Putin ukázal ako sa môžu Nemecko a Európa stať finančne zvrchovanými za pomoci zlata

Putin ukázal ako sa môžu Nemecko a Európa stať finančne zvrchovanými za pomoci zlata

Berlín 29. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

“Putin nám ukazuje, čo máme robiť – vráťme tiež naše zlato z New Yorku a Londýna!” Nie je to jediná správa na Twitteri, v ktorej sa pokúša poslanec Spolkového snemu Anton Friesen (AfD) zapôsobiť na spolkovú vládu. “Berlín by mal vrátiť naše nemecké zlato domov,” povedal v interview pre Sputnik a uviedol rad dôvodov z finančnej a menovej sféry, prečo je to potrebné urobiť

Ilustračné foto

Zvrchovanosť Nemecka je potrebné obnoviť vo všetkých oblastiach – to je cieľ frakcie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v Spolkovom sneme. “Ide oi. o menovú politiku,” zdôraznil Anton Friesen.

Reklama

Na pozadí toho, napísal v auguste na Twitteri: “Putin nám ukazuje, čo máme robiť – vráťme tiež naše zlato z New Yorku a Londýna! Zvrchovaná krajina musí mať zvrchovanú menovú politiku.”

Túto správu okomentoval Friesen v interview pre Sputnik takto: “AfD vystupuje za obnovenie zvrchovanosti Nemecka.” Týka sa to podľa jeho slov, nielen “spolupráce na úrovni vojenských alebo tajných služieb, ale aj úrovni menovej politiky.” Ak môžu zahraničné tajné služby “bez okolkov, konať na nemeckom území, môžeme hovoriť len o obmedzenej zvrchovanosti.” Ak nemecké štátne zlato uložili prevažne v New Yorku a Londýne, potom v prípade vážnejších udalostí – napríklad vojny – ho Nemecko stratí. Ak dôjde k zostreniu krízy eura a eurozóna skrachuje, čo nie je vôbec nepravdepodobné, budeme snáď potrebovať zlato na pokrytie novej národnej meny, ktorú v tomto prípade budeme musieť zaviesť .”

Reklama

 

Spolková banka vo Frankfurte: “Záleží to na Merkelovej”

Sputnik položil v piatok Spolkovej banke otázku: Aká časť zlatých rezerv Nemecka je uložená na jeho území a aká za jeho hranicami?

Hovorca Spolkovej banky poukázal na to, že “koncepcia uloženia zlata predpokladala, že do roku 2020 polovicu (50%) zlatých rezerv Nemecka uložia vo vlastných trezoroch Spolkovej banky vo Frankfurte nad Mohanom. Tento cieľ dosiahli pred termínom v roku 2017. Takže teraz trezory zatvorili.”

“Spolková banka je formálne nezávislá, jej politika bola, ale závislá a závisí aj naďalej na spolkovom kancelárovi, a teda aj na politike spolkovej vlády,” dodal zo svojej strany Friesen k odpovedi hovorcu Spolkovej banky.

Reklama

“Môžem konštatovať, že táto vláda nemá podľa všetkého záujem o opatrenia, potrebné na zabezpečenie zvrchovanosti Nemecka v oblasti menovej politiky. Neprekvapuje ma to, pretože ‘čiernočervená’ koalícia tiež nerobí nič ani v ekonomickej, ani vo vojensko-strategickej sfére, aby minimalizovala terajšiu veľkú závislosť Nemecka na Spojených štátoch,” uviedol.

 

Kde sa nachádza nemecké zlato?

Ešte v lete roku 2017 prebiehala verejná diskusia o tom, že značnú časť nemeckých valutových rezerv uložili v zahraničí a majú ju, podľa názoru mnohých pozorovateľov a odborníkov, vrátiť do Nemecka. Sputnik hovoril vtedy s poslancom Spolkového snemu a odborníkom pre trh zlata Petrom Boehringerom (AfD), s ktorým Friesen podľa jeho slov aktívne spolupracuje v parlamente. Boehringer prišiel kedysi s návrhom pod heslom “Vráťte naše zlato domov!”

Vo svojom interview Friesen uviedol aktuálne údaje o objemoch nemeckého zlata: “Podľa informácií pána Boehringera je v súčasnej dobe len 53% nemeckého zlata uloženého na území Nemecka. Konkrétne je 1710 ton uložených vo Frankfurte, avšak 1237 ton je aj naďalej v New Yorku a ďalších 432 ton v Londýne. Je príznačné, že z Paríža sme naše zlato už dávno odviezli. Do roku 2017 naše zlato uložili u našich blízkych spojencov vo Francúzsku. Podarilo sa nám to a nedošlo pritom k žiadnym diplomatickým krízam ani k žiadnym problémom. Treba, samozrejme povedať, že je to dlhodobý proces, takže na to budeme potrebovať nejaký čas. ”

Reklama

 

Čo má Putin spoločné s de Gaullom?

“Povedal by som, že Charlesa de Gaulla môžeme pokladať za príklad vo všetkých zmysloch slova,” povedal funkcionár AfD Friesen a uviedol zaujímavú historickú paralelu.

“De Gaulle konal, ale pred niekoľkými desaťročiami. V 1960 rokoch urobil práve to, k čomu vyzývam dnes ja a celá AfD. Zbavil iné krajiny prístupu k francúzskemu zlatu. Požiadal USA, aby vymenili francúzske dolárové rezervy za zlato a potom poslali toto zlato do Francúzska,” uviedol. Okrem toho vykonával de Gaulle tiež, tzv. “politiku prázdnej stoličky,” aby obnovil pozície Francúzska ako medzinárodnej a európskej veľmoci po druhej svetovej vojne. Vystupoval pritom často proti záujmom silných západných krajín, oi. USA.

Podľa Friesenovho názoru terajšia politika Ruska v nakupovaní zlata za prezidenta Vladimira Putina a rokovania de Gaulle” sa zhodujú s kontextom a požiadavkami AfD”. Ide v konečnom dôsledku o to, aby sme sa pomocou národných zlatých rezerv zbavili globálnej dominancie amerického dolára.

 

Dolár ako hlavná svetová mena a zlato

“Ďalším dôležitým bodom je nezávislosť na hlavnej svetovej mene – dolári. Mimochodom, práve v tejto mene sa vykonávajú transakcie s energetickými médiámi – ropou a plynom. Celý rad krajín, ako Rusko, Čína a Irán, sa usilujú o to, aby skoncovali s dominanciou a hegemóniou dolára. Na tomto pozadí by bol dôležitým krokom návrat nemeckého zlata z USA. Bolo by to veľmi žiaduce,” povedal ďalej Friesen. Frakcia AfD v Spolkovom sneme vystupuje podľa jeho slov práve preto.

“Išiel by som dokonca ešte ďalej a požiadal by som, aby predali americké štátne obligácie a, aby nakúpili zlato, ako to robia Rusko a Čína, aby sa stali nezávislými na americkom dolári,” vysvetlil predstaviteľ AfD. “Bolo by to ďalšie opatrenie pre upevnenie zvrchovanosti v menovej sfére,” dodal.

Zmienil sa tiež o krachu doterajšieho svetového finančného systému – Brettonwoodského, ktorý platil v prvých desaťročiach po ukončení druhej svetovej vojny a dodával (oi. vďaka menám, krytým čiastočne zlatom) svetovej ekonomike istú stabilitu. Avšak, po zrušení “zlatého štandardu” americkým prezidentom Richardom Nixonom v roku 1971 (po, tzv. Nixonovom šoku) tento systém skrachoval.

Reklama

“To zase viedlo k tomu, že sa prudko zaktivizovali finančné špekulácie. K ekonomickým krízam dochádza čoraz častejšie. Keď potrebujeme globálnu stabilitu, mali by sme sa zamyslieť nad tým, ako to máme dosiahnuť.” A zlato je podľa názoru politika aj naďalej, tým najlepším prostriedkom.

 

Veľké banky a Mastercard ako odporcovia zlata

Vo svete sú, však “veľké a vplyvné” sily, ktoré chcú zachovať peniaze nekryté zlatom alebo ich úplne zlikvidovať. Nemajú záujem na tom, aby boli meny kryté zlatom, a tým ich aj spevňovali. Pretože, to by skoncovalo s nekonečnými špekuláciami a dotklo by sa to finančného sektora, ktorý zarába “miliardy doslova z ničoho,” práve pomocou špekulácií.

Medzi podobných “odporcov zlata” patria podľa slov politika z AfD platobné systémy Visa a Mastercard, a tiež veľké medzinárodné banky. “Pracujú pre spoločnosť, ktorá nemá hotové peniaze a budú sa tomu určite aktívne brániť. Silu podobných koncernov a bánk, ktoré vykonávajú operácie v globálnom meradle, by sme nemali podceňovať.”

Reklama

Koniec koncov, pred každým vážnejším politikom stojí úloha zabezpečiť úplnú zvrchovanosť Nemecka, oi. aj v menovej a finančnej oblasti, a to pomocou návratu nemeckého zlata do vlasti, zdôraznil Anton Friesen.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali