Pripravuje sa Rusko na test jadrových zbraní?

Pripravuje sa Rusko na test jadrových zbraní?

Moskva 27. februára 2023 (HSP/nationalinterest/Foto:TASR/AP-Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin)

 

Ruský prezident Vladimir Putin 21. februára oznámil, že Rusko pozastavuje platnosť novej zmluvy New START. New START je poslednou zostávajúcou dohodou o kontrole jadrových zbraní medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Zmluva obmedzuje veľkosť arzenálu oboch krajín na 1 550 jadrových hlavíc rozmiestnených v 700 strategických nosičoch – kombinácii medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), balistických rakiet odpaľovaných z ponoriek a bombardérov dlhého doletu. Stanovuje sa v nej aj postup overovania, ktorý umožňuje úradníkom z každej krajiny kontrolovať jadrové zariadenia v druhej krajine, píše Spenser A. Warren pre The National Interest

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Hoci Rusko od zmluvy oficiálne neodstúpilo, jeho pozastavenie pravdepodobne predznamenáva jej zánik. Budúce rozšírenie ruského jadrového arzenálu je možné. Bezprostredné obavy však vyvoláva obnovenie jadrových skúšok. Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom vyhlásení spomenul možnosť testovania a nariadil Rosatomu – ruskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu – začať prípravy na testovanie.

Reklama

Toto testovanie bude mať dva ciele. Po prvé, Rusko použije jadrové testy ako nástroj nátlakovej diplomacie. Testy budú načasované tak, aby sa zhodovali s udalosťami politického alebo vojenského významu. Tieto testy by sa mohli uskutočniť pred novými ofenzívami na Ukrajine alebo pred rozšírením ruských útokov na civilnú infraštruktúru. Okrem Ukrajiny by jadrové skúšky mohli predchádzať snahám o destabilizáciu iných ruských susedov, ako je napríklad potenciálne sprisahanie s cieľom zvrhnúť moldavskú vládu.

Tieto jadrové testy by slúžili ako signál, že Rusko je ochotné použiť svoj arzenál v prípade operácií USA alebo NATO proti Rusku. V prípade ruských vojenských operácií – či už ide o súčasnú operáciu na Ukrajine alebo budúce operácie inde – by tieto testy mohli byť súčasťou ruskej stratégie na zabránenie eskalácie miestneho konfliktu do regionálneho konfliktu. Toto riadenie eskalácie je ústredným prvkom ruskej vojenskej doktríny. Odborníci tvrdia, že jadrové zbrane sú dôležitým nástrojom na riadenie eskalácie, hoci sa diskutuje o tom, ako sa tieto zbrane môžu alebo nemôžu použiť.

Reklama

Rusko sa už na tieto účely zapája do jadrovej signalizácie. Putin a ďalší ruskí lídri opakovane používali jadrové hrozby počas vojny na Ukrajine a pred ňou. V týždňoch pred inváziou boli v Kaliningrade a Sýrii – kde by boli v dosahu hlavných miest NATO v západnej Európe a Stredozemnom mori – rozmiestnené hypersonické zbrane schopné jadrového použitia. Jadrové skúšky by pridali ďalší prostriedok na nátlakovú jadrovú signalizáciu.

Táto stratégia by nebola jedinečná pre Rusko. Aj Severná Kórea spája jadrové skúšky s politickými cieľmi. Severokórejské testy sa často zhodujú so spoločnými americko-juhokórejskými vojenskými cvičeniami, inauguráciou nových amerických alebo juhokórejských prezidentov alebo dôležitými udalosťami vo vzťahoch USA s Južnou Kóreou, Japonskom alebo Čínou.

Druhým cieľom obnovených jadrových skúšok je zlepšiť ruský jadrový arzenál. Rusko je v súčasnosti zapojené do rozsiahleho programu jadrovej modernizácie. Táto modernizácia sa týka všetkých troch častí ruskej jadrovej triády a zahŕňa modernizáciu existujúcich spôsobilostí – ako je vývoj ICBM Sarmat alebo SSBN Borei-A – a nových systémov, ako je napríklad hypersonický klzný prostriedok Avangard.

Rusko aj Spojené štáty v posledných desaťročiach vyvinuli nové hlavice a nosné systémy bez toho, aby odpálili jadrovú zbraň. Počítačové modelovanie umožnilo obom krajinám navrhnúť a vyhodnotiť nové zbrane. Úspešná bola aj americká údržba a modernizácia jadrových zbraní prostredníctvom programu ministerstva energetiky Stockpile Stewardship Program. Úradníci očakávajú, že v dohľadnej budúcnosti sa budú spoliehať skôr na program Stockpile Stewardship než na skúšobné detonácie.

Testovanie môže ruským predstaviteľom umožniť potvrdiť schopnosti nových systémov lepšie ako počítačové modelovanie, čo upokojí obavy z nespoľahlivého jadrového odstrašenia. Testovanie tiež ukáže protivníkom, že tieto zbrane budú fungovať, čím sa zlepšia odstrašujúce schopnosti ruského jadrového arzenálu.

Reklama

Ak dôjde k testovaniu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa uskutoční na Novej zemi. Arktické súostrovie je silne militarizované a bolo jedným z hlavných miest jadrových skúšok Sovietskeho zväzu. Testovala sa tu najväčšia navrhnutá a odpálená jadrová bomba Car Bomba.

Rusko v posledných rokoch zintenzívnilo rozvoj vojenskej infraštruktúry a spôsobilostí na svojom ďalekom severe vrátane Novej Zeme. Tento región sa vníma ako kritický pre ruskú bezpečnosť a obnovenie jadrových skúšok by zvýšilo jeho strategickú hodnotu pre Moskvu. To by mohlo viesť k ďalšej militarizácii ruskej Arktídy.

Zvýšenie militarizácie Arktídy by malo významné strategické dôsledky pre ostatné arktické mocnosti, z ktorých všetky sú súčasnými alebo ašpirujúcimi členmi NATO. Rusko v posledných rokoch rozšírilo svoje nároky na arktické morské dno, čím sa jeho územné nároky dostali do väčšieho kontaktu s územnými nárokmi Kanady a Nórska. Rusko a Nórsko sú tiež zapojené do napätých vzťahov pozdĺž svojich pozemných a námorných arktických hraníc. Tieto spory sa čoraz viac militarizujú. Zvýšenie ruských vojenských prostriedkov v Arktíde by tieto spory ešte zhoršilo a zvýšilo by neistotu ostatných arktických štátov vrátane Spojených štátov.

Hoci tvrdím, že blížiaci sa zánik New START-u je pravdepodobný, nie je zaručený. Spojené štáty by sa mali pokúsiť oživiť účasť Ruska na dohode. Je však nepravdepodobné, že toto úsilie bude úspešné, najmä bez ústupkov, ktoré sú pre Spojené štáty a ich spojencov neprijateľné.

Pozastavenie účasti Ruska na zmluve New START je poslednou zo sledu udalostí, ktoré vedú k pravdepodobnému zániku zmluvy. Rusko v auguste verejne pozastavilo americké inšpekcie ruských zariadení a v decembri sa stiahlo zo zasadnutia dvojstrannej konzultačnej komisie zmluvy v Káhire. Overovacie inšpekcie na mieste sú od roku 2020 na neurčito prerušené z dôvodu pandémie Covid-19.

Reklama

Prečo Rusko robí tento krok práve teraz? Pravdepodobným dôvodom je, že náklady na odstúpenie od zmluvy sa pre Rusko znížili, zatiaľ čo výhody testovania sú čoraz dôležitejšie. Rusko bude musieť zvýšiť svoju závislosť od jadrových zbraní, aby odradilo buď agresiu protivníka voči Rusku, alebo medzinárodnú intervenciu na podporu Ukrajiny.

Jednostranné pozastavenie platnosti zmluvy alebo odstúpenie od nej by medzitým pravdepodobne vyvolalo výrazné odsúdenie zo strany medzinárodných aktérov. Zástancovia väčšej kontroly zbrojenia by vyzývali na zvýšenie izolácie Ruska. To by mohlo poškodiť obchod a vzťahy Ruska s jeho európskymi susedmi.

Táto potenciálna škoda sa už stala. Izolácia Ruska od týchto štátov sa v priebehu vojny výrazne zvýšila a obchod – najmä s ropou a plynom – s Európou prudko klesol. Veľká časť tohto obchodu sa presunula do Číny a Indie s potenciálom budúceho rastu obchodu s Pekingom aj Dillí. Ani jedno z nich nemá silnú podporu pre dohody o kontrole zbrojenia. Čína sa bráni snahám o zapojenie do režimu kontroly zbraní a má záujem o rozšírenie vlastného arzenálu. Nadviazala tiež čoraz užšie partnerstvo s Ruskom.

India je pritom otvoreným kritikom globálneho režimu kontroly zbrojenia a nešírenia zbraní od jeho vzniku v 60. rokoch 20. storočia. India môže mať z nových jadrových skúšok aj ekonomický prospech. Pokroky v technológii jadrových zbraní by sa mohli preniesť do ruského civilného jadrového sektora, ktorý je dôležitým partnerom pre malý, ale rastúci indický priemysel jadrovej energie.

Je pravdepodobné, že New START je na spadnutie. Jej dôsledkom je rastúci potenciál pre novú éru ruských jadrových skúšok. Toto testovanie zvýši účinnosť ruských jadrových zbraní, stane sa nástrojom nátlakovej diplomacie a povedie k väčšej militarizácii v Arktíde. Rusko môže tiež rozšíriť svoj jadrový arzenál. Strategické a politické dôsledky takéhoto konania však budú pravdepodobne menšie ako dôsledky jadrových skúšok. Spojené štáty majú veľké zásoby nerozmiestnených jadrových zbraní, ktoré by sa mohli istý čas vyrovnať ruskej jadrovej expanzii. A toto rozšírenie bude obmedzené finančnými a zdrojovými obmedzeniami, najmä keď konvenčné straty zvyšujú náklady na náhradu materiálu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali