Prieskum verejnej mienky: Nežná revolúcia bola skôr dobrá, ale pracovití, slušní ľudia na ňu väčšinou doplácajú

Prieskum verejnej mienky: Nežná revolúcia bola skôr dobrá, ale pracovití, slušní ľudia na ňu väčšinou doplácajú

Bratislava 31. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Peter Lenhart)

 

Blíži sa 17. november, tridsiate výročie Nežnej revolúcie. Je to príležitosť bilancovať a hodnotiť, robia sa rôzne prieskumy. Jeden takýto prieskum robili slovenskí a českí sociológovia, aby zistili, ako dnes hodnotia občania našich krajín Nežnú revolúciu a vývoj po novembri 1989

Desaťtisíce obyvateľov Banskej Bystrice a okolia vyjadrili 27.novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici svoju podporu generálnemu štrajku

V Bratislave sa konala tlačová konferencia, na ktorej boli predstavené výsledky prieskumu názorov slovenskej a českej verejnosti na november 1989. Organizovali ho Sociologický ústav SAV v spolupráci s mimovládnou organizáciou Inštitút pre verejné otázky a agentúrou Focus na Slovensku, a paralelne v Českej republike Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR. Výskum sa v každej z oboch krajín uskutočnil na štandardných vzorkách cez tisíc respondentov. Výsledky prieskumu nájdeteTU.

Reklama

Čo zistil tento prieskum? Ľudia väčšinou pokladajú November 1989 za pozitívnu historickú udalosť, ktorá stála za to. Pohľad slovenskej verejnosti na Nežnú revolúciu a jej následky je v zásade podobný ako pohľad českej verejnosti, ale je kritickejší. Výrazná väčšina občanov na jednej strane priaznivo hodnotí nadobudnuté slobody a na strane druhej prevažuje kritické hodnotenie zmien v oblasti zdravotnej starostlivosti, sociálnych istôt a oblasti bezpečnosti občanov a kriminality. V oboch republikách občania rezervovane, resp. nejednoznačne hodnotia možnosť ovplyvňovať politické rozhodnutia, rovnosť pred zákonom a šancu získať slušné spoločenské postavenie poctivou prácou.

Jedna z otázok prieskumu sa týkala toho, komu podľa názoru verejnosti priniesli zmeny po roku 1989 zisk a komu stratu. Podľa názoru verejnosti jednou zo skupín, ktoré podľa názoru verejnosti skôr stratili, boli pracovití, slušní ľudia. Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky, jedna z autoriek slovenskej časti prieskumu, upozornila, že odpoveď na túto otázku má určitý špecifický význam v tom, že respondenti mohli do tejto otázky tak trochu premietnuť aj seba a svoj vlastný osud.

Reklama

Zjavná zákonitosť sa dá vypozorovať v tom, že čím mladšie ročníky, tým lepšie hodnotia súčasný režim v porovnaní s tým predošlým – ibaže problém je v tom, že oni už porovnávajú dnešnú realitu iba so svojou „objektívnou“ predstavou, ktorú im vštepilo demokratizované školstvo, keďže reálne ten predošlý režim vo svojom mladom živote nezažili. Ich porovnávacie kritériá u tých starších niekedy vyvolávajú až úsmev: v inom, dávnejšom prieskume napríklad na otázku, prečo hodnotia dnešný systém lepšie, padali odpovede, že preto, lebo dnes sú tablety, smartfóny, facebook a youtube…

Čím starší ľudia, tým lepšie hodnotia predošlý režim. Spomedzi tých, ktorí ho reálne zažili dlhší úsek svojho pracovného života, dokonca väčšina tvrdí, že ten predošlý režim bol lepší než ten súčasný. Prečo je to tak?

Bútorová uvádza dva možné dôvody: jedným je fakt, že tí ľudia vtedy boli mladí, a v ich prípade ide čiastočne aj o spomienkový optimizmus. Druhým možným dôvodom podľa nej je sociálne zneistenie časti ľudí, ktorým chýba predvídateľnosť života v socializme: tam presne vedeli, čo ich čaká, keď sa budú istým spôsobom správať, zatiaľ čo nepredvídateľnosť dnešnej spoločnosti im nerobí dobre, chýbajú im vtedajšie sociálne vymoženosti a napríklad dnešné zdravotníctvo im negarantuje dostatočnú dôstojnosť.

Dá sa to však povedať aj tvrdšie: dnešný režim, poznačený cynizmom nemilosrdného a bezcitného kapitalizmu, generáciu dnešných starodôchodcov vyslovene odpísal, hodil cez palubu, keďže sa už nedokážu brániť. A tak s ich dôchodkami-žobračenkami mnohí už vyslovene iba dožívajú, pretože majú sotva na lieky.

Pravdaže, nielen oni: podľa iného prieskumu, ktorý robil prednedávnom Český rozhlas, sú v našich krajinách po tridsiatich rokoch budovania lepších zajtrajškov v rozvinutej kapitalistickej spoločnosti približne dve pätiny ľudí buď hmatateľne postihnuté chudobou, alebo sa reálne nachádzajú na pokraji chudoby (písali sme o tom TU).

Reklama

Je tu ešte jedna vec, ktorú by bolo dobré brať do úvahy, keď chceme porovnávať. V porovnaní ekonomickej situácie vtedy a dnes nie je zohľadnený totálny výpredaj štátu, ktorý sa v priebehu tých tridsiatich rokov uskutočnil a v podstate sa ešte stále celkom neskončil. Tých tridsať rokov sme žili do určitej miery stále na úkor podstaty. Dalo by sa to s trochou zjednodušenia a nadsádzky prirovnať napríklad k situácii, že by ste predali dom a tridsať rokov by ste si tými peniazmi prilepšovali k platu. Mali by ste sa tých tridsať rokov lepšie, lenže po tridsiatich rokoch by dom už nebol váš a postupne by sa vyprázdnil aj účet s peniazmi za dom.

Tridsať rokov prešlo a my si tu dnes pekne žijeme: máme pekné autá, geniálne smartfóny, internet plný zábavy a poučenia. Sme svetoví, európski a demokraticky chodíme k voľbám voliť ľudí, ktorí vedia pekne rozprávať. Reálne však nemôžu toho veľa zmeniť, aj keby chceli, pretože sme už tak trochu cudzincami vo vlastnej krajine.

Starý systém sme celkom zavrhli, zahodili sme všetko, čo priniesol: aj to zlé, aj to dobré. Nový systém sa tvári, tak ako ten predošlý, že je odpoveďou na všetky otázky, lenže výsledok nie je taký, aký sme si mysleli, že bude – veľká časť obyvateľstva ho vôbec nepovažuje za lepší než ten predošlý. Možno najlepšie ho charakterizoval Karel Kryl už v roku 1993 – a dá sa konštatovať, že sa na ňom odvtedy vlastne nič podstatné nezmenilo.

 

 

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali