Projekt: Diamanty – najlepší priatelia onkologických pacientov

Projekt: Diamanty – najlepší priatelia onkologických pacientov

Brusel/Berlín 18. marca (TASR) – Diamanty sa dlhodobo považujú za najlepších priateľov žien. Výskumný projekt financovaný z prostriedkov EÚ však teraz preukázal, že jedinečné vlastnosti diamantov siahajú ďaleko za ich povestný lesk: ponúkajú prevratný nový spôsob ako odhaliť zárodky rakoviny oveľa skôr ako doteraz, čím otvárajú priestor pre účinnejšiu liečbu a potenciálnu záchranu životov nespočetného množstva onkologických pacientov. TASR o tom dnes informovala Jana Demková z agentúry Omnimedia.

Rakovina sa prejavuje abnormálnymi rastovými zmenami v ľudskej bunke. Ak by veda dokázala objaviť spôsob monitorovania procesov premeny v bunkách v reálnom čase, nielenže by mohla včas upozorniť na akúkoľvek potenciálnu abnormalitu, ktorá spôsobuje rakovinu, ale zároveň by mohla ponúknuť možnosť nápravy takejto abnormality pred jej rozšírením.

S cieľom riešiť túto výzvu vznikol v roku 2010 trojročný projekt DINAMO, ktorý združuje partnerov z Belgicka, Českej republiky, Nemecka, USA a Austrálie. Kľúčovou výzvou konzorcia bolo, že všetky doterajšie pokusy zlyhali, pretože nebolo možné nájsť spôsob dlhodobejšieho monitorovania procesov v živých bunkách bez narušenia ich normálneho fungovania.

Konzorcium projektu DINAMO sa zameralo na vývoj úplne novej techniky založenej na použití drobných kúskov diamantu známych ako nanodiamantové častice (NDČ). Projektový tím úspešne preukázal, že vďaka osobitnej kombinácii vlastností zistených v diamantoch sú NDČ obzvlášť vhodným materiálom na výrobu sond schopných rozlíšiť široké spektrum biomolekúl, od bielkovín po DNA. Takéto sondy by mohli byť použité na výskum molekulárnych procesov v bunkách na nanoúrovni.

Reklama

V prvom rade, malá veľkosť NDČ im umožňuje preniknúť do jednotlivých bunkových membrán neinvazívnym spôsobom, ktorý nespôsobuje poškodenie buniek. Rovnako dôležité je, že NDČ sú "biokompatibilné" – inými slovami, môžu zostať v bunkách dlhší čas bez toho, aby mali vplyv na akékoľvek bunkové mechanizmy.

Navyše nanodiamantové častice je možné upraviť tak, aby mali rôzne jedinečné optické, elektrické a povrchové vlastnosti. Takto upravená sonda je po vložení do cieľovej bunky schopná zistiť a odovzdať informácie o procesoch, ktoré prebiehajú v jednotlivých rakovinových bunkách. Ako vysvetľuje koordinátor projektu DINAMO, profesor Miloš Nesládek (vedúci strategického výskumu v oblasti materiálovej fyziky na belgickom výskumnom inštitúte IMEC), medzi tieto "upravené" vlastnosti patrí luminiscencia a isté magnetické vlastnosti.

Reklama

"Toto je na tomto príbehu to krásne," hovorí profesor Nesládek. "Luminiscencia aj magnetické vlastnosti sa menia v závislosti od interakcie nanodiamantových častíc s bunkovým prostredím, vďaka čomu získavame informácie o procesoch, ktoré sa v bunke dejú. Vývoj tejto sondy prebieha na univerzite v Stuttgarte v Nemecku."

Okrem toho spolupráca v oblasti výskumu medzi nemeckou univerzitou Julius Maximilians Universität Würzburg a Akadémiou vied v Českej republiky preukázala, že je možné meniť povrchové vlastnosti diamantových častíc tak, aby na ne bolo možné pripevniť určité biomolekuly, ako napr. primárne molekuly DNA. Tieto biomolekuly môžu po presnom vložení do cieľovej bunky merať, monitorovať alebo dokonca zmeniť biologické elementy bunky. NDČ sa takto stávajú nielen nástrojom na monitorovanie a detekciu predrakovinových zmien, ale môžu ich aj odstrániť.

"Vďaka tejto kombinácii vlastností sú NDČ jedinečné svojou schopnosťou nielen sledovať a poskytovať snímky bunkových procesov a biomolekulárnych udalostí, ale tiež zabezpečiť presne cielené dodanie osobitných biomolekúl na potenciálne liečebné a monitorovacie účely," hovorí profesor Nesládek.

Projekt DINAMO sa doteraz zameral na využitie sond s nanodiamantovými časticami v súvislosti s rakovinou prsníka a hrubého čreva a konečníka, ale podľa profesora Nesládka neexistuje nijaký dôvod, prečo by sa táto metóda nemohla uplatniť všeobecne na celý rad iných druhov rakoviny. Z výsledkov pokusov na univerzite Northwestern University v USA je zrejmé, že využívanie NDČ na zabezpečenie liečby nádorov pomáha znížiť toxické vedľajšie účinky spojené s existujúcimi liekmi a zefektívniť liečbu.

Ale tu príbeh nekončí. Jedným z kľúčových zostávajúcich cieľov projektu DINAMO je podľa profesora Nesládka preskúmanie možnosti použitia sond NDČ na odhalenie rakovinových kmeňových buniek. Ide o bunky, ktoré sa pravdepodobne nachádzajú v jadre rakoviny a spúšťajú opätovný rast nádorov po prvotnej liečbe. Na odhalenie týchto buniek v súčasnosti neexistuje žiadna diagnostická metóda.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali