Príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny obvinili “rodné” ministerstvo obrany, že armádu zásobuje “konzervami pre psov”

Príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny obvinili “rodné” ministerstvo obrany, že armádu zásobuje “konzervami pre psov”

Kyjev 11. augusta 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Vypukol ďalší škandál so zásobovaním ukrajinskej armády. Podobných škandálov síce bolo neúrekom, ale tento raz sa vzbúrili samotní príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny, volontéri a predstavitelia občianskych organizácií

Príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny obvinili „rodné“ ministerstvo obrany, že armádu zásobuje „konzervami pre psov“

Na pôde najväčšej ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN sa uskutočnila 40-minútová tlačová konferencia, v priebehu ktorej vojaci a volontéri porozprávali o situácii so zásobovaním ukrajinskej armády, kritizovali činnosť ministerstva obrany a demonštrovali vzorky potravín, konzumácia ktorých je takmer porovnateľná so samovraždou. Poukázali na to, že ministerstvo obrany Ukrajiny nezásobuje Ozbrojené sily konzervami s duseným mäsom, ale fakticky „žrádlom pre psov“, ktoré sa nedá konzumovať a je nebezpečné pre zdravie človeka. Dokonca nielen človeka…

Reklama

Volontérka Vlasta Negria poukázala na to, že v konzervách sa často nachádza rôzny potravinársky odpad a „mäso“, ktoré nie je vhodné na konzumáciu – chrupavky, štetiny, žily a pod. „Keď sme podobné konzervy otvárali u nás v kancelárii, všetci sa strašne nahnevali. Po celej miestnosti sa rozšíril strašný hnusný smrad. Hneď nám všetkým prešla chuť ísť na obed… Toto dusené mäso v konzervách odmietli žrať dokonca psy – normálne začali vracať. Toto sa nedá jesť. A týmto kŕmia našich vojakov!“  zdôraznila Vlasta Negria.

Rotný 128. špeciálnej horsko-pechotnej brigády Nikolaj Choduňko vyhlásil, že ukrajinskí vojaci nepoužívajú tuk z týchto konzerv na jedenie, ale na to, aby si založili oheň… „Otvoríte podobnú plechovku, skonzumujete túto „substanciu“ a potom žalúdok začína „protestovať“. Ležíme tak v noci a rozmýšľame si: „Čo to sme vlastne zjedli?!“ porozprával rotný.

Reklama

Poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Vitalij Kuprij vyhlásil, že „úradníci z ministerstva obrany často kŕmia našich vojakov „žrádlom pre psy“, ktoré maskujú ako konzervy s duseným mäsom…“  Pripomenul mnohé prípady, keď sa zistilo, že armádu zásobovali potravinami mimoriadne nízkej kvality, často ich konzumácia bola doslova nebezpečenstvom pre život…

Volontér Bohdan Chaustov porozprával, že nebezpečne nízku kvalitu potravín, ktorými zásobujú ukrajinskú armádu, potvrdili mnohé výsledky laboratórnych expertíz. Pripomenul taktiež, že vlani dokonca samotný poradca prezidenta Ukrajiny Jurij Birjukov zverejnil na sociálnych sieťach fotografie konzerv s duseným mäsom, ktoré boli doslova „preplnené“ chrobákmi, hmyzom, červíkmi a inými „potravinárskymi prídavkami“.

Organizátori tlačovky a novinári prisľúbili, že tejto téme budú venovať veľkú pozornosť a čakajú na odpoveď ministerstva obrany Ukrajiny, ktoré by malo prezentovať konkrétne opatrenia a vysvetliť, akým spôsobom mieni napraviť katastrofálnu a nedôstojnú situáciu so zásobovaním armády.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Video si môžete pozrieť tu:

https://www.youtube.com/watch?v=R8T7oAAjNiM&app=desktop

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali