Pripravuje si Washington nové pozície pre rokovania?

Pripravuje si Washington nové pozície pre rokovania?

Washington 29. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-John Minchillo)

 

Na rusvesne vyšiel článok Anny Sedovej s názvom Washington si pripravuje pozície pre ústup. Záujemci o presné znenie správy v ruštine sa môžu pozrieť tu 

V článku Sedova rozoberá vyhlásenie Donalda Trumpa, ktorý sa nechal počuť, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta sa pozrie na problematiku sankcií proti Rusku a na problematiku priznania Krymu, ako časti Ruskej federácie.

Reklama
Na snímke republikánsky prezidenstký kandidát Donald Trump
Na snímke republikánsky prezidenstký kandidát Donald Trump

Donald Trump bližšie podrobnosti neuviedol, doslovne pre Associated Press len povedal “Budeme sa venovať tejto otázke. Áno budeme”. Jeho slová však rozrušili viacerých amerických politikov a vyvolali búrlivé reakcie aj na ukrajinských sociálnych sieťach, takže Ukrajinci znova označili Trumpa za “agenta Kremľa”.

Bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine Steven Carl Pifer okomentoval takisto vyhlásenie Trumpa. Doslovne uviedol “Trump bude rozmýšľať nad zrušením sankcií voči Rusku a priznaním Kryma ruským. Je sympatizantom Kremľa”. Tieto informácie uviedol Pifer na svojej stránke v Twitteri.

Reklama

Vyjadril sa aj bývalý vyslanec USA v Rusku, Michael McFaul. Ten sa nechal počuť že Putin miluje Trumpa, pretože Trump sa chystá priznať Krym ruským územím a sňať z Ruska sankcie. Tieto názory publikoval McFaul takisto na sociálnych sieťach.

Švédsky ekonóm Anders Åslund, pôsobiaci vo Washingtone sa nechal dokonca počuť, že po tomto Trumpovom proruskom prehlásení nemôže žiaden seriózny republikán podporovať Trumpa v jeho zápase o politické kreslo.

Časť ukrajinských politikov Trumpove vyhlásenie rozhorčilo, časť však zachováva taktné mlčanie. Podľa Vladimíra Arieva, ukrajinského novinára a člena ukrajinského parlamentu je Donald Trump populistom, populisti sú problémom celého sveta, nezávisle od toho z ktorej krajiny pochádzajú. Vyhásenia Trumpa označil potom ako predvolebnú rétoriku.

Ruskí politici a experti sú presvedčení, že aj ak by sa Trump rozhodol svoje slová splniť, v USA existujú dostatočne silné politické a ekonomické kruhy, ktoré Trumpovi neumožnia jeho plán realizovať. Evidujú však viacero Trumpových vyhlásení o zlepšení vzťahov s Ruskom, čo náležite využíva v predvolebnom zápase aj Hillary Clintonová. Viaceré americké noviny a politici neustále masírujú verejnú mienku informáciami o zväzoch medzi Moskvou a Trumpom, ktoré však Dmitrij Peskov označil za absurdné.

Časť amerických novinárov označila Trumpovú reakciu za útek pred priamou odpoveďou. Veď “pozrieme sa na to” neznamená “prijmeme takéto riešenie”. Navyše v oficiálnom programe Republikánov nie je ani slovo o rušení sankcií a priznaní Krymu za ruské územie. Na druhej strane však vyhlásenie Trumpa môže mať skrytý význam.

Reklama

Kyjev vykazuje značnú nervozitu, pretože sa obáva, že stráca podporu USA. Ruslan Bortnik z ukrajinského Inštitútu analýz a politického managmentu tvrdí, že na prvý pohľad to môže vyzerať že vyhlásenie znižuje šance samotného Trumpa, na druhej strane však môže ísť o snahu formovať pole pre nové rozhovory. Časť amerických politických a ekonomických elít je podľa Bortnika zainteresovaná na zlepšení vzájomných vzťahov s Ruskom, Rusov berú ako potenciálnych partnerov v obchodovaní, rovnako ako Číňanov.

Preto podľa Bortnika nemožno slová Trumpa brať len ako obyčajnú rétoriku. Ide o vážne a strategické vyjadrenie, ktoré hovorí, že časť amerických elít chce zmeniť vzťahy k Rusku. Bortnik poukazuje na fakt, že pol roka dozadu by žiaden americký politik podobné slová nepovedal.

Bortnik odpovedal aj na otázku, ako Trumpové slová ovplyvnia smerovanie ukrajinskej politiky. Podľa Bortnika momentálne v rámci ukrajinskej elity prevláda presvedčenie, že ide o predvolebnú rétoriku a netreba robiť paniku. Bortnik s tým ale úplne nesúhlasí, rozvíjal tézu že aj keby Trump prehral, stojí za ním dostatočne silný potenciál, ktorý dokáže ovplyvňovať aj Clintonovej politiku. Clintonová chápe, že tieto názory nebude môcť ignorovať.

Čo sa týka ukrajinských politikov, tí sú podľa Bortnika paradoxne v pozícii “rukomejníkov” cca 30% radikálnych občanov Ukrajiny. Mnohí ukrajinskí politici by už aj boli ochotní hľadať kompromis s Ruskom, obávajú sa však radikálov a ich útokov, samozrejme, ak z hora nepríde k zmene kurzu, budú pokračovať v nastúpenom trende. Podľa Bortnika je podobná situácia aj na Západe, kde v časti politického spektra prevládajú zatiaľ stúpenci proamerickej politiky.

Podľa Alexandra Fidela, politického komentátora týždenníka 2000, v Kyjeve budú Trumpové slová považovať za predvolebnú rétoriku a čoskoro sa postarajú o to, aby sa tieto slová viac nespomínali. Víťazstvo Trumpa je však pre Ukrajinu horšou možnosťou, ako víťazstvo Clintonovej. Ukrajinský názor však pre amerických politikov nie je smerodatný, rozhodnú sa sami, ako bude vyzerať americký postoj k Ukrajine. Alexander Fidel je presvedčený, že v čase predvolebného boja o prezidentské kreslo americkí kandidáti vyslovia mnoho odvážnych slov, po nástupe do funkcie sa však začínajú správať zodpovednejšie. Trump nebude žiadnym blízkym priateľom Moskvy. Veľmoci majú svoje skryté záujmy a tie nespúšťajú zo zreteľa. Podľa Fidela v zápase o prezidentské kreslo zvíťazí pravdepodobne Clintonová.

Reklama

Na záver sa Alexander Fidel venoval Trumpovi ako americkému izolacionistovi. Politika amerického izolacionizmu je neaktuálna približne 80 rokov, naďalej však v úzadí existuje. Trump je presvedčený, že USA potrebujú skonsolidovať svoje vnútorné postavenie a ozdraviť stav svojej ekonomiky, čo sa nepodarí, ak bude USA neustále riešiť nejaké zahraničné problémy. Alexander Fidel však podčiarkol, že Trump môže korigovať aj svoje izolacionistické postoje.

Pre ukrajinských politikov, ktorí sa držia len kvôli americkej podpore by víťazstvo Trumpa znamenalo hrozbu straty svojích amerických sponzorov a ich pád a koniec by bol v tom prípade rýchly a nemilosrdný, čoho sa samozrejme obávajú. Clintonová, ktorá je výrazne protirusky orientovaná predstavuje pre nich lepšiu voľbu.

 

preklad: Branislav Krasnovský

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali