Putinovo zlato ľaká Američanov

Putinovo zlato ľaká Američanov

Moskva 28. augusta 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Vitaliy Bezrukih)

 

Existuje jedno veľmi staré a ošumelé univerzálne klišé, ktoré opisuje evolúciu vzťahu zavedeného systému k tomu, čo ho nakoniec zničí: “Najskôr ťa ignorujú, potom sa ti vysmievajú, potom s tebou bojujú a napotom ty víťazíš.”

Ilustračné foto

Táto schéma sa dá celkom dobre použiť na opis toho, ako sa Západ pozerá na všetky pokusy o vykonanie dedolarizácie svetovej ekonomiky alebo o vybudovanie alternatívneho finančného systému, ktoré vykonávajú Čína, Rusko či Európska únia. Najskôr všetky prípravné kroky (napríklad vytvorenie meny euro – práve to bol krok podniknutý ako príprava konkurencie voči doláru) boli jednoducho ignorované a akákoľvek diskusia o možnosti likvidácie alebo radikálnej zmene dolárového systému bola tvrdo marginalizovaná s heslom “To nemôže byť, pretože to nemôže byť nikdy .”

Reklama

Obdobie výsmechu sme absolvovali relatívne rýchlo, približne v rokoch 2014-2017, kedy sa stal dosť populárnym dôvodom k sarkazmu amerických a európskych novinárov samotný fakt odporu proti antiruským sankciám, ktorý bol chápaný takmer ako dôkaz duševnej zaostalosti ruskej civilizácie, ktorá odmietla súhlasiť s tézou “Rusko je možné kedykoľvek odpojiť od dolárového systému a to bude jeho koniec, Krym bude musieť vrátiť a po Moskve budú jazdiť Abramsy.”

Dôvody ku smiechu rýchlo skončili v roku 2017, keď americké ministerstvo financií zastúpené Stevenom Mnuchinom na rovinu oznámilo rusofóbnym senátorom a kongresmanom, že USA nemôžu zavádzať ďalšie deštruktívne sankcie proti Rusku z obavy, že bude podkopaná konkurencieschopnosť amerických finančných spoločností a destabilizované svetové finančné trhy. Okamih, kedy sa status Ruska v očiach americkej elity zmenil z “regionálnej krajiny a čerpacej stanice” na “štát, ktorý je nebezpečné dokonca aj biť sankciami,” bola nenápadná, ale táto zmena má a bude mať veľmi vážne dôsledky. Jedným zo zábavných následkov je to, že namiesto toho, aby boli splnené dávne vyhrážky, Rusko bolo vylúčené z dolárového systému a odpojené od systému SWIFT, Biely dom bol nútený vymyslieť výrazné, symbolické a vo výsledku zbytočné opatrenia typu “zákaz výdaja štátnych amerických pôžičiek Rusku” a zákaz poskytovania štátnej pomoci Rusku. To bolo aktuálne v roku 1999, kedy ruská vláda prosila Američanov o “humanitárne hydinové mäso”, ale nie teraz, kedy ruské poľnohospodárske holdingy vytláčajú amerických farmárov na ich tradičných vývozných trhoch.

Reklama

Teraz vstupujeme do fázy, kedy odpor proti dedolarizácii bude veľmi intenzívny a samotná jej pravdepodobnosť bude chápaná ako existenčné ohrozenie amerického globálneho projektu. Je to veľmi dobre vidieť na príklade ostrej reakcie amerických a európskych médií na prudký nárast ruských zlatých rezerv, ktorý sa (pre nich) prekvapivo časovo zhoduje so znížením investícií do amerických štátnych dlhopisov. Celkovú podstatu znepokojenia západnej mediálnej a odbornej spoločnosti nemôžeme pochopiť, ak sa budeme pozerať iba na situáciu s ruským zlatom. Ide o to, že Rusko v podstate vystupuje ako určitý príklad a svojím spôsobom “lokomotíva” zlatej renesancie: Centrálna banka RF a Centrálna banka ČĽR zvyšujú svoje zlaté rezervy a súčasne také krajiny, ako je Nemecko a Holandsko, vedú aktívny proces repatriácie svojho zlata z New Yorku a Londýna. Pritom tradičné obchodné platformy, ktoré už po stáročia ovplyvňujú trh so zlatom (Londýn, New York a Chicago), začínajú pociťovať určitú konkurenciu zo strany Ázie. To zjavne vyzerá ako príprava akéhosi “náhradného letiska”, ktoré ešte nie je celkom registrované ako systém, ale kde je možné vytvoriť niečo úplne fungujúce z určitého spojenia národných mien a zlata – jedinej univerzálne meny, ktorá prežila stáročia, ktorú nie je možné “devalvovať” a od ktorej používania nemožno nikoho odpojiť z politických dôvodov.

“Zbytočný žltý kov”, “barbarská relikvia”, “nikomu nepotrebná substancia, ktorá neprináša zisk”, – tak nazývali a stále nazývajú zlato vyznávači moderného amerického finančného systému, v ktorom nie je a nemôže byť spoľahlivejší finančný nástroj, ako je dolárový dlhopis americkej štátnej pokladnice. Problém spočíva v tom, že sa zrazu ukázalo, že v určitej chvíli sa množstvo zlata mení na kvalitu: krajina s veľmi veľkou zlatou rezervou môže prežiť aj po “finančnom ekvivalente jadrového útoku”, to znamená aj po zákaze používania a poskytovania pôžičiek v dolároch. Uvedomenie si tejto skutočnosti postupne preniká do západného informačného poľa – stačí sa pozrieť na novinové titulky minulých dní. CNN: “Rusko nakupuje zlato k ochrane pred sankciami.” Agentúra Bloomberg: “V súvislosti s novými sankciami Centrálna banka RF nakupuje viac zlata.” Business Insider: “Rusko sa zásobuje zlatom pred sankciami.”

A teraz to najdôležitejšie: zlato, to je boľavé miesto USA. Práve zlato bolo svetovou rezervnou menou pred tým, než si toto privilégium uzurpoval americký dolár. Dolárová dominancia je založená na výsledkoch 2. svetovej vojny, na výsledkoch studenej vojny, na sile amerických lietadlových lodí a schopnosti USA usporiadať krvavú farebnú revolúciu všade, kde sa objaví myšlienka odmietnutie používania dolára, a to znamená, že statusu “Samozvanosti” sa v podstate už nikdy nezbaví. Američania tvrdia, že práve USA majú najväčšie rezervy zlata na svete. Podľa oficiálnych údajov zlatá rezerva USA tvorí viac ako osemtisíc ton, čo zanecháva ďaleko vzadu všetkých konkurentov. Ale je tu jedna nuansa. Túto obrovskú rezervu nikto nevidel, nikdy nebola preverovaná nezávislým auditom a nemôžu to urobiť ani americkí senátori a kongresmani, ktorí sa stále chystajú preveriť jej stav.

Ivan Danilov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali