Pri odpočúvaní chaty nešlo podľa Lipšica len o podozrenie z pytliactva. “Tvrdenie špeciálneho prokurátora vyzerá ako mediálne mlátenie prázdnej slamy, keďže nemá žiadnu oporu v zákone,” reaguje bývalý vyšetrovateľ

Pri odpočúvaní chaty nešlo podľa Lipšica len o podozrenie z pytliactva. “Tvrdenie špeciálneho prokurátora vyzerá ako mediálne mlátenie prázdnej slamy, keďže nemá žiadnu oporu v zákone,” reaguje bývalý vyšetrovateľ

Bratislava 9. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook, Screenshot video Aktuality.sk)

 

Pri odpočúvaní priestorov poľovníckej chaty, kde sa stretávali líder Smeru-SD Robert Fico, obhajca Marek Para, exminister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, nešlo len o podozrenie z trestného činu pytliactva, ale aj o podozrenie z trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. V relácii TV Markíza Na telo plus to povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Je presvedčený, že šlo o legálny odposluch odsúhlasený sudcom, použiteľný aj v iných trestných veciach

chata Fico
Robert Fico na sledovanej chate (hore vľavo)

“Či niečo je, alebo nie je v nahrávkach vyhodnotia orgány činné v trestnom konaní, potenciálne v budúcnosti súd,” podotkol špeciálny prokurátor. Je presvedčený, že k monitoringu medializovaných stretnutí na chate prišlo náhodne.

Reklama

Odmieta úvahy o tom, že sa muselo po pár dňoch odpočúvania zistiť, že tu nedochádza k pytliactvu, a tým pádom bolo nutné monitorovanie prerušiť.

“Prenos odposluchu neprebieha on-line. V nejakom okamihu sa musel vybrať dátový nosič, ktorý na chate bol, prehrať a vyhodnotiť. Nebolo to hneď,” povedal.

Reklama

Je za to, aby sa urobila kontrola, ale je presvedčený o legálnosti odposluchu.

“Samozrejme, že osoby, ktoré sú podozrivé, ho spochybňujú,” podotkol.

Lipšic si zároveň nemyslí, že k advokátskej profesii patrí stretávanie sa s nevypočutými svedkami a hovorenie im, čo by mali vypovedať. Reagoval tak na to, že na stretnutiach v chate sa zúčastňovali aj obhajcovia obvinených.

Špeciálny prokurátor deklaruje, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) postupujú podľa zákona.

“Trestné stíhania vedieme voči podozrivým, ktorí sú v našej vecnej príslušnosti, nech majú alebo nemajú akúkoľvek politickú príslušnosť,” vyhlásil Lipšic s tým, že odmieta tvrdenia o účelových politických stíhaniach.

Reklama

“Nezaujíma nás politické zafarbenie obvineného, ale trestný čin. Stíhame nominantov aj tejto i bývalej koalície,” podotkol.

 

Odposluchy považuje za legálne

Ak sa dejú väzobné stíhania či použitie odposluchov, je to podľa neho v rámci legálnej štruktúry a toho, čo povolia súdy.

Na ÚŠP chcú čím skôr skončiť vyšetrovanie veľkých profilových káuz a podať ich na súd. V prípade kauzy Očistec hovorí o silnej dôkaznej situácii.

“Táto kauza je vo finále, prebieha preštudovanie spisu procesnými stranami a bude podaná obžaloba,” poznamenal Lipšic.

Reklama

S generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom sa stretáva pravidelne, najmä na operatívnych poradách.

“Pracovne komunikujeme. Z mojej strany to nie ja antagonizmus, snažím sa mať nadhľad,” uviedol na margo vzťahov so Žilinkom.

Pri otázke, či je ÚŠP na jednej lodi so Slovenskou informačnou službou, povedal, že bude zdržanlivý, vedel by si však predstaviť konštruktívnejšiu a ústretovejšiu spoluprácu.

 

Šátek má pochybnosti

Bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek v reakcii na Lipšicove tvrdenia uviedol, že má vážne pochybnosti o správnosti jeho právneho názoru. Taktiež má vážne pochybnosti, že pri začatí trestného stíhania vo „veci“ pytliactva mal vyšetrovateľ dostatok dôkazov a vedel skoncipovať skutok, ktorý v svojej podstate by vedel pokryť trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

“Ak skutok pytliactva spočíval v nelegálnom odstrele zveri a jej následnej „spotrebe“ (konzumácii) páchateľmi (spolupáchateľmi) tohto trestného činu, tak sa jedná „len“ o trestný čin pytliactva, nič viac. Pokiaľ by túto nelegálne ulovenú zver pytliaci (páchateľ, spolupáchatelia) dávali iným (tretím) osobám, ktoré vedeli o jej nelegálnom získaní, tak sa mohli dopustiť trestného činu podielnictva § 231 TZ, predpokladám, že v odseku 1 (trest odňatia slobody na 3 roky),” vysvetľuje a dodáva:

“Ak by mal „pytliak“ nelegálnym lovením zveri spáchať trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti (§ 233 TZ), tak musí byť takýto úmysel páchateľovi „dokázaný prioritne ako predbežná otázka a nepostačuje len zistiť v ustanovení vymedzené páchateľovo konanie v písm. a,b/ bez konkrétnej väzby na zatajovanie alebo zakrytie takéhoto príjmu alebo veci”. Podstatnými znakmi ustanovenia legalizácie príjmov z trestnej činnosti odlišujúcimi od trestného činu podielnictva je úmysel páchateľa „zatajiť existenciu takéhoto príjmu alebo veci, teda vykonať takú aktivitu, v dôsledku ktorej by príjem alebo vec navonok pôsobili ako získané v súlade so zákonom“.”

Podľa dostupných informácií, takéto dôkazy získané neboli. Podľa bývalého vyšetrovateľa tak slová špeciálneho prokurátora vyzerajú ako “mediálne mlátenie prázdnej slamy”, keďže nemá žiadnu oporu v zákone.

“Bolo by vhodnejšie, aby sa špeciálny prokurátor zaoberal vlastnými problémami (kvalitou práce podriadených a kvalitou kontroly zo strany ich nadriadených) a to najmä dnešným odmietnutím obžaloby podanej podriadeným prokurátorom voči Kováčikovi a Koščovi s odôvodnením o závažných procesných pochybeniach vrátane porušenia práv obvineného na obhajobu,” dodáva v závere svojho príspevku Šátek.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali