Prešovská archieparchia bude v budúcom roku 2018 sláviť jubilejný rok

Prešovská archieparchia bude v budúcom roku 2018 sláviť jubilejný rok

Prešov 13. decembra 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Prešovská archieparchia, ale aj celá Gréckokatolícka metropolitná cirkev sui iuris na Slovensku, sa pripravuje na slávenie viacerých výročí v roku 2018. Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ preto vyhlásil Jubilejný rok Prešovskej archieparchie 2018, ktorého trvanie bude totožné s kalendárnym rokom, na začiatku ktorého zaznie v chrámoch Prešovskej archieparchie jeho pastiersky list. Informoval o tom na tlačovej besede 12. decembra v Prešove. Zároveň zverejnil kalendár slávení a podujatí, ktoré sa budú konať v priebehu budúceho roka a logo jubilejného roka, informoval TK KBS Ľubomír Petrík.

Logo

Hlavné výročie bude v septembri 2018

Reklama

Hlavným výročím bude 200. výročie zriadenia Prešovskej eparchie bulou Relata semper pápeža Pia VII. z 22. septembra 1818. Z ďalších výročí to bude 10. výročie zriadenia Prešovskej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku pápežom Benediktom XVI. z 30. januára 2008, teda aj výročie povýšenia Prešovskej eparchie na archieparchiu, Košického apoštolského exarchátu na eparchiu a zriadenia novej Bratislavskej eparchie. Významným výročím bude aj 50. výročie obnovenia Gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu po jej 18 ročnom zákaze, ale aj 1155. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, pretože Gréckokatolícka cirkev má na našom území svoje korene v ich misii. Ďalej to bude napr. 130. výročie narodenia blaženého hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM, 15. výročie blahorečenia hieromučeníka Vasiľa Hopka pápežom sv. Jánom Pavlom II. či 30. výročie vyhlásenia baziliky minor v Ľutine sv. Jánom Pavlom II. a niekoľko ďalších výročí.

Zároveň si prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ pripomenie 65 rokov života, 40. výročie kňazskej vysviacky, 15. výročie biskupskej chirotónie, ktorú prijal 6. januára 2003 z rúk sv. Jána Pavla II. v Bazilike sv. Petra v Ríme, ale aj 10. výročie jeho vymenovania za prvého gréckokatolíckeho prešovského arcibiskupa a metropolitu.

Reklama

Dve hlavné liturgické slávenia v Jubilejnom roku Prešovskej archieparchie 2018 budú v Ľutine v nedeľu 4. februára 2018 a v sobotu 22. septembra 2018. Každý mesiac bude súčasťou slávenia jubilejného roka nejaká liturgická slávnosť alebo iné podujatie. Komisia pre prípravu Jubilejného roka Prešovskej archieparchie pripravila kalendárium, v ktorom sú uvedené všetky hlavné liturgické slávenia a iné podujatia, ktoré možno nájsť aj na stránke www.grkatpo.skkliknutím na logo jubilejného roka.

 

V programe jubilejného roka bude aj eucharistická poklona

Súčasťou Jubilejného roka bude aj eucharistická poklona postupne vo všetkých chrámoch Prešovskej archieparchie pod názvom Ďakovný rok pred Eucharistiou, možnosť získať plnomocné odpustky vo vybraných desiatich chrámoch a putovanie kópie ikony krásnobrodskej Presvätej Bohorodičky po všetkých farnostiach archieparchie, pretože mariánska úcta je integrálnou súčasťou viery, liturgie a života Gréckokatolíckej cirkvi. Ďalej to bude modlitba Jubilejného roka, prosba v suhubej ekténii svätej liturgie, ďakovná púť s vladykom Jánom do Svätej zeme v dňoch 21. až 28. apríla 2018, ďakovná púť do Ríma v októbri 2018, postupné vydávanie desiatich dielov knižnej edície Gréckokatolícka cirkev na Slovensku, inaugurácia jubilejnej poštovej známky k 200. výročiu zriadenia Prešovskej eparchie či napr. vydanie pamätnej medaily. Popri liturgických sláveniach nebudú chýbať ani vedecké konferencie, gospelový koncert pre mladých či slávnostný galavečer. Do slávení jubilejného roka vynikajúco zapadá aj Národné stretnutie mládeže P18 v dňoch 26. až 29. júla 2018 v Prešove.

Ikona krásnobrodskej Presvätej Bohorodičky

V jubilejnom roku nejde o ceremónie či slávenia pre slávenia alebo podujatia pre podujatia, ale Prešovská archieparchia chce celý budúci rok prežiariť vďakyvzdaním Bohu za všetky viditeľné i neviditeľné dobrodenia, ktoré jej štedro udeľoval a udeľuje. Pre gréckokatolíckych veriacich bude jubilejný rok aj príležitosťou nanovo zakúsiť Božiu lásku, aby boli schopní lásky a odvážni ohlasovať Božiu lásku tomuto svetu. Zároveň je príležitosťou znova objaviť radosť z Božej prítomnosti v živote a z pozvania k večnému životu i príležitosťou k serióznej reflexii nad životom viery, lásky a nádeje, nad láskou k Bohu, k Cirkvi i k blížnemu.

Reklama

Jubilejný rok Prešovskej archieparchie 2018 má svoje motto (leitmotív) zo svätej liturgie „Tvoje z tvojho tebe prinášame…“ a logo.

 

Logo Jubilejného roka Prešovskej archieparchie

Súťaž o logo Jubilejného roka Prešovskej archieparchie 2018 vyhlásil 21. apríla 2017 prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. Výzva bola uverejnená v časopise Gréckokatolíckej cirkvi Slovo č. 13/2017. Termín na posielanie návrhov bol 30. august 2017. Návrhy autori posielali do redakcie časopisu Slovo. Cenou za víťazný návrh je Púť do Svätej zeme. Výhercu vybrala začiatkom septembra 2017 komisia v zložení: prešovský arcibiskup metropolita a všetci synkeli. Víťazným sa stal návrh gréckokatolíckeho kňaza Juraja Gradoša. Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ rozhodol o ocenení aj ďalších štyroch miest.
Vysvetlenie loga

Logo

Vysvetlenie loga

Reklama

Logu dominuje Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa v Prešove, ktorý je srdcom Prešovskej archieparchie a Prešovskej metropolie sui iuris. Od zriadenia Prešovskej eparchie je jej katedrálnym chrámom.

Po ľavej strane katedrály je časť arcibiskupskej rezidencie a od nej sa odvíja letopočet – časová os – symbolizovaná časťou kružnice. V nej sú roky najvýznamnejších výročí: 1818 – zriadenie Prešovskej eparchie, 1968 – obnovenie činnosti Gréckokatolíckej cirkvi v Československu po osemnásťročnom zákaze jej činnosti, 2008 – zriadenie gréckokatolíckej Prešovskej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku a povýšenie eparchie na archieparchiu, 2018 – Jubilejný rok Prešovskej archieparchie, v ktorom si pripomíname jednotlivé výročia.

Zároveň táto kružnica predstavuje živý viničný kmeň, ktorým je Ježiš Kristus a jeho Cirkev, ktorá prináša ovocie, symbolizované strapcom hrozna, ktorý je aj grafickým leitmotívom knižnej edície Gréckokatolícka cirkev na Slovensku, ktorá postupne vychádza pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia zriadenia Prešovskej eparchie.

Logo ponúka pohľad na chrám, ktorý však nie je iba stavbou bez života. Preto je súčasťou loga aj vinič so strapcom hrozna, ktorý predstavuje život viery v Cirkvi – nielen v murovaných či drevených chrámoch, ale predovšetkým v živých chrámoch – v živote tých, ktorí uverili Kristovi a jeho Cirkvi. Sv. apoštol Pavol píše: „Vy ste chrám živého Boha“ (2 Kor 6, 16a). Vinič je častým motívom na drevorezbách ikonostasov v našich chrámoch a na liturgických rúchach. Pripomína nám aj vinicu Pánovu, do ktorej sme povolaní pracovať nie ako zlí vinohradníci, ale ako tí, ktorí budú svojmu Pánovi načas odovzdávať úrodu (porov. Mt 21, 41). Hovorí aj o eucharistickom tajomstve, o víne, ktoré sa pri svätej liturgii stáva krvou Ježiša Krista, ktorú vylial pre našu spásu. Môžeme v ňom vidieť aj obraz nášho krstu, v ktorom sme boli zaštepení do viničného kmeňa, ktorým je Ježiš Kristus. My sme ratolesti.

Ovocím našej cirkvi sú blahoslavení mučeníci – biskupi Pavel Peter Gojdič OSBM a Vasiľ Hopko i rehoľný kňaz Metod Dominik Trčka CSsR, ale aj mnohé kňazské, biskupské i rehoľné povolania, ale aj mnohí veriaci, ktorí vďaka Božej milosti svojím životom i za najväčšiu cenu obstáli počas minulých režimov – fašizmu a socializmu. V súčasnosti sa blíži k svojmu záveru eparchiálna fáza skúmania života a čností rehoľného kňaza Jána Ivana Mastiliaka CSsR.

Kružnicu, ktorá obopína dva hlavné motívy – katedrálu a strapec hrozna vyrastajúci z viničného kmeňa – dopĺňa text Rok výročí Prešovskej archieparchie.

Mottom – leitmotívom Jubilejného roka Prešovskej archieparchie 2018 sú slová z Božskej liturgie sv. Jána Zlatoústeho, ktoré kňaz spieva po premenení pozdvihujúc Telo a Krv Ježiša Krista: „Tvoje z tvojho tebe prinášame…,“ pretože výstižne vyjadrujú, že všetka naša vďaka patrí Bohu, pretože všetko čo máme a čím sme, je od Neho.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali