“Provokácia, likvidácia štátneho jazyka, rozdeľuj a panuj”: Pronárodné mimoparlamentné strany varujú pred zákonom Dostála o štátnom jazyku

“Provokácia, likvidácia štátneho jazyka, rozdeľuj a panuj”: Pronárodné mimoparlamentné strany varujú pred zákonom Dostála o štátnom jazyku

Bratislava 18. júna 2019 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian, SITA – Martin Havran, TASR-Henrich Mišovič)

 

Ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na Slovensku, by sa malo zo zákona vypustiť. Navrhuje to skupina poslancov z klubu SaS – Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová a Renáta Kaščáková. K návrhu zákona sa kriticky vyjadrili aj pronárodní politici mimoparlamentných strán Národná koalícia (NK), Národ a spravodlivosť (NAS) a Slovenské hnutie obrody (SHO)

Na snímke Ondrej Dostál

“Strana Národná koalícia vyzýva poslancov NR SR, aby návrh SaS zmietli zo stola a nepustili ani prvým čítaním. Nedovoľme liberálom šíriť nenávisť a polarizáciu v slovenskej spoločnosti, či vnášať nepokoj do slovensko-maďarských vzťahov témou, ktorá bola vyriešená pred desiatkami rokov,” vyzval podpredseda Národnej koalície Peter Tomeček.

Reklama

Strana NK sa preto pýta, či ide o zámer alebo náhodu, že liberáli z SaS takto konajú práve teraz.

“Sme za slovenčinu ako prednostný jazyk v úradnom styku,” zdôraznil Tomeček.

Reklama
Na snímke Peter Tomeček

 

Rozdeľuj a panuj!

“Návrh novely zákona o používaní štátneho jazyka z dielne poslancov SAS sa nedá označiť inak ako politická provokácia. Zatiaľ mi nie je celkom jasný motív a cieľ konania, pretože im musí byť už teraz jasné, že ich návrhy zmien nemôžu v parlamente prejsť,” uviedla predsedníčka strany Národ a spravodlivosť Anna Belousovová.

“Hoci si nerobím ilúzie o našich súčasných zákonodarcoch, nemyslím si, že by tento návrh získal podporu pri hlasovaní. Nikto súdny totiž nemôže hlasovať za zákon, ktorý by znamenal likvidáciu slovenčiny ako štátneho jazyka. A likvidácia štátneho jazyka je začiatok likvidácie štátnosti,” upozornila.

Na snímke Anna Belousovová

Podľa slov Belousovovej na konkrétnych navrhovaných zmenách veľmi pekne vidieť, akým dôležitým spojivom spoločnosti je štátny jazyk.

Reklama

“Predstavme si na chvíľku, čo by sa stalo, a ako by to reálne vyzeralo, keby tento zákon prešiel. Obce a mestá, verejné priestranstvá (ulice, námestia…) a dokonca mapy, by boli označované len v jazyku menšín. Cirkvi by používali slovom aj písmom len jazyk menšín. Kroniky aj školské dokumenty tak isto,” upresnila.

“Nielenže by to reálne komplikovalo život väčšiny normálnych ľudí, ale Slovensko by sa zmenilo na ten povestný Babylon plný chaosu a neporozumenia. Odtiaľ je len krok ku zvyšovaniu napätia v spoločnosti, k nenávisti, čo by mohlo skončiť veľmi zle. Aká by v takomto prípade bola funkcia štátu?” pýta sa Belousovová a na záver upozornila:

“Štát by len veľmi ťažko zvládal plniť základnú funkciu ochrany bezpečnosti a pokojného spolunažívania svojich občanov. Komu by takýto chaos v oslabenom štáte vyhovoval? Asi si treba pripomenúť to povestné: Rozdeľuj a panuj.”

 

Nikto nemôže jazyk iného národa povyšovať na území Slovenskej republiky nad štátny jazyk

Reklama

Podobný názor zdieľa aj Slovenské hnutie obrody. Snahu poslancov SaS považuje za ďalší krok k postupnému podkopávaniu slovenskej štátnosti a jej rozklad zvnútra.

Na snímke Róbert Švec, predseda SHO

“Namiesto oslabovania pozície slovenského jazyka na území Slovenskej republiky ako štátneho jazyka, považujeme za nevyhnutné, jeho posilnenie v každom kúte našej vlasti. Pretože v SR musí byť slovenský jazyk činiteľom, ktorý spája všetkých občanov štátu,” uvádzajú straníci na svojej stránke.

“Nikto nemôže jazyk iného národa povyšovať na území Slovenskej republiky nad štátny jazyk. Každý občan musí ovládať slovenčinu, aby sa mohol plnohodnotne uchádzať o dôstojné uplatnenie v spoločnosti. Nevyhnutnou podmienkou k spoločenskému uplatneniu je ovládanie štátneho jazyka,” upozorňuje SHO.

 

Čo žiadajú liberáli?

Medzi hlavné body prekladaného zákona patrí:

1. Ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na Slovensku, by sa malo zo zákona vypustiť.

2. Poslanci SaS navrhujú tiež vypustiť ustanovenie o vedení agendy cirkví a náboženských spoločností určenej pre verejnosť v štátnom jazyku. Nepovažujú za nevyhnutné cirkvám prikazovať zákonom, v akom jazyku majú komunikovať s verejnosťou, rozhodnúť by sa podľa nich mali sami.

3. Za nevyhnutné nepovažujú ani prikazovať obciam, že inojazyčné znenie kroník musí byť obsahovo totožné so znením v štátnom jazyku. Preto navrhujú aj toto ustanovenie vypustiť.

4. Doplniť chcú do zákona možnosť používania iných jazykov pri označovaní obcí, ich častí, ulíc, verejných priestranstiev a vyhotovovaní mapových diel.

Reklama

5. Zmeniť chcú tiež ustanovenia o vedení pedagogickej a ďalšej dokumentácie na školách s vyučovacím jazykom menšín. Tá by sa mala podľa nich viesť v jazyku príslušnej menšiny a nie dvojjazyčne. Rozsah dokumentácie, ktorá sa bude musieť naďalej viesť aj v štátnom jazyku, bude podľa ich slov navrhovať ministerstvo školstva.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali