Rázna reakcia hráčov na prezidenta zväzu, hrozba katastrofického scenára

Rázna reakcia hráčov na prezidenta zväzu, hrozba katastrofického scenára

Banská Bystrica 2. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Rázna reakcia hráčov, ktorú sprostredkoval Michal Handzuš, pramení aj z právnej analýzy stavu

Slovenskému hokeju hrozí katastrofický scenár. Po tom, čo prezident SZĽH Igor Nemeček vo štvrtok predložil svoje argumenty na riešenie krízovej situácie, ozvala sa aj druhá strana. Zástupca hráčov Michal Handzuš vyslovil ľútosť nad tým, že v konečnom dôsledku trpia fanúšikovia.

Reklama
Na snímke Michal Handzuš
Na snímke Michal Handzuš

“Možno sa niekomu zdá, že to robíme extrémne, ale robíme to pre slovenský hokej. Katastrofický scenár nie je dobrý a neboli by sme radi, keby sa naplnil, no z našich princípov neustúpime,” povedal Handzuš.

Rázna reakcia hráčov, ktorú sprostredkoval Michal Handzuš, pramení aj z právnej analýzy stavu. “Viacerí právnici nám potvrdili, že v návrhu pána Nemečka sú medzery, ktoré za určitých okolností znemožnia voľbu. Pán Nemeček dobre vie, čo chceme, viackrát sme mu to opakovali, aj ja, a keby podpísal naše vyhlásenie, ktoré je jasné, transparentné, zaručili by sa nové voľby.”

Reklama

Čo konkrétne je pre hráčov neprijateľné, Michal Handzuš presne definoval. “Je tam zavádzanie, nikdy sme nepovedali Rade SZĽH koho voliť a koho nie. Preto sme v našom memorande pod bodom tri jasne deklarovali, čo má pán Nemeček urobiť, aby prišlo k novej voľbe. On tento bod upravil, asi aby mu to vyhovovalo a vyhodil podstatnú vec, aby ku dňu mimoriadneho kongresu odstúpil a stopercentne zaručil novú voľbu. My vieme, že Rada SZĽH je slobodný orgán, práve preto sme od neho požadovali garancie. Práve on by mal doviezť SZĽH k novým voľbám a prebrať tak zodpovednosť. On však zodpovednosť neustále prenáša na niekoho iného, na Radu SZĽH, na kluby.”

Podľa Michala Handzuša súčasný prezident SZĽH raz hovorí to, druhý raz ono. “Podľa toho, čo sa mu hodí a prenáša zodpovednosť na niekoho iného. Týmto zvyšuje tlak aj na nás s tvrdením, že nám to nestačí. My sme hneď na začiatku povedali, že chceme stopercentnú garanciu volieb, to som mu povedal a to sme zahrnuli do vyhlásenia. My nič nemeníme, no on neustále lavíruje v paragrafoch a hľadá zadné cestičky. Toto nemienime akceptovať, naše memorandum bolo jasné, aby sa v tom každý vyznal, s normálnou zrozumiteľnou rečou. Bojkot teda bude bohužiaľ trvať. Pán Nemeček mohol byť pozitívna osoba, ktorá by doviedla zväz k voľbám, no on to odmietol.”

Počas rokovaní mnohé veci hráčov prekvapili a Michal Handzuš hneď jednu spomenul. “Nedávno sa začalo disciplinárne konanie na brankára Mareka Čiliaka za jeho výroky, keď sa vyjadril v jednom denníku, že v slovenskom hokeji nastala katastrofálna situácia. Vzápätí mu prišiel do brnenskej Komety list s tým, že ho začínajú disciplinárne stíhať, vraj má predložiť hodnoverné dôkazy. Toto nám pripadá ako zastrašovanie mladého hráča, ktorý našu výzvu podpísal. Tento týždeň v pondelok zasa Robo Švehla začal obvolávať chlapcov s tým, či idú reprezentovať. Takéto načasované tlaky považujeme za nefér.”

Nemecký pohár sa blíži a s veľkou pravdepodobnosťou mu hrozí zo strany hráčov bojkot. “My sme sa vyjadrili, kým sa nepodpíše memorandum so stopercentnou novou voľbou, bojkot potrvá,” rezolútne povedal Michal Handzuš. “Chlapci sú podrobne informovaní, vedia o čo ide, sme 52 a sme súdržní. Bohužiaľ všetko sa naťahuje, preto som aj v mojom dnešnom vyhlásení zopakoval, ako táto situácia vznikla. My sme otvorení k ďalším rokovaniam, ja sa môžem hocikedy stretnúť, riešiť situáciu. Znovu však pripomínam, od začiatku sme presne uviedli veci, ktoré sú pre nás neakceptovateľné a bez ktorých sa nepohneme ďalej, druhá strana o nich presne vie, no neustále hľadá zadné vrátka.”

Všetci chalani podľa slov Michala Handzuša dostali vo štvrtok meil informujúci o situácii. “Povedal som im, že nás vykreslili na verejnosti tak, akoby nám stále niečo nestačilo. Druhá strana sa len tvári, že chce nové voľby, ale keď príde k lámaniu chleba, tak to odmietne. Bohužiaľ, momentálne to vyzerá na patovú situáciu. Je nás 52, veľa ďalších sympatizujúcich, no každý má kariéru niekde inde. My akceptujeme aj názory tých, ktorí sú ochotní reprezentovať aj za týchto okolností. Každý má svoje dôvody, je to slobodné rozhodnutie a na nikoho sa nebude nikto hnevať. Toto nie je aktivita, aby sa hráči rozhádali, no sme v situácii, keď pohár trpezlivosti pretiekol a povedali sme si dosť.”

Reklama

Michal Handzuš zapochyboval o úprimnosti Igora Nemečka: “Postavil sa do úlohy, že nevie, čo má spraviť. On to však dobre vie, no keď má urobiť jednu vec, tak to neurobí. Preto si myslíme, že jeho snaha nie je úprimná. My máme princípy, ktorých sa budeme držať a nemôžeme ustúpiť rôznym nátlakom, aj za cenu, že sa situácia eskaluje. My sme nikdy nepožadovali mimoriadny kongres, ale nové voľby. Je možné, že sa mimoriadny kongres bude konať, no nie je isté, že budú nové voľby, to je podstatné. Preto sme vyzvali pána Nemečka, aby zobral na seba zodpovednosť za všetko ako prezident a doviedol zväz k novým voľbám.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali