Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici by mala stáť takmer 11 miliónov eur

Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici by mala stáť takmer 11 miliónov eur

Banská Bystrica 4. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Kompletná rekonštrukcia kaštieľa Radvanských a priľahlého parku by mala stáť takmer 11 miliónov eur. Ako vyplýva z verejného obstarávania zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), realizácia projektu, ktorý pripravila Akadémia umení (AKU) v Banskej Bystrici, by mala za optimálnych podmienok trvať päť rokov

Na snímke kaštieľ Radvanských na sídlisku Radvaň v Banskej Bystrici

V súčasnosti je vyhlásené výberové konanie. Záujemcovia o dodanie prác môžu svoje ponuky posielať do 7. novembra. Jediným kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena.

Reklama

Akadémia umení získala na rekonštrukciu kaštieľa 3,2 milióna eur z Úradu vlády SR prostredníctvom kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Doteraz sme z týchto finančných prostriedkov na práce a s tým súvisiace služby vyčerpali 1,8 milióna eur a zostalo nám k dispozícii 1,4 milióna eur,“ uviedla pre agentúru SITA kvestorka AKU Petra Virágová. Zákazku na obnovu kaštieľa však po konzultácii ÚVO súťažia ako celok s tým, že zmluvu uzavrú, ale realizovať ju budú iba do výšky disponibilných finančných zdrojov. „Ak potom získame ďalšie prostriedky, tak nemusíme ďalej verejne obstarávať, ale budeme pokračovať s vysúťaženým dodávateľom, aby to nebolo kvalifikované ako delenie zákazky,“ objasnila kvestorka s tým, že termín ukončenia obnovy kaštieľa závisí od toho, kedy sa im podarí získať chýbajúce financie.

„V súčasnosti už sú zrekonštruované tri strechy zo štyroch, zrealizovaná je príprava oceľových nosníkov potrebných pre zastrešenie nádvoria, položené sú inžinierske siete a je urobená sanácia obvodových múrov,“ konkretizovala Virágová doteraz urobené práce na záchrane národnej kultúrnej pamiatky.

Reklama

Po ukončení rekonštrukcie by mali byť priestory kaštieľa využívané na vyučovací proces a zároveň by mali slúžiť na prezentáciu umeleckých výstupov študentov a pedagógov Akadémie umení v Banskej Bystrici pre verejnosť.

Renesančný kaštieľ Radvanských, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, pochádza zo 16. storočia a nachádza sa v terajšej mestskej časti Banskej Bystrice v Radvani. Napriek tomu, že je považovaný za architektonický klenot krajského mesta, roky chátral. Kaštieľ získala v roku 2013 od mesta Akadémia umení v Banskej Bystrici do dlhodobého prenájmu za symbolické jedno euro ročne. Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských sa začala v apríli 2016.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali