem iného odsúdil úniky informácii z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, čo podľa Dušana Kováčika môže napomáhať páchateľom. Podľa Remišovej je však Kováčik “zdiskreditovaným prokurátorom”.

Reklama

Takisto Kováčikovi vyčíta neustále sťažnosti na políciu. Špeciálny prokurátor kritizuje takmer identickým spôsobom políciu v každej správe od roku 2015, hoci práve čestní policajní vyšetrovatelia odviedli obrovský kus práce pri objasnení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dodala, že spomínaná Kováčiková správa je “v niektorých bodoch až nestráviteľná”.

“Tu je legitímnou otázkou na špeciálneho prokurátora, aká je jeho predstava o ideálnom vyšetrovaní a či by podľa neho malo dopadnúť tak ako vyšetrovanie kauzy Gorila, alebo kauzy hlasu podobnému hlasu Roberta Fica.”

Reklama

Na otázku novinárov či bude Remišová a strana Za ľudí podporovať piatkové protesty hnutia Za slušné Slovensko odpovedala, že “vždy podporovali protesty ZSS”.

Niektorí vládni politici však dávnejšie poukázali, že tieto protesty mohli byť riadené z vtedajšieho prezidentského paláca, čo potvrdzuje aj neskorší prestup hovorcu hnutia Za  slušné Slovensko Juraja Šeligu práve do strany Andreja Kisku. “Stopy viedli do prezidentskej kancelárie,” povedal nedávno v tejto súvislosti poslanec Smeru Erik Tomáš (viac v článku).

Remišová dnes dodala, že podporovali aj protesty, ktoré viedli k odvolaniu exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. “Myslím si, že to bol veľmi správny krok, po jeho odchode sa veci skutočne pohli.”

“Krásne to vidno aj v zverejnenej komunikácii (Mariana Kočnera pozn.), samozrejme treba, aby prebehlo vyšetrovanie a aby orgány činné v trestnom konaní zistili nakoľko je daná komunikácia relevantná a vyvodili aj dôsledky voči špeciálnemu prokurátorovi a iným vysokým dôstojníkom v polícii.”

Remišová sa pritom domnieva, že v istej chvíli, údajne po verejnom tlaku, začal Dušan Kováčik robiť rozhodnutia, “ktoré neboli po vôli Kočnerovi”. “Ten verejný tlak bol tak silný, že ani generálny prokurátor ani špeciálny prokurátor si jednoducho nemohli dovoliť to, aby sa ďalšia kauza zamietla pod koberec.”

Reklama

Za posledné dni boli zverejnené mimoriadne závažné informácie o prepojení prokuratúry, oligarchov, zločincov a Smeru, najmä pokiaľ ide o špeciálnu prokuratúru a generálnu prokuratúru. Remišová uviedla, že informácie sú takého charakteru, že sa musíme pýtať, kto na Slovensku skutočne vládol, kto mal reálny vplyv na obsadzovanie najdôležitejších funkcií v štáte, v bezpečnostných zložkách a na ministerstvách.

V súvislosti s Generálnou prokuratúrou Veronika Remišová uviedla, že zverejnená komunikácia potvrdzuje eminentný záujem skupiny okolo Kočnera vymeniť generálneho prokurátora ešte pred voľbami. “Keď som prednedávnom upozorňovala, že záujmom Smeru a rôznych pochybných skupín je výmena generálneho prokurátora ešte pred voľbami, niektorí opoziční kolegovia z parlamentu ma tvrdo kritizovali. Najnovšia zverejnená Kočnerova komunikácia však ukazuje, že moje obavy boli a sú opodstatnené. Kočnerovi špeciálne záležalo na kľúčovej veci, a to aby sa výmena generálneho prokurátora uskutočnila ešte v tomto volebnom období,” uviedla Remišová s odvolaním sa na Kočnerovu komunikáciu, kde Kočner píše: “Najdôležitejšie je mať GP. Je šéf uzrozumený s tým, že nového treba zvoliť ešte pred koncom tejto vlády? Verím, že v tomto sme zajedno.”

Remišová v minulosti viackrát tvrdo kritizovala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára za nedostatočne dôrazný postup vo vzťahu k vážnym podozreniam z trestnej činnosti prepojenej na politikov a oligarchov a takisto ho verejne kritizovala na začiatku vyšetrovania vraždy, že v prvej tlačovej besede po vražde de facto vylúčil Kočnera z okruhu podozrivých. “Viem si predstaviť oveľa lepšieho generálneho prokurátora a oveľa väčšie peklo pre zločincov, než ako to, čo sľuboval a nerozpútal Čižnár. No treba si dávať pozor na politikov, ktorí spoločne s Kočnerom volajú po odvolaní generálneho prokurátora ešte pred skončením tejto vlády, hoci mu funkčné obdobie končí v júli 2020, teda krátko po voľbách. Z jeho výmeny pred voľbami a dosadením ich figúrky bude mať prospech jedine mafia, oligarchovia a skorumpovaní politici. A Kočner,” dodala Remišová.

Zároveň konštatovala, že je potrebné začať okamžite pracovať na očiste prokuratúry systémovým spôsobom a prijať opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby sa v budúcnosti na prokuratúru dostali ľudia poplatní politikom, mafii, alebo oligarchom.

“Zmena musí nastať v dvoch rovinách. Prvou je personálna výmena na najvyšších pozíciách prokuratúry, keďže má hierarchickú štruktúru a v súčasnosti je to uzavretý systém. Treba urobiť maximum pre to, aby na čele generálnej a špeciálnej prokuratúry stál skutočne odborne zdatný, charakterný človek s autoritou. V praxi to znamená maximalizovať transparentnosť výberového konania a oslabiť možnosti politických obchodov, ako sa to dialo v minulosti pri voľbe generálnych prokurátorov. V tomto smere treba začať diskutovať o verejnej voľbe v parlamente, ktorej súčasťou by malo byť aj verejné vypočutie, ktoré sa osvedčilo v prípade voľby sudcov Ústavného súdu. Druhou rovinou je samotný systém fungovania prokuratúry. Je potrebné do systému priniesť väčšiu transparentnosť, otvoriť prokuratúru, zaviesť skutočná kontrola možného konfliktu záujmov prokurátorov a transparentnejšie výberové konania s dôrazom na odbornosť a zníženie rizika korupcie a rodinkárstva,” uviedla k opatreniam a zmenám, ktoré je treba spraviť.

Reklama

“Zverejnená komunikácia medzi Kočnerom a Bödörom nám ukazuje dve veci. Verejný tlak je mimoriadne dôležitý. Práve verejný tlak spôsobil, že niektoré veci sa pohli a niektoré kauzy sa začali vyšetrovať, napriek obrovskej nevôli mafie. A takisto ukazuje, že slabé inštitúcie alebo uzatvorené systémy ako súdy a prokuratúra bez verejnej kontroly sú mimoriadne náchylné na prenikanie a ovplyvňovanie ľuďmi spojenými so zločinom. Nesmieme dovoliť, aby rozhodnutia robili mafiáni v pozadí. Slovensko treba vrátiť naspäť ľuďom,” uzavrela Remišová.

 

Melicher k Remišovej tlačovke: Pokrytectvo v konšpiračnom obale

Na tlačovú konferenciu Nové informácie o prepojení prokuratúry, oligarchov, zločincov a Smeru znamenajú úplný rozvrat právneho štátu Remišovej reagoval pred jej uskutočnením aj jeden z predstaviteľov Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher, ktorého táto správa pobavila.

“Proste, nechať sa vylepiť na billboardy po celej republike, kde je napísané, že treba zobrať podvodníkom ukradnutý majetok a pri tom byť v strane Andreja Kisku, ktorý sa spája s volebným, daňovým a navyše pozemkovým podvodom, ktorý sa pri nadobudnutí pozemku z vlastníctva zubára Franca odohral schémou podtatranskej mafie.. to je jednoducho čisté pokrytectvo a zavádzanie verejnosti. Ale to nie je všetko,” uvádza.

Melicher ďalej poukazuje na to, že už samotný názov tlačovky napovedá, že sa bude Remišová venovať komunikácii z Kočnerovho mobilu, na základe ktorej bude chcieť vynášať súdy na jednotlivými ľuďmi ako nejaký stredoveký inkvizítor.

“A navyše to určite podá veľmi sugestívnym a emocionálnym tónom. Faktom naďalej zostáva, že komunikácia stále nie je overená ani potvrdená, nie je dokázané či je vôbec skutočná, vynášanie zo spisu škodí práci polície, výňatky sú selektívne a navyše stále ide komunikáciu medzi dvoma ľuďmi o tretích osobách, čo môže byť s vysokou určitosťou len chvastúňstvo,” konštatuje.

V závere ešte dodáva, že samotný názov tlačovky evokuje čisté zúfalstvo a snahu vyvolať rozruch. “Je to pokrytectvo v konšpiračnom obale. Mne ani tak nie je ľúto pani Remišovej, tá si sama vybrala do čoho ide. Mne je najviac ľúto ľudí, ktorí jej tieto nezmysly uveria.”

 

Matovič k Remišovej: “Verejne ľuďom zaklamala! Mrzí ma to…”

Reklama

Na výroky Remišovej upozornil aj líder poslaneckého klubu OĽaNO, ktorého členkou bola aj Remišová, Igor Matovič.

Remišová totiž na sociálnej sieti zverejnila príspevok v ktorom písala, že na odvolanie premiéra chýbali len 4 hlasy a vláda by padla. Podľa Matoviča verejne opäť zaklamala, čo ho veľmi mrzí.

Za odvolanie totiž hlasovalo 62 poslancov a proti bolo 66. No na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je však potrebných 76 hlasov. Matovič v tomto prípade vôbec nepochybuje o tom, že Remišová tak základné pravidlo veľmi dobre ovláda.

“Napriek tomu ale ľuďom podsunula lož – a podľa Denníka N sa ešte snažila zvaliť vinu na OĽANO a SAS,” rozhorčil sa Matovič.

Líder OĽaNO v príspevku odkázal Remišovej, že hrubo klamať ľuďom v takto vážnej veci sa naozaj nemá. “Treba si skôr čestne vstúpiť do svedomia a ospravedlniť sa ľuďom za to, že nikto z “novej” opozície nevystúpil v rozprave ani na jednu jedinú minútu (presne tak, ako nikto z ĽSNS, ale tam je to prirodzené) … a opäť to zostalo len na nás, pomohla SaSka a trochu Sme rodina.”

Reklama

Matovič v závere ešte dodal, že ak tento “blud” bude chcieť jeho bývalá spolustraníčka uviesť na správnu mieru, nech sa za to aj ospravedlniť a nech skúsi povedať, čo za tým bolo – “či to bolo naozaj vedomé klamstvo, alebo naozaj neovládaš základné parlamentné pravidlá”.

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali