Reakcie na schválený “plán záchrany”: Čaputová: “Cieľom SR nesmie byť len minutie peňazí zo záchranného balíka EÚ”. Remišová: “Peniaze, ktoré si požičiavame, musíme rozumne a efektívne využiť” Uhrík: “Každý máme zrazu na krku dlh vyšší o 4 100 eur”

Reakcie na schválený “plán záchrany”: Čaputová: “Cieľom SR nesmie byť len minutie peňazí zo záchranného balíka EÚ”. Remišová: “Peniaze, ktoré si požičiavame, musíme rozumne a efektívne využiť” Uhrík: “Každý máme zrazu na krku dlh vyšší o 4 100 eur”

Bratislava 21. júla 2020 (HSP/SITA/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Európskym lídrom sa dnes podarilo ukončiť dlhé rokovania o pléne obnovy Európskej únie po koronavíruse. Na túto správu v utorok zareagovalo viacero slovenských politikov.

Ilustračné foto

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej cieľom Slovenska nesmie byť len minutie peňazí z Európskej únie, ale ich dobré investovanie do rozvoja krajiny aj pre budúce generácie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to považuje za najdôležitejšiu úlohu pre vládu a všetkých ľudí. Uviedla to na sociálnej sieti v reakcii na schválenú dohodu EÚ o záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

Reklama

“Som rada, že sa nakoniec našla zhoda a EÚ je jednotná. Je to dobrá správa pre udržanie stability celej EÚ a zároveň aj bezprecedentná pomoc pre Slovensko,” povedala hlava štátu. Dodala, že na to, aby SR dokázala zmysluplne finančnú pomoc využiť, musí spojiť “najlepšie hlavy a pripraviť veľmi dobrý plán”.

Vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá má vo svojej agende práve prerozdeľovanie eurofondov uviedla, že dosiahnutá dohoda je “obrovskou príležitosťou a zodpovednosťou pre Slovensko”.

Reklama

“Štáty EÚ dosiahli dnes v noci po náročných rokovaniach dohodu. Slovensko v rokovaniach obstálo dobre, podarilo sa nám presadiť hlavné body, za ktoré sme spoločne bojovali či už v rozpočte EÚ alebo v novom balíku peňazí na obnovu a rozvoj.”

Veronika Remišová napísala, že napriek ťažkému priebehu je úspech, že sa štáty Európskej únie dohodli na obrovskom balíku protikrízovej pomoci v rekordne krátkom čase. “Skutočná zodpovednosť pre Slovensko začína až teraz – peniaze, ktoré si požičiavame, musíme rozumne a efektívne využiť tak, aby z nich mali úžitok naše deti a posunuli sme Slovensko výrazne dopredu.”

Peniaze by sme podľa nej mali investovať v troch rovinách. Prvá rovina je podľa nej “dlh z minulosti”. “Na Slovensku máme obrovskú záťaž, ktorú si tlačíme pred sebou z minulosti: ekologické záťaže, ktoré ničia život a zdravie ľuďom, ako napríklad znečistenie na Žitnom ostrove, alebo v Strážskom, prístup ľudí k pitnej vode, infraštruktúra. Tento dlh potrebujeme splatiť, aby sme odovzdali deťom zelenšiu a zdravšiu krajinu.”Ako druhú rovinu označila Remišová “súčasné problémy krízy”. “Dnes čelíme najväčšej kríze od druhej svetovej vojny. Potrebujeme zabojovať o každé jedno pracovné miesto, zrekonštruovať nemocnice, zlepšiť sociálnu starostlivosť, začať veľké reformy v školstve, zdravotníctve, v samospráve.””Tretia rovina – výzvy budúcnosti. Ak chceme pomôcť Slovensku, musíme investovať peniaze do inovácií, digitalizácie, lepších služieb štátu a odvetví budúcnosti, ktoré nám pomôžu presadiť sa vo svete. Takisto chcem pomôcť slovenským výskumníkom pri získavaní peňazí z európskeho programu Horizont, pretože každé jedno euro takto získané navyše k našim eurofondom je veľkou pomocou.”Dodala, že na Slovensku máme mnoho šikovných ľudí, ktorí vyvíjajú výrobky a riešenia na svetovej úrovni, tieto oblasti musíme podporiť, pretože v súčasnosti sme viazaní len na jedno dominantné odvetvie – automobilový priemysel a naše pracovné miesta ohrozuje automatizácia. “Vzhľadom na demografické zmeny je potrebné podporiť sociálne inovácie a reformu dlhodobej starostlivosti. Mám rada Slovensko a urobím všetko preto, aby sme boli jednou z najúspešnejších a prosperujúcich krajín.”

Europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík kritizuje to, že obnova Európy sa bude realizovať na dlh. “Hotovo. Lídri EÚ sa dohodli na rekordnom zadĺžení únie o 750 miliárd eur (cca 1700 eur/obyvateľa). Slovenská vláda zadlžila tento rok Slovensko o 12 miliárd eur (cca 2400 eur/obyvateľa). Ani neviete ako, a zrazu máme od začiatku roka každý na krku dlh vyšší o 4100 eur. Zadlžovanie väčšie ako za vojny… Hlavne, že budú mať z čoho rozdávať. A kradnúť,” kritizoval v utorok Milan Uhrík.

Poslanec Európskeho parlamentu za KDH Ivan Štefanec naopak ocenil dohodu lídrov. “Vítam dohodu Európskej rady na európskej ekonomickej obnove, keďže súčasnú situáciu je možné prekonať len spoločnými európskymi riešeniami.””Pri vytvorení Fondu obnovy je teraz pre Slovensko dôležité: 1. Stanovenie si priorít a merateľných cieľov pre využitie mimoriadnych európskych prostriedkov; 2. Zabezpečenie transparentného mechanizmu čerpania; 3. Zahrnutie malých podnikateľov, najväčších tvorcov pracovných miest, do ekonomickej obnovy,” poznamenal Štefanec.

Opozičný poslanec NR SR Tomáš Taraba na sociálnej sieti napísal, že európsky lídri “rozvrátili verejné financie”. “Tak si povedzme, čo to znamená: Každá krajina EÚ si dnes vie požičať samostatne toľko peňazí koľko na trhoch potrebuje a vie zmysluplne minúť. V Bruseli sa však krajiny dohodli, že v našom mene si ide požičiavať Brusel a to také množstvá, ktoré niektoré krajiny nepotrebujú a nevedia ani zmysluplne minúť. My za všetko budeme ručiť. Aj za úvery Talianov, Španielov a podobne.”

“Taliansko, Španielsko, Portugalsko, ale dnes po deficite 12 miliárd aj Slovensko, by už dávno boli v bankrote, keby sa netlačili peniaze. Žiaden blázon totiž nepožičia zarobené a usporené peniaze takýmto krajinám, kde politici za rok vyrobia desať ročný dlh,” píše Taraba.

Reklama

Podľa neho toto však neplatí, ak si tento dlh môžete uhrádzať z natlačených peňazí, ktoré nikto neusporil, nevyrobil, len ich z ničoho natlaćí. “S týmto naša vláda v Bruseli súhlasila. Keby Európska centrálna banka netlačila peniaze a nemotivovala komerčné banky, aby ako protihodnotu za to, že sa dostanú k natlačeným peniazom nekupovali dlhy týchto zbankrotovaných krajín, tak by sme boli nútení platiť tak obrovské úroky, že by sme nevedeli naše dlhy financovať. Od nástupu našej vlády a jej tvorbe dlhov každý mesiac rastú ceny potravín o 5%. Je to inflácia spôsobená tlačením peňazí.”

Poslanec, ktorý nedávno odišiel z klubu ĽSNS a v parlamente pôsobí ako nezávislý tvrdí, že politici, ktorí zničili verejné financie vlastných krajín preto vedia, že nikdy by nevedeli nájsť bláznov, čo im požičajú. “Tak si vymysleli tento tzv. historický balíček, ktorý nie je nič iné, ako megazadĺženie všetkých budúcich generácii, kedy ten čo Vám požičiava Vám dáva papieriky a Vy mu musíte splatiť hodnotu natlačenú na papierikoch. Vazalstvo. Budúce generácie to budú splácať do roku 2058 a budú to platiť nielen tým, že budú musieť všetko s úrokmi uhradiť, ale budú to splácať aj cez zvýšenú infláciu.”

Tomáš Taraba dodal, že premiér Matovič a minister hospodárstva Sulík, teda tí, čo položili Radičovej vládu, pretože považovali za nebezpbečné, že budeme ručiť za úvery Grécka, v Bruseli dohodli, že Slovensko bude ručiť za úvery Talianska, Španielska a Portugalska, teda krajín, o ktorých každý súdne rozmýšľajúci politik vie, že sú dávno v bankrote.”

Politici súhlasili s posilnení Bruselu cez zavedenie európskych daní. Dlh si Taliani a Španieli aj my mohli priamo zobrať na trhoch, ale my sme sa rozhodli pre metódu, kedy každý Slovák bude ručiť za stovky miliárd úverov iných krajín. Toto je realita, ktorá mala zostať schovaná za infantilnými fotečkami z Bruselu o ponožkách, prívarkoch a motorkách v uliciach,” upozorňuje Taraba.

Dohoda o Fonde obnovy ekonomík Európskej únie po koronakríze je dobrá správa, jej výsledná podoba ale znamená prehru európskych inštitúcií. Vyhlásil to v utorok europoslanec Robert Hajšel. Za jediných skutočných víťazov označil skupinu tzv. šetrných štátov – Holandsko, Dánsko, Rakúsko a Švédsko, ktoré „dostali všetko, čo chceli“. Konkrétne sa im oproti návrhu EK podarilo znížiť celkovú sumu na sedemročný rozpočet, ako aj pomer grantov k pôžičkám vo Fonde obnovy a zvyšovania odolnosti (Fond), spresnil europoslanec zvolený na kandidátke strany Smer-SD. Presadili tiež skrátenie dotácií na viacero programov a vybojovali si aj zľavu zo svojich príspevkov do rozpočtu EÚ. Slovensko naopak podľa Hajšela dostane približne o pol miliardy eur menej, ako navrhovala Európska komisia.

Reklama

Dohoda má „zásadné nedostatky, ale je omnoho lepšia, než by sme si pred pár mesiacmi dokázali predstaviť”, uviedol slovenský europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Zdôraznil, že systém čerpania týchto peňazí bude omnoho jednoduchší, ako pri klasických eurofondoch. Slovensko tak dostáva „neopakovateľnú šancu na modernizáciu a prechod od montážnych hál k inovatívnej a zelenej ekonomike. Je povinnosťou vlády sa jej chopiť,” dodal europoslanec.

Jaroslav Zajac

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali