Prehráva Západ Afriku? O rusko-africkom samite v Soči

Prehráva Západ Afriku? O rusko-africkom samite v Soči

Praha 29. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Reakcia niektorých médií na ruské úspechy v Afrike svedčia o tom, že ich interpretujú v kontexte “poníženia, ktoré USA zažili v Sýrii. Putin vstupuje do boja o Afriku po potupe USA na Blízkom východe,” píše katarský denník alDžazíra. Putin práve urobil víťazné koliesko na Blízkom východe. Teraz mieri na Afriku, znie titulok na CNN

Ilustračné foto

Beznádejné dlhy

Reklama

Každý zahraničnopolitický úspech, napríklad taký ako samit RuskoAfrika, sa bohužiaľ takmer vždy stáva pre určitú časť mediálneho spoločenstva a politických mikroinfluencerov na sociálnych sieťach dôvodom pre tvrdú kritiku na adresu štátneho vedenia.

Zvlášť smiešne pôsobí veľký kontrast medzi západnou analytikou z popredných médií a zle skrývanou protiruskou hystériou niektorých influencerov na ruských sociálnych sieťach a Messengeri. Zatiaľ čo západní analytici počítali ruské úspechy a výhody, ruskí používatelia museli čítať nudné žarty o zrieknutých 20 miliardách dolárov.

Reklama

Pokus označiť odpísanie dlhov afrických krajín voči ZSSR za istý príznak slabosti alebo hlúposti je pochopiteľný, avšak môže zapôsobiť iba na absolútne neinformované obecenstvo. Keď je odpísanie dlhov slabosť a hlúposť, potom musíme do zostavy slabých a hlúpych zaradiť organizácie MMF, Svetovú banku, a dokonca aj Čínu, pretože odpisujú beznádejné dlhy afrických krajín výmenou za rozšírenie svojich kapacít na tomto dôležitom kontinente.

 

Múdra bankárka Čína

Uvedieme ako príklad Čínu, ktorá sa nehľadiac na povesť tvrdej a pragmatickej veriteľky snaží pracovať v Afrike ako múdra bankárka a nie hlúpa inkasistka. Americká analytická spoločnosť (známa viac ako “súkromná špeciálna služba) Stratfor uvádza reálne a nie mýtické spôsoby Pekingu v činnosti v Afrike:

Čínska vláda naďalej tvrdí, že projekt Jeden pás, jedna cesta nie je politicky motivovaný a, že Čína neláka žiadnu rozvojovú krajinu do ,dlhovej pasce. Čína fakticky vykázala ochotu odpísať niektoré dlhy, iné zrevidovať a súhlasila s odročením ďalších. Dohromady odpísala dlhy v sume asi 50 miliárd dolárov.

Reklama

Ani MMF ani ďalší západní veritelia (so vzácnymi výnimkami), ani Čína sa nesnaží stiahnuť poslednú kožu z afrických krajín tým skôr, že často to ani nie je fyzicky možné, pokus silového vymáhania v štýle 19. storočia by vôbec prišiel drahšie ako získané peniaze. Odpísanie dlhov v prípade správneho vybavenia je nádherný nástroj na získanie šancí, ktoré by inak jednoducho neexistovali.

 

Miesto, kde si kúpiť trochu geopolitickej slobody

Výsledky samitu RuskoAfrika výrečné samy o sebe. Podľa odhadu poradcu ruského prezidenta Antona Kobjakova predstavovala celková suma zmlúv uzatvorených s africkými štátmi a spoločnosťami 800 miliárd rubľov.

Rusko ponúka nielen zbrane, ale aj možnosť rozvoja ekonomickej suverenity afrických krajín, bez toho, aby žiadalo výmenou obete v podobe suverenity politickej.

Reklama

Spektrum toho, čo zaujíma afrických partnerov, je napodiv prekvapivo široké: dodávky ruského zariadenia pre marockú rafinériu ropy, založenie spoločného podniku na výrobu čpavku a močoviny za 1,2 miliardy dolárov v Angole, výstavba ropovodu v Republike Kongo, pomoc v rozvoji angolských železníc, a dokonca výstavba strediska jadrovej vedy a technológií v Rwande. Nie je to zďaleka úplný zoznam podpísaných zmlúv a dohôd, ale aj toto stačí, aby sme pochopili ruský racionálny prístup k činnosti na najperspektívnejšom trhu planéty.

Je príznačné, že sa domáca ruská kritika diplomatickej a ekonomickej expanzie v Afrike sústredila na kritiku mýtického ruského altruizmu, kdežto západná kritika sa sústredila práve na jeho absenciu. Influenceri na sociálnych sieťach zásadne odmietajú uveriť tomu, že si Rusko na čiernom kontinente zarába peniaze, kdežto západní analytici vidia práve toto zarábanie. A veľmi nespokojní, že tieto kšefty berú USA a európskym neokoloniálnym mocnostiam.

Americká televízia CNN, napríklad informuje: Analytici sa domnievajú, že obnovený záujem Ruska o kontinent je sotva altruistický. Hostí, ktorí dorazili do Soči, potešili exponáty vojenskej techniky ruskej výroby: vojenské vrtuľníky, stíhačky a obrnené vozidlá. Všetko je jasné: Kremeľ chce vyzerať v očiach afrických štátov ako spoľahlivý dodávateľ vojenskej expertízy a moderných zbraní, a to bez dodatočných podmienok.

Tietododatočné podmienky, o ktorých absencii hovoria západní analytici, požiadavky, ktoré vždy sprevádzajú západné úvery alebo obchody. Sú to programy MMF, programy privatizácie, a tiež politická kontrola. to tiež tradičné požiadavky ohľadom zníženia sociálnych výdavkov a presadenie práv všemožných menšín.

V tomto kontexte je jasné, prečo sú ruské návrhy na predaj zbraní alebo ekonomickú spoluprácu podrobené kritike ako cynické: Moskva zásadne nelezie do politiky, sociálnych otázok a ideologickej náplne vnútorného politického života svojich klientov a partnerov.

Keď sa hovorí o tom, že Rusko v žiadnom prípade nedokáže konkurovať v Afrike USA alebo , pretože majú viac peňazí, svedčí to proste o protiruskej angažovanosti alebo o zásadnej neochote pochopiť podstatu variantov spolupráce navrhnutých v Soči.

Moskva je jediné miesto na svete, kde si celé krajiny môžu kúpiť trochu geopolitickej slobody od chamtivých, nezdvorilých a dosť agresívnych západných partnerov. Musíme si pamätať, že každý ruský automat, bojový vrtuľník, reaktor alebo železnice ako prílohu závažný bonus. Je to sloboda, ktorá je často drahšia ako peniaze, čo si uvedomujú mnohí africkí lídri.

 

Stratégia neúčasti pretekov

Médiá so záľubou informujú o novom boji o Afriku alebo pretekoch a uvádzajú dosť cynické porovnanie s 19. storočím, keď globálne ríše delili bodákmi” čierny kontinent.

Reklama

Z tohto hľadiska vyzerajú veľmi neadekvátne pokusy o kritiku Ruska za to, že sa vraj zapojilo do pretekov o Afriku, v ktorých nedokáže poraziť USA, Čínu a krajiny EÚ. ZSSR sa snažil darovať celej Afrike komunizmus. Darčeky sú vždy drahé pre darcu, takže je logické, že táto stratégia veľmi dobre nedopadla.

Dnešné Rusko má inú stratégiu. Ide o to, že sa Rusko nezúčastňuje pretekov, ale ponúka konkrétnym krajinám konkrétne služby za konkrétne peniaze a hlavnou konkurenčnou výhodou je práve geopolitická sloboda a neexistencia žiadnych tajných podmienok. Tí, ktorí si vážia tento exkluzívny variant spolupráce, si nájdu v Rusku pozorných a zainteresovaných partnerov. V každom prípade nemá zmysel podplácať alebo bojovať o tých, kto tomu nerozumie.

Ivan Danilov pre agentúru Sputnik

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali