Protest socialistov pred ambasádou USA. Americkí vlastníci vyviezli zisk US Steelu a teraz idú prepúšťať

Protest socialistov pred ambasádou USA. Americkí vlastníci vyviezli zisk US Steelu a teraz idú prepúšťať

Bratislava 26. septembra 2019 (HSP/Foto:HSP-Ivan Lehotský)

 

US Steel v Košiciach napriek dlhodobej ziskovosti vytvoril miliardový investičný dlh a chystá prepúšťanie, pričom generálny riaditeľ má ročný plat niekoľko miliónov eur a ten hlavný šéf za oceánom ešte rádovo vyšší. Podviedli nás, hovorí Eduard Chmelár

Protest socialistov pred ambasádou USA

V stredu dopoludnia členovia hnutia Socialisti.sk umiestnili pred veľvyslanectvom USA obrovský transparent s textom „Zničili ste VSŽ! Zneužili ste našu dôveru!“ Išlo o protest proti tomu, že americká firma v uplynulých rokoch prehospodárila, vytunelovala najväčšiu slovenskú firmu, oporu slovenskej ekonomiky, a teraz chystá masové prepúšťanie. Tento protest odignorovali všetky masmédiá, prišiel iba zástupca denníka Hlavné správy. Na otázky odpovedal predseda hnutia Socialisti.sk Eduard Chmelár.

Reklama

 

Vy ste ľavičiari. Organizujete protest, ale nevidím tu nikde ľavicové médiá. Kde sú?

Reklama

To my sa pýtame, kde sú nielen ľavicové médiá, ale kde sú všetky médiá? Kde sú verejnoprávne médiá? Kde je TASR? Prečo si neplnia informačnú povinnosť? A potom sa budú čudovať, že sem prišli jedine Hlavné správy? Toto je vizitka slovenských médií. Neprídu, keď ide o takú vážnu vec, ako je existencia podniku, bez ktorého by boli Košice mŕtvym mestom?

 

US Steel argumentujú tým, že problém vznikol v dôsledku toho, že sa do Európy dováža lacná dumpingová oceľ z Ázie. Ale nie je to potom tak trochu aj problém liberálneho kapitalizmu, ktorý kvôli zisku otvára všetky hranice?

To nie je len „tak trochu problém“, to je hlavný problém: koristnícky kapitalizmus. A toto všetko sú výhovorky. Oni sa vyhovárajú na to, že Brusel im nariadil nejaké prísnejšie environmentálne pravidlá. Ale to predsa vedeli už dávno a oni namiesto toho, aby investovali do ekologických výrobných technológií, korumpovali vládu, aby im dala výnimky z environmentálnych pravidiel.

Dnes by nemali problém, lenže oni urobili z výnosného podniku dojnú kravu, všetky zisky, ktoré predstavujú zhruba miliardu, odviedli do Spojených štátov, dokonca aj na sanovanie ich dlhov a na platy amerických oceliarov sme prispievali my. Vydojili to tu a teraz to chcú predať. Aj keď stále hovoria, že sa nič nedeje, ale neustále s niekým rokujú o predaji firmy. Napriek tomu, že mali desaťročné daňové prázdniny, napriek tomu, že mali úľavy na energiách, napriek tomu, že mali výnimky z environmentálnych opatrení, napriek tomu, že boli dlhodobo v zisku, napriek tomu všetkému do firmy investovali veľmi málo. To je celý problém.

Reklama

A teraz od toho všetci dávajú ruky preč – vláda sa háda s bývalým prezidentom, americká ambasáda sa tvári, že veď je to súkromná firma. Lenže keď za nich lobovali, tak vtedy nehovorili o tom, že je to súkromná firma, ale vnímali to ako súčasť americkej diplomacie.

Teraz je už najvyšší čas, aby za to niekto konečne prevzal zodpovednosť. Lebo ja si myslím, keď už hovoríme o tých environmentálnych pravidlách, že príde čas, keď budeme musieť brať na zodpovednosť, a mám na mysli trestné stíhanie, aj tých, ktorí mali na svedomí najviac environmentálnych hriechov – a to sú práve takéto korporácie, ktoré nekonali, hoci vedeli, že majú konať. Odďaľovali riešenie a teraz sa tvária, že za to môže Brusel, lenže za to môže ich nečinnosť.

 

Vidíte nejakú reálnu možnosť uspokojivého riešenia?

V prvom rade sa do toho musí viac vložiť vláda. Keď niekto dáva niekomu úľavy, stimuly, tak predsa má v rukách nejaké páky, ktorými môže veci ovplyvňovať. Vláda musí začať konať, ale nechcem hovoriť len na túto vládu, veď to boli predsa všetky doterajšie vlády – Dzurindova vláda predala zlatú sliepku slovenskej ekonomiky za smiešnych šesťdesiat miliónov, hoci v tom čase boli k dispozícii aj vážnejší záujemcovia.

Reklama

Podľa môjho názoru je potrebné sa pripraviť aj na časy, keď by nedajbože mohol podnik začať aj krachovať. Na takéto veci by sme mali mať pripravenú legislatívu. My navrhujeme zákon o zamestnaneckej samospráve, aby po vzore z iných krajín v prípade krachujúcej firmy ju mohli zamestnanci prevziať a jednak ju tým zachrániť, a jednak by to bol významný vklad do ekonomickej demokracie. A čo je dôležité, ľudia by mali prácu. Treba stále myslieť na to, že toto nie je len jedna z mnohých firiem, ale kľúčový podnik pre východné Slovensko. Bez neho by Košice dopadli ako Detroit.

 

Nie je tu priestor, aby v tomto prípade na Američanov zatlačila aj európska, bruselská diplomacia? Predsa len, košické železiarne sú oporou slovenskej ekonomiky a z tohto hľadiska sú dôležité aj pre Európu.

Samozrejme. Preto hovorím, že sa do toho musí vložiť diplomacia. To nemôže byť tak, že teraz všetci dávajú od toho ruky preč, že veď to je súkromná firma. V prvom rade je tu priestor pre výrazné opatrenia slovenskej vlády. Ale mali by sa výraznejšie angažovať aj Spojené štáty. Ide totiž aj o ich imidž: slovenská verejnosť spája US Steel so Spojenými štátmi, preto by si mali trochu aj oni vo vlastnom záujme uvedomiť, ako to poškodzuje ich imidž. V opačnom prípade to bude mať fatálne následky.

My si naozaj myslíme, že tak ako to stojí aj na tom plagáte, oni zneužili našu dôveru, že nás všetkých jednoducho podviedli a teraz sa tvária, že za nič nemôžu. To je to najjednoduchšie: privatizovať zisky a socializovať straty. To je ich taktika. Ale je na nás, aby sme si povedali: takto nie.

 

Keď hovoríme o dôvere, je možno namieste spomenúť aj tú „skvelú“ ponuku zo strany Spojených štátov, že zrekonštruujú a následne za potupných podmienok obsadia naše vojenské letiská za sumu, za akú sa nedá kúpiť ani väčšie lietadlo. Možno by bolo vhodné pri tých jednaniach mať na pamäti aj túto skúsenosť…

Sú to dve nesúvisiace veci, ale samozrejme, v rámci taktiky pri jednaniach sa dá spomenúť všeličo. Ale ak hovoríme o košických železiarňach, tu treba naozaj brať do úvahy, že ide o kľúčový záujem Slovenskej republiky. Mňa napríklad šokovali slová ministra hospodárstva Žigu, ktorý na síce uletený návrh košického župana – beriem ho skôr ako provokatívny nápad – kúpiť železiarne za symbolické jedno euro povedal, že je to urážka seriózneho investora. Prosím? Toto robí seriózny investor? Za koho ten človek kope? Zastáva ako minister záujmy občanov Slovenskej republiky, alebo je to lobista US Steel?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali