Protičínska fasáda G7 má v Európe trhliny

Protičínska fasáda G7 má v Európe trhliny

Peking 10. júna 2023 (HSP-Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

 

USA a Japonsko sú odhodlané zadržiavať Čínu, ale popredné európske krajiny sú otvorené ekonomickým stimulom, píše David Goldman pre Asia Times

samit G7 Hirošima
Na snímke americký prezident Joe Biden (zľava), austrálsky premiér Anthony Albanese, japonský premiér Fumio Kišida a indický premiér Naréndra Módí počas stretnutia na okraj samitu G7 v Hirošime

Zdanlivo jednotný front skupiny siedmich krajín proti Číne na samite v Hirošime minulý mesiac ustúpil novému kolu diplomacie s Pekingom.

Reklama

Čínski analytici rozlišujú medzi Spojenými štátmi a Japonskom, ktoré sú odhodlané zadržiavať Čínu, na jednej strane a poprednými európskymi krajinami, ktoré sú otvorené ekonomickým stimulom, na strane druhej.

Čínsky úradník číslo dva Li Čchiang navštívi koncom tohto mesiaca Berlín a Paríž, kde sa 22. júna zúčastní na konferencii o podpore chudobných krajín (s veľavravným názvom “Nový svetový finančný pakt”). Konferencia je projektom francúzskeho prezidenta Macrona; jej význam spočíva v tom, že Čína od marca vyvážala do krajín globálneho Juhu viac ako do celého rozvinutého sveta.

Reklama

V krátkodobom horizonte musia krajiny ako Francúzsko, ktoré majú dlhodobé záujmy v krajinách globálneho Juhu, nájsť s Čínou modus vivendi. V strednodobom horizonte predstavuje obrovský hospodársky záväzok Číny voči Afrike – odhaduje sa, že za posledných dvadsať rokov investovala 155 miliárd USD – najlepšiu nádej Európy, ako zabrániť nekontrolovateľnej vlne prisťahovalectva z Afriky.

Na ceste do Paríža sa premiér Li stretne v Berlíne s nemeckým kancelárom Gerhardom Scholzom. Šéf Scholzovej Sociálnodemokratickej strany Lars Klingbeil sa tento týždeň stretol s premiérom Li v Pekingu.

Li vyhlásil, že “Peking je pripravený posunúť svoje strategické partnerstvo s Berlínom do nových výšin”, a dodal: “Čína prikladá veľký význam svojim vzťahom a spolupráci s Nemeckom a je dôležité, aby obe významné vplyvné krajiny zostali verné svojej pôvodnej snahe o spoluprácu a posilnili dialóg a koordináciu s cieľom priniesť do sveta viac stability a istoty.”

Klingbeil sa stretol aj s Wang Huningom, azda najviditeľnejším čínskym politickým stratégom a autorom traktátu “Amerika proti Amerike”, ktorý kritizuje americký kultúrny a hospodársky úpadok.

Jeden z najdôležitejších prúdov v SPD, Seeheimerov krúžok, minulý mesiac vydal bielu knihu, v ktorej vyzýva na “viacrozmernú politiku” voči Číne ako odpoveď na snahy Washingtonu izolovať Čínu. “Náhle ukončenie obchodných vzťahov s Čínou by znamenalo hospodársku katastrofu,” varuje Seeheimerova kniha. “Sme zodpovední za bezpečnosť domácej zamestnanosti. V tomto ohľade by dôsledná stratégia voči Číne nemala byť protičínskou stratégiou, ktorá sleduje námietku oddelenia Nemecka od Číny.”

Reklama

Diplomacia medzi stranami môže byť pre nemecko-čínske vzťahy dôležitejšia ako diskusie medzi vládami. Za posledný rok najviditeľnejšie proamerická nemecká strana Zelení klesla v prieskumoch verejnej mienky z 22 % na iba 14 %, zatiaľ čo tvrdá pravica a protinacistická Alternative für Deutschland poskočila zo 14 % na 19 %. Nemecká koalícia sa fakticky rozpadla a strany sledujú svoje politické ciele samostatne.

Maďarsko je dôležitým ukazovateľom smerovania európskej politiky. Zdá sa, že maďarský premiér Viktor Orbán sa vzdiali od hlavného európskeho prúdu. Dňa 23. mája vyhlásil, že Rusko nemožno na Ukrajine vojensky poraziť, a jeho minister zahraničných vecí oznámil, že Budapešť bude vetovať ďalšiu pomoc EÚ Kyjevu. Vzťahy Maďarska s Čínou sú silné a rýchlo sa rozvíjajú.

Orbánova vláda sa usiluje skôr o viac než menej čínskych investícií do špičkových technológií vrátane intermodálneho nákladného uzla Východ-Západ, prvého železničného dopravného zariadenia využívajúceho širokopásmové pripojenie 5G a umelú inteligenciu na prekládku kontajnerov, čo je dôležitý projekt pre čínsku spoločnosť Huawei. To je v kontraste so šumom (o ktorom 7. júna informoval denník Financial Times), ktorý sa týka zákazu infraštruktúry spoločnosti Huawei v celej EÚ.

Orbán je menej izolovaný, ako sa zdá. Je nepravdepodobné, že by zaujímal vyhranené postoje, ak by nemal tichú podporu ostatných európskych politických síl. Maďarský líder bude pravdepodobne určovať tempo ďalšieho kola diskusií medzi EÚ a Čínou.

Čína vidí v Európe príležitosť. Krajiny G7 “majú rôzny stupeň intenzity pri rokovaniach s Čínou a Čína môže prijať stratégiu ich rozdelenia,” napísal vplyvný komentátor Yang Feng 23. mája v online analýze, ktorá pravdepodobne odráža myslenie čínskej vlády.

Reklama

Yang napísal, že “rozdielna úroveň” odporu voči Číne “znamená, že Čína má rôzne možnosti, ako reagovať na postoje siedmich krajín. Japonsko prijalo priemyselnú substitúciu, ktorá je priamou konkurenciou [s Čínou]. V prípade Francúzska, Nemecka a Talianska však Čína môže ponúknuť politiku priťahovania, otvorenia domáceho hospodárstva a obchodu, ako aj otvorenia investícií. Pokiaľ ide o Spojené kráľovstvo, Čína bude spolupracovať, ak chce spolupracovať, a stiahne sa, ak nechce spolupracovať. Je na Spojenom kráľovstve, aby si vybralo.”

Čínsky komentátor poznamenal: “Bez ohľadu na to, ako hlasno kričí skupina siedmich krajín, jediné krajiny, s ktorými Čína skutočne musí rokovať, sú Spojené štáty a Japonsko.” Dodal: “Po Bidenovom nástupe do funkcie, pokiaľ ide o hospodársku a obchodnú politiku, iba Japonsko spolupracuje s politikou USA a uvaľuje na Čínu blokády a sankcie. Väčšina ostatných krajín zostala na úrovni rozhovorov.”

Yang Feng dodal, že Čína “bude pokračovať v úsilí o de-dolarizáciu v neamerickom svete. Dokonca aj spojenci USA, ako sú krajiny Európskej únie, majú tiež záujem zbaviť sa závislosti od amerického dolára.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali