Putin: „Celý bezpečnostný systém Európy značne degradoval, napätie rastie.“ Naproti tomu ponúka jeden civilizačný priestor od Lisabonu po Vladivostok

Putin: „Celý bezpečnostný systém Európy značne degradoval, napätie rastie.“ Naproti tomu ponúka jeden civilizačný priestor od Lisabonu po Vladivostok

Moskva 22. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/Ramil Sitdikov,Sputnik,Kremlin)

 

Celý európsky bezpečnostný systém značne degradoval, napätie rastie, riziko nových pretekov v zbrojení sa stáva reálnym, napísal ruský prezident Vladimir Putin v článku pre nemecký týždenník Die Zeit. Text je zverejnený na webe Kremľa

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin pripravil článok s názvom Byť otvorený nehľadiac na minulosť, ktorý je venovaný 80. výročiu začiatku Veľkej vlasteneckej vojny.

Reklama

Dnes celý európsky bezpečnostný systém značne degradoval. Napätie rastie, reálnymi sa stávajú riziká nových pretekov v zbrojení. Púšťame obrovské možnosti, ktoré nám dáva kooperácia, tá je navyše teraz natoľko dôležitá, pretože sme narazili na spoločné výzvy pandémiu a jej ťažkej sociálnoekonomickej následky,napísal Putin.

 

Reklama
Partnerstvo s Európou

Ruský prezident tiež napísal, že Rusko vystupuje za obnovenie partnerstva s Európou, pretože existuje veľa tém, o ktoré majú obe strany záujem.

„Znovu zopakujem: Rusko vystupuje za obnovenie všestrannej spolupráce s Európou. Máme veľa tém, o ktoré majú záujem obe strany. Je to bezpečnosť a strategická stabilita, zdravotníctvo a vzdelanie, digitalizácia, energetika, kultúra, veda a technológie, vyriešenie klimatických a ekologických problémov,poznamenal Putin.

Ruský prezident v článku tiež zdôraznil, že Rusko bolo na ceste spolupráce s Európou po logike budovania zjednotenej Európy, ale prevládol prístup rozšírenia NATO.

V logike budovania veľkej Európy, zjednotenej spoločnými hodnotami a záujmami, sa Rusko snažilo rozvíjať svoje vzťahy s Európanmi. A y aj Európska únia sme na tejto ceste urobili veľa. Ale prevládol druhý prístup. V jeho základe ležalo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ktorá sama predstavovala relikt studenej vojny. Veď na čelenie tej doby bola aj vytvorená,poznamenal.

 

Reklama
Náš spoločný cieľ

Naším spoločným a nesporným cieľom je zaistenie kontinentálnej bezpečnosti bez rozdeľujúcich hraníc, jednotný priestor rovnoprávnej spolupráce a celkového rozvoja v mene rozvoja Európy a celého sveta, napísal Putin.

Vladimir Putin tiež napísal, že koniec studenej vojny mal byť víťazstvom pre celú Európu.

Verili sme, že koniec studenej vojny bude pre Európu celkovým víťazstvom. Zdalo sa, že chýba málo a skutočnosťou sa stane sen Charlesa de Gaullea o jednotnom kontinente, ani nie geografickom od Atlantiku po Ural, ale kultúrnom, civilizačnom od Lisabonu po Vladivostok,napísal Putin.

Putinov článok je venovaný 80. výročiu začiatku Veľkej vlasteneckej vojny. 22. júna je v Rusku Dňom spomienky a smútku. Pred 80 rokmi zaútočilo nacistické Nemecko na Sovietsky zväz. Taktika nemeckej bleskovej vojny bola založená na rýchlom a hlbokom prieniku tankových síl obranou nepriateľa.

 

Reklama

Celý list Vladimira Putina

„Dvadsiateho druhého júna 1941, presne pred 80 rokmi, nacisti dobyli takmer celú Európu a zaútočili na ZSSR. Pre sovietsky ľud sa začala Veľká vlastenecká vojna, najkrvavejšia v histórii našej krajiny. Zahynuli desiatky miliónov ľudí, došlo k obrovským škodám v oblasti hospodárskeho potenciálu a kultúrneho dedičstva.

Sme hrdí na odvahu a vytrvalosť hrdinov Červenej armády a pracovníkov v tyle, ktorí bránili nielen nezávislosť a dôstojnosť vlasti, ale zachránili aj Európu a svet pred zotročením. A nech by sa ktokoľvek dnes usiloval prepísať stránky minulosti – pravda je taká, že sovietsky vojak neprišiel do nemeckej zeme, aby sa pomstil Nemcom, ale so vznešeným, veľkým poslaním osloboditeľa. Spomienka na hrdinov, ktorí bojovali proti nacizmu, je pre nás posvätná. S vďakou si pripomíname spojencov v antihitlerovskej koalícii, príslušníkov odboja, nemeckých antifašistov, ktorí priblížili spoločné Víťazstvo.

Po prekonaní hrôzy svetovej vojny boli európske národy predsa len schopné prekonať odcudzenie a obnoviť vzájomnú dôveru a rešpekt, a nastúpili na cestu integrácie, aby urobiť poslednú čiaru pod európskou tragédiou prvej polovice minulého storočia. A chcem osobitne zdôrazniť, že pri vytváraní takejto Európy zohralo kolosálnu úlohu zmierenie nášho ľudu a Nemcov, ktorí žili na tak východe, ako aj v západe súčasného zjednoteného Nemecka.

Pripomínam, aj to, že to boli práve nemeckí podnikatelia, ktorí sa stali v povojnových rokoch priekopníkmi spolupráce s našou krajinou. V roku 1970 medzi ZSSR a Nemeckou spolkovou republikou bola uzavretá „dohoda storočia“ − o dlhodobých dodávkach zemného plynu do Európy, ktorá položila základ konštruktívnej vzájomnej závislosti a stala sa začiatkom mnohých nasledujúcich grandióznych projektov, vrátane výstavby plynovodu Nord Stream.

Dúfali sme, že koniec studenej vojny bude spoločným víťazstvom celej Európy. Zdalo sa, že chýba už len trocha − a sen Charlesa de Gaulla o jednotnom kontinente, dokonca ani nie len geografickom „od Atlantiky po Ural“, ale aj kultúrnom, civilizačnom − od Lisabonu po Vladivostok, sa splní.

Práve podľa tejto logiky – v logiky budovania veľkej Európy, zjednotenej spoločnými hodnotami a záujmami, sa Rusko usilovalo rozvíjať vzťahy s Európanmi. My, aj Európska únia, sme urobili pre toto veľa.

Ale prevládol iný prístup. Jeho základom bolo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ktorá sama osebe je pozostatkom studenej vojny. Veď aj vznikla, aby čelila tým časom.

Práve presun bloku na východ, ktorý sa mimochodom začal tým, že sovietske vedenie fakticky nahovorili na členstvo zjednoteného Nemecka v NATO, sa stal hlavným príčinou rýchleho rastu nedôvery v Európe. Na sľuby dávané vtedy slovami, že „ nie je namierené proti vám“, že „hranice bloku sa k vám nebudú približovať“, na tieto sľuby sa rýchlo zabudlo. A precedens bol na svete.
Potom od roku 1999 nasledovalo ďalších päť vĺn rozširovania NATO. Členmi Organizácie sa stalo 14 nových krajín, vrátane republík bývalého Sovietskeho zväzu, čo v skutočnosti pochovalo nádeje na kontinent bez deliacich čiar. Na to, mimochodom upozornil v polovici 80. rokov jeden z vodcov Sociálnodemokratickеj strany Nemecka Egon Bahr, ktorý navrhol radikálne prebudovať celý európsky bezpečnostný systém po zjednotení Nemecka, a to jednak s účasťou ZSSR a jednak USA. Ale nikto, ani v ZSSR, ani v USA, ani v Európe, ho vtedy nechcel počúvať.

Ba čo viac, mnohé krajiny čelili umelej voľbe – byť alebo s kolektívnym Západom alebo s Ruskom. V skutočnosti však to bolo ultimátum. Aké sú dôsledky takejto agresívnej politiky, vidíme na príklade ukrajinskej tragédie z roku 2014. Európa aktívne podporila protiústavný ozbrojený puč na Ukrajine. Odtiaľto sa všetko začalo. Načo to bolo dobré? Vtedajší prezident Janukovyč už súhlasil so všetkými požiadavkami opozície. Na čo bolo dobré zorganizovať štátny prevrat? A krajiny Európy ho váhavo, ale podporili, čo vyvolalo rozkol na samotnej Ukrajine a spôsobilo vystúpenie Krymu z tejto republiky?

Reklama

Celý systém európskej bezpečnosti sa teraz vážne zhoršil. Zvyšuje sa napätie, reálnymi sa stávajú nové preteky v zbrojení. Prichádzame o obrovské príležitosti, ktoré nám dáva kooperácia, ktorá je ešte dôležitejšia teraz, keď musíme čeliť takým
spoločným výzvam, ako je pandémia a jej mimoriadne ťažkým sociálno-ekonomickým následkom.

Prečo sa to deje? A čo je najdôležitejšie, aké závery z toho treba vyvodiť?
Na aké poučenia z histórie si treba spomenúť? Myslím si, že to čo potvrdzuje celá povojnová história Veľkej Európy: na prosperitu a bezpečnosť nášho spoločného kontinentu, ktorú možno dosiahnuť iba spoločným úsilím všetkých krajín, vrátane Ruska. Pretože Rusko je jedným z najväčších európskych štátov. A my cítime svoje neoddeliteľné kultúrne a historické spojenie s Európou.

Sme otvorení čestnej a konštruktívnej spolupráci.To potvrdzuje naša myšlienku vytvorenia spoločného priestoru spolupráce a bezpečnosti od Atlantiku po Tichý oceán, ktorý by zahŕňal rôzne integračné formáty vrátane Európskej únie a Euroázijskej hospodárskej únie.

Znovu opakujem: Rusko vystupuje za obnovenie všestranného partnerstva
s Európou. Máme veľa tém spoločného záujmu. Je to bezpečnosť a strategická stabilita, zdravotná starostlivosť a vzdelávanie, digitalizácia, energetika, kultúra, veda a technika, riešenie klimatických a environmentálnych problémov.

Svet sa dynamicky vyvíja a čelí novým výzvam a hrozbám. A my si jednoducho nemôžeme dovoliť niesť bremeno minulosti, dávnych nedorozumení, urážok, konfliktov a chýb. Niečo, čo nám bude bude prekážať zamerať sa na riešenie naliehavých problémov. Sme presvedčení, že všetci si musíme priznať chyby a napraviť ich. Náš spoločný a nepopierateľný cieľ je zabezpečiť kontinentálnu bezpečnosť bez deliacich čiar, jednotný priestor rovnoprávnej spolupráce a univerzálneho rozvoja v mene prosperity Európy a sveta ako celku“.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali