Rakúsko kráča v otázke Ukrajiny po napnutom lane

Rakúsko kráča v otázke Ukrajiny po napnutom lane

Bratislava 6. februára 2023 (HSP/Euractiv/Foto:Twitter)

 

Neutralita bola dlho jadrom identity Rakúska po druhej svetovej vojne. Hoci krajina prisľúbila milióny na podporu Ukrajiny a podporila sankcie EÚ voči Rusku, chce zároveň zachovať otvorené komunikačné kanály s Kremľom, uviedla ministerka obrany Klaudia Tannerová v exkluzívnom rozhovore pre EURACTIV Nemecko

Klaudia Tannerová
Na snímke rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová

Podľa údajov Inštitútu pre svetové hospodárstvo v Kieli prisľúbilo Rakúsko Ukrajine viac ako 580 miliónov eur – väčšinou vo forme humanitárnej pomoci.  “Každú žiadosť, ktorá príde z Ukrajiny, všetko, čo je potrebné, preveríme a potom aj dodáme,” zdôraznila Tannerová.

Reklama

Neutralita, ktorá je zakotvená v rakúskej ústave, však neumožní žiadne dodávky zbraní.

“Je dôležité zdôrazniť, že hoci sme podľa našej ústavy a právnych predpisov vojensky neutrálni, určite nie sme politicky neutrálni, pokiaľ ide o Ukrajinu,” povedala Tannerová pre EURACTIV. “Preto sme od začiatku podporovali všetky sankcie EÚ. Pretože ide o to, aby sme boli solidárni s Ukrajinou,” dodala.

Reklama

Napriek tomuto politickému záväzku voči Ukrajine sa Rakúsko stále snaží udržať kanály s Ruskom otvorené.

Zatiaľ čo EÚ vo februári 2022 zaradila na svoj sankčný zoznam všetkých členov ruskej Dumy, Rakúsko otvorí svoje brány ruským poslancom ešte tento mesiac, keď sa vo Viedni uskutoční zasadnutie zhromaždenia OBSE.

Toto rozhodnutie ostro kritizovali spojenci EÚ, najmä preto, že parlamentné zhromaždenie sa zíde presne rok po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine.

“Myslím si, že je dôležité nielen pomôcť, ale aj udržať otvorené diplomatické kanály. To sa určite deje,” zdôraznila Tannerová a dodala: “V Rakúsku máme skvelú históriu ako sprostredkovatelia.”

“Lenže je to ťažké, kým sa hovorí o zbraniach, diplomacia je takpovediac odsunutá na druhú koľaj. To však neznamená, že sa netreba snažiť každý deň. A aj to sa stáva,” zdôraznila Tannerová.

Reklama

 

Migrácia

Rakúsko bolo vzhľadom na svoju blízkosť k Ukrajine preferovanou destináciou pre ukrajinských utečencov po útoku Ruska na krajinu a prijalo “viac ako 50 000 vojnových utečencov,” zdôraznila Tannerová.

“Prijali sme ich a postarali sme sa o nich. Myslím si, že to je veľmi dôležitý úspech,” vysvetlila a dodala, že rakúska vláda zabezpečila, aby ukrajinskí utečenci, väčšinou ženy a deti, mali prístup k starostlivosti o deti a školskému vzdelávaniu.

Zároveň sa Rakúsko ocitlo na konci prílevu žiadateľov o azyl, ktorý je porovnateľný s prílevom počas utečeneckej krízy v roku 2015, čo predstavuje ďalší tlak na systém. V roku 2022 sa počet žiadostí o azyl strojnásobil na viac ako 100 000, čo je najväčší nárast zaznamenaný v EÚ.

Medzitým Maďarsko, ktoré nedávno uzavrelo migračný pakt s Rakúskom a Srbskom, zaznamenalo v rámci svojich hraníc len 46 žiadostí. “To podľa mňa hovorí za všetko,” poznamenala Tannerová a dodala, že “je to dôvod na znepokojenie, pretože to ukazuje, že celoeurópsky systém zjavne nefunguje”.

Reklama

To sa stalo dôvodom, prečo rakúsky kancelár Karl Nehammer a minister vnútra Gerhard Karner “bojujú za to, aby sme tomuto problému čelili spoločne ako Európska únia,” povedala.

Rakúska vláda pritom hľadá spojencov pred mimoriadnym stretnutím lídrov EÚ, ktoré sa uskutoční v stredu (8. februára) v Bruseli. “Je to každodenná úloha,” zdôraznila a dodala, že Karner odišiel do Talianska, aby sa stretol so svojím partnerom a diskutoval o tejto otázke.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali