Prieskum The Wall Street Journal zachytáva pulz umierajúcej Ameriky

Prieskum The Wall Street Journal zachytáva pulz umierajúcej Ameriky

Washington 30. marca 2023 (HSP/wsj/Foto:Pixabay)

 

V prieskume, ktorý zverejnil denník Wall Street Journal, sa zistilo, že pre Američanov prudko klesá význam vlastenectva, tvrdej práce, náboženstva a detí. Prieskum ukázal, že Amerika sa odťahuje od hodnôt, ktoré ju kedysi definovali

amerika
Ilustračné foto

Podľa nového prieskumu Wall Street Journal-NORC klesá význam vlastenectva, náboženskej viery, detí a ďalších priorít, ktoré pomáhali definovať národný charakter po celé generácie.

Reklama

Prieskum, ktorý uskutočnila nestranná výskumná organizácia NORC pri Chicagskej univerzite, tiež ukázal, že krajina je výrazne rozdelená podľa politických strán v otázke sociálnych trendov, ako je snaha o rasovú rozmanitosť v podnikoch a používanie rodovo neutrálnych zámen.

Približne 38 % respondentov uviedlo, že vlastenectvo je pre nich veľmi dôležité, a 39 % uviedlo, že náboženstvo je pre nich veľmi dôležité. To je výrazný pokles oproti roku 1998, keď časopis položil túto otázku prvýkrát, keď 70 % respondentov považovalo vlastenectvo za veľmi dôležité a 62 % respondentov označilo za veľmi dôležité náboženstvo.

Reklama

Klesol aj podiel Američanov, ktorí považujú za veľmi dôležité hodnoty mať deti, angažovať sa v komunite a tvrdo pracovať. Tolerancia voči iným, ktorú ešte pred štyrmi rokmi považovalo za veľmi dôležitú 80 % Američanov, odvtedy klesla na 58 %.

Bill McInturff, anketár, ktorý pracoval na predchádzajúcom prieskume Journalu, ktorý tieto postoje zisťoval spolu s NBC News, povedal, že “tieto rozdiely sú také dramatické, že vytvárajú nový a prekvapujúci portrét meniacej sa Ameriky”. Predpokladal, že “možno daň za naše politické rozdelenie, Covid a najnižšia ekonomická dôvera za posledné desaťročia majú prekvapujúci vplyv na naše základné hodnoty”.

Od prvej otázky denníka o zjednocujúcich hodnotách otriaslo americkým národom a v istom zmysle ho rozdelilo viacero udalostí, medzi nimi teroristické útoky z 11. septembra 2001, finančná kríza z roku 2008 a následný hospodársky pokles a nástup bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Jedinou prioritou, ktorú Journal testoval a ktorej dôležitosť za posledné štvrťstoročie vzrástla, sú peniaze, ktoré v novom prieskume uviedlo ako veľmi dôležité 43 % respondentov, pričom v roku 1998 to bolo 31 %.

Okrem peňazí všetky vekové skupiny vrátane seniorov pripisovali týmto prioritám a hodnotám oveľa menšiu dôležitosť, ako keď sa na ne anketári pýtali v rokoch 1998 a 2019. Najmä mladší Američania však pripisujú nízky význam týmto hodnotám, z ktorých mnohé boli kľúčové pre život ich rodičov.

Reklama

Približne 23 % dospelých vo veku do 30 rokov v novom prieskume uviedlo, že vlastenectvo je pre nich osobne veľmi dôležité, v porovnaní s 59 % seniorov vo veku 65 rokov a viac. Približne 31 % mladších respondentov uviedlo, že náboženstvo je pre nich veľmi dôležité, v porovnaní s 55 % seniorov.

Len 23 % dospelých mladších ako 30 rokov uviedlo, že mať deti je veľmi dôležité.

Pre Kevina Williamsa, komerčného a bytového maliara v meste Bend v štáte Ore, sú mnohé z týchto hodnôt prepojené. Pán Williams, 33-ročný, povedal, že podľa jeho názoru vlastenectvo ako občianska hodnota klesá spolu s rastúcim individualizmom, pocitom nároku mnohých ľudí a poklesom angažovanosti v komunite, čo je možno spôsobené tým, že sa ľudia sústreďujú skôr na svoj rasový alebo kultúrny pôvod než na to, čo majú Američania spoločné.

“Myslím si, že vlastenectvo zahŕňa byť súčasťou svojej komunity a pomáhať iným Američanom,” povedal pán Williams, ktorý povedal, že trénuje mládežnícke športy a pracuje ako dobrovoľník v skupine, ktorá zabezpečuje bezpečnosť na protestoch a zhromaždeniach.

Pán Williams povedal, že ako stredoškolák v čase útokov z 11. septembra 2001 vedel, že vstúpi do armády. “Jednoducho som cítil, že chcem prispieť k ochrane svojej krajiny,” povedal pán Williams, ktorý podporoval dve kampane bývalého prezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu. Nakoniec slúžil štyri roky v námornej pechote.

Reklama

Pre Janet Boyerovú, bývalú pentekostálnu farárku, ktorá žije v mestečku Cumberland v juhozápadnej Pensylvánii, sa vlastenectvo stalo politickým a už pre ňu nie je dôležité. “Pre mňa sa vlastenectvo zmenilo na pravicový nacionalizmus,” povedala pani Boyerová, ktorá v roku 2020 podporovala prezidenta Bidena.

Politické rozdelenie ju tiež zaťažuje. “Kedysi si republikáni a demokrati navzájom prejavovali úctu,” povedala 52-ročná pani Boyerová, autorka svojpomocných kníh a návrhárka šperkov. “Nechovali sa ako na školskom dvore a nesnažili sa byť pomstychtiví a reakční.”

Na otázku, aké hodnoty spájajú národ, 43-ročná Elana Reiserová z Brookhavenu v štáte New York poukázala na ekonomické príležitosti. “Nezáleží na tom, z akej pozície začínate, vždy sa môžete stať úspešnými,” povedala.

Približne 21 % respondentov v prieskume uviedlo, že Amerika stojí nad všetkými ostatnými krajinami sveta, čo niektorí nazývajú americkou výnimočnosťou. Polovica uviedla, že Amerika je spolu s niektorými ďalšími krajinami jednou z najväčších. Podiel tých, ktorí uviedli, že ostatné krajiny sú lepšie ako USA, sa zvýšil na 27 %, pričom v roku 2016, keď bola položená rovnaká otázka, to bolo 19 %.

Pani Reiserová uviedla, že ako vysokoškolská učiteľka matematiky vie, že iné krajiny sa v testoch matematickej výkonnosti umiestňujú vyššie. Povedala, že dlhšie dovolenky a materské dovolenky v niektorých európskych krajinách znamenajú, že majú lepšiu kvalitu života. “V Amerike musíte v podstate pracovať celý život a nemáte prestávky,” povedala.

Jennifer Benzová, viceprezidentka pre verejné záležitosti a mediálny výskum v NORC, uviedla, že názory v prieskume mohli byť poznačené zhoršenými ekonomickými vyhliadkami, ktoré sa v prieskume tiež zistili. “Ľudia sú jednoducho tak trochu skleslí vo všetkom, čo sa týka americkej krajiny,” povedala.

Prieskum zistil výrazné rozdiely podľa politických strán v sociálnych otázkach, ktoré sa dostali do popredia.

Pýtali sa, či spoločnosť zašla dostatočne ďaleko – alebo príliš ďaleko – pokiaľ ide o podnikanie v oblasti podpory rasovej a etnickej rozmanitosti. Len o niečo viac ako polovica republikánov uviedla, že spoločnosť zašla príliš ďaleko, v porovnaní so 7 % demokratov. Približne 61 % demokratov uviedlo, že úsilie o rozmanitosť nezašlo dostatočne ďaleko, v porovnaní so 14 % republikánov.

Tri štvrtiny republikánov uviedli, že spoločnosť zašla pri akceptovaní transrodových osôb príliš ďaleko, zatiaľ čo 56 % demokratov uviedlo, že spoločnosť nezašla dostatočne ďaleko.

Celkovo 63 % ľudí v prieskume uviedlo, že spoločnosti by nemali zaujímať verejné stanoviská k sociálnym a politickým otázkam, zatiaľ čo 36 % ľudí uviedlo, že spoločnosti by takéto stanoviská zaujímať mali. Medzi republikánmi bolo 80 % proti tomu, aby tak spoločnosti robili, zatiaľ čo 56 % demokratov túto myšlienku podporovalo.

Reklama

Polovica ľudí v prieskume uviedla, že sa im nepáči, keď sa od nich žiada, aby pri oslovení inej osoby používali rodovo neutrálne zámená, ako napríklad “oni” alebo “im”, zatiaľ čo 18 % to vnímalo pozitívne. Približne 30 % respondentov mladších ako 35 rokov vnímalo túto prax pozitívne v porovnaní s 9 % seniorov.

V prieskume Journal-NORC sa od 1. do 13. marca zúčastnilo 1 019 ľudí, väčšinou online. Rozpätie chyby bolo plus alebo mínus 4,1 percentuálneho bodu.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali