Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 6. februára – Cestári odvolali prvý kalamitný stupeň pod Tatrami

Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 6. februára – Cestári odvolali prvý kalamitný stupeň pod Tatrami

Bratislava 6. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)

Aktualizované 6. februára 2023 11:05

Situácia: Prevažne polooblačno. Teploty -5 až 0 stupňov Celzia

počasie, polooblačno, sneh
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -6 až -9 a najvyššie denné -3 až 0 stupňov C.
Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -7 až -12 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň C.
Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -7 až -11 a najvyššie denné -5 až -1 stupeň C.

Reklama

 

Počasie na horách:

Reklama

Vo výške 1000 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -6 stupňov C.
Vo výške 1500 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná -12 a najvyššia denná -9 stupňov C.
Vo výške 2000 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota -15 a najvyššia denná -12 stupňov C.

Ozón: 0% 0 úrovňou dlhodobého priemeru (0 DJ).

 

Teploty klesali pod -20 °C

V Liptovskej kotline a v Horehronskom podolí klesla v noci na pondelok teplota pod mínus 20 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„Stalo sa tak po dlhšej zimnej prestávke,“ spresnili meteorológovia s tým, že naposledy klesla na Slovensku teplota pod mínus 20 stupňov Celzia 19. novembra 2022. „Tento týždeň takých dní ešte pribudne,“ avizovali.

Reklama

 

SHMÚ naďalej upozorňuje na nízke teploty, niekde až do mínus 22 stupňov Celzia

Teploty môžu najmä v niektorých oblastiach stredného Slovenska aj v pondelok ráno klesnúť až do mínus 22 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred nízkymi teplotami sú v pondelok do 9.00 h vydané v celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji, tiež v niektorých okresoch Prešovského, Košického a Trenčianskeho kraja.

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch,“ priblížili meteorológovia. Výstrahy pred nízkymi teplotami majú začať platiť opäť aj od pondelkového večera.

 

Reklama

Sneh pokrýva najmä cesty stredného a časti východného Slovenska

Prevažne v severnej polovici stredného a časti východného Slovenska je na cestách prvej až tretej triedy vrstva kašovitého alebo utlačeného snehu. Väčšinou dosahuje hrúbka snehovej vrstvy tri, miestami päť centimetrov. Naďalej platí prvý stupeň kalamitnej situácie na úseku diaľnice D1 Poprad-Tatry – Spišský Štvrtok. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na webe zjazdnost.sk.

podtatranská diaľnica, sneh, poľadovica
Na snímke cesta z Veľkého Slavkova do Mlynice po kalamite v nedeľu 5. februára 2023

Na ceste druhej triedy medzi Skalkou a Kremnicou je utlačený sneh až do 15 centimetrov hrúbky. „Zľadovatený sneh hrúbky jeden až tri centimetre sa môže ojedinele vyskytovať vo vyššie položených polohách Slovenska, najmä však v okresoch Turčianske Teplice, Michalovce a Trebišov,“ priblížila.

Ďalej uviedla, že utlačený sneh do desať centimetrov hrúbky sa môže nachádzať na cestách tretej triedy v obvodoch Haligovce, Spišská Stará Ves, Námestovo a Trstená, a na ceste druhej triedy medzi Spišskou Belou a Spišskou Starou Vsou.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. „HP Čertovica, Zbojská, Štós, Dobšiná, Súľová, Grajnár, Fačkov, Príslop, Branisko a Vernár majú povrch pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom hrúbky jeden až tri centimetre, na HP Huty, Herlianske Sedlo a Podspády hrúbky štyri až päť centimetrov,“ dodali. Zľadovatený sneh do troch centimetrov hrúbky sa nachádza na HP Donovaly, Chorepa a Vrchslatina. „HP Príslop je uzatvorený pre vozidlá nad 12 metrov celkovej dĺžky,“ doplnila.

 

Zjazdnosť

Horský priechod Donovaly uzavreli v pondelok ráno pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Slovenská správa ciest (SSC) na to upozornila na webe zjazdnost.sk.

Donovaly
Na snímke situácia na horskom priechode Donovaly

Na vozovke horského priechodu sa nachádza zľadovatený sneh hrúbky tri centimetre. Pre vozidlá nad 12 metrov celkovej dĺžky je uzavretý aj horský priechod Príslop.

Cesta I/9 za obchvatom Bánoviec nad Bebravou zostala v pondelok ráno neprejazdná v oboch smeroch. Na úseku došlo k vážnej dopravnej nehode. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

„Obchádzka je možná cez Dežerice a Horňany,“ uviedli policajti. Zároveň vyzvali vodičov, aby rešpektovali pokyny polície.

Na mieste zasahujú štyria príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Bánoviec nad Bebravou s jedným kusom techniky, doplnilo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne.

Reklama

 

Donovaly opäť otvorené

Horský priechod Donovaly otvorili v pondelok doobeda opäť aj pre nákladné vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Vyplýva to z informácií zverejnených Slovenskou správou ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Na vozovke horského priechodu sa nachádza zľadovatený sneh do troch centimetrov hrúbky. Pre vozidlá nad 12 metrov celkovej dĺžky je naďalej uzatvorený horský priechod Príslop.

 

Odvolanie kalamity pod Tatrami

Po víkendovej kalamite sa situácia na cestách v podtatranskom regióne stabilizovala, cestári odvolali prvý kalamitný stupeň. Ostáva sprejazdniť už len jeden úsek z obce Stráne pod Tatrami do Kežmarku. TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský s tým, že s frézou cestu upravili, avšak neotvárali ju pre veľmi zlú viditeľnosť.

Reklama

„Nechceli sme riskovať, že sa tam autá zrazia a vytvoria nám prekážku. Dnes by sme ju chceli dočistiť na plnú šírku, potom by už malo byť všetko v poriadku,“ uviedol Polomský. V regióne podľa neho prestalo snežiť aj fúkať, mrzne, takže sa cestárom podarilo vyčistiť a upraviť všetky cesty. V pondelok ešte budú pokračovať v rozširovaní profilov jednotlivých úsekov.

Prešovský samosprávny kraj dodal, že problémy so zjazdnosťou na cestách môžu obyvatelia kedykoľvek nahlásiť na nonstop bezplatnú telefónnu linku 0800 500 222. „Zároveň apelujeme na vodičov, aby boli na cestách aj naďalej obozretní,“ upozorňuje krajská samospráva.

 

Lavínové nebezpečenstvo naďalej pretrváva

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to predovšetkým na záveterných južných, juhovýchodných, juhozápadných a východných expozíciách. Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky a tá je na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov) málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Buliak.

Reklama

Doplnil, že sa očakáva výskyt stredných a veľkých spontánnych lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj turistické chodníky alebo ústia dolín. „Silný vietor sfúkal voľný sneh aj do pásma lesa a miernejších sklonov. Tu je možné uvoľniť lavínu, ktorá často končí v terénnej pasci, kde hrozí hlboké zasypanie. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča,“ zdôraznil.

Počasie v pondelok ovplyvňuje tlaková výš, ktorá priniesla chladné a jasné počasie. Vietor sa počas dňa ustáli, bude fúkať od severovýchodu a dosiahne silu osem až 12 metrov za sekundu. Teploty dosiahnu v najvyšších polohách mínus 15 až mínus desať stupňov Celzia, dodal Buliak.

 

Snehové správy

Podmienky na slovenských zjazdovkách sú výborné – hlavne na severe a vo vyšších polohách, kde sa snehová vrstva po intenzívnom snežení koncom týždňa výrazne zvýšila. V prevádzke je okolo 90 zimných areálov, spustené sú aj zjazdovky, kde sa lyžuje len na prírodnom snehu, zároveň sú v okolí viacerých stredísk k dispozícii aj upravené trasy na bežkovanie – napr. na Donovaloch, v Lopušnej doline, na Čertovici, Táľoch, Kubínskej holi aj v Monkovej doline.

Hrúbka snehovej vrstvy dosahuje zväčša 30 až 50 cm v minimálnych hodnotách a v maximách 50 až 80 cm, lokálne o niečo menej – napr. na Pezinskej Babe, v Bezovci, vo Fričkovciach, vo Vyšnej Slanej alebo vo Veľkej Rači. Naopak nad 80 cm snehu hlási už viacero stredísk – napr. v Oravskej Lesnej sa snehová vrstva zvýšila o pol metra a dosahuje do 110 cm, rovnako ako na Skalke a Čertovici, do 1 metra snehu je na Martinkách, Roháčoch-Spálenej, v Skicentre Strachan – Ždiar, vo Vyšných Ružbachoch aj v Ski Zábave Hruštín.

Nízke Tatry

Donovaly 80 cm veľmi dobré
Jasná Nízke Tatry 30-100 cm veľmi dobré
Ski centrum Demänová 30-80 cm veľmi dobré
Pavčina Lehota (so-ne) 40-70 cm veľmi dobré
Čertovica 90-110 cm veľmi dobré
Čertovica – STIV 80 cm veľmi dobré
Liptovská Teplička 80 cm veľmi dobré
Opalisko – Závažná Poruba 50-70 cm veľmi dobré
Telgárt 50-60 cm veľmi dobré
Tále 55 cm veľmi dobré
Vyšná Boca 50 cm dobré
Čachovo – Selce 35-60 cm veľmi dobré
Mýto pod Ďumbierom 50-60 cm veľmi dobré
Čierny Balog 40-60 cm veľmi dobré
Polomka-Bučník 30 cm veľmi dobré
Šachtičky 40-75 cm veľmi dobré
Krpáčovo 45 cm dobré
Ski Hlobišov – Hronec 50 cm veľmi dobré

Reklama

Vysoké Tatry

Štrbské Pleso 80 cm veľmi dobré
Tatranská Lomnica 80 cm veľmi dobré
Starý Smokovec 50 cm veľmi dobré
Dolný Smokovec – Pod lesom 40 cm veľmi dobré
Snowpark Lučivná 50 cm veľmi dobré
Svit – Lopušná dolina 60 cm veľmi dobré
Kubašok – Spišské Bystré 65 cm veľmi dobré
Podbanské 20-30 cm dobré
Skitatry – Lopušná dolina 60 cm veľmi dobré

Západné Tatry

Roháče-Spálená 70-100 cm veľmi dobré
Dolinky – Žiar 40-50 cm veľmi dobré
Janovky – Zuberec 70 cm veľmi dobré
Podbreziny – LM 30-50 cm veľmi dobré

Belianske Tatry, Ždiar

Bachledka Ski&Sun 90 cm veľmi dobré
Strednica – Ždiar 90 cm veľmi dobré
Strachan – Ždiar 90-100 cm veľmi dobré
Monkova dolina – Ždiar 70 cm veľmi dobré
Bachledova – Deny 35 cm dobré

Veľká a Malá Fatra

Reklama

Vrátna 25-80 cm veľmi dobré
Jasenská dolina 60 cm veľmi dobré
Winter park Martinky 100 cm veľmi dobré
Valčianska dolina 60 cm veľmi dobré
Malinô Brdo 60 cm veľmi dobré
Fačkovské sedlo (so-ne) 50 cm dobré

Orava

Kubínska hoľa 60-80 cm veľmi dobré
Oravská Lesná 80-110 cm veľmi dobré
Ski Zábava – Hruštín 100 cm veľmi dobré
Krušetnica 40 cm veľmi dobré
Ski Vitanová 90 cm veľmi dobré
Brezovica 70 cm veľmi dobré
Racibor – Oravský Podzámok 40 cm veľmi dobré
Nižná Uhliská 25 cm dobré

Juhozápad

Zochova chata 15-30 cm dobré
Pezinská Baba 10-25 cm dobré
Bezovec 20-25 cm veľmi dobré

Stredné Slovensko

Salamandra 40-50 cm veľmi dobré
Krahule 40-50 cm veľmi dobré
Ski Skalka 80-100 cm veľmi dobré
Skalka arena 110 cm veľmi dobré
Králiky 90 cm veľmi dobré
Zerrenpach – Látky 50 cm veľmi dobré
Kokava-línia 40-60 cm dobré
Čičmany 30-55 cm veľmi dobré
Drozdovo 35-55 cm dobré
Vyšná Slaná 30 cm veľmi dobré

Reklama

Javorníky, Kysuce

Kohútka 30-70 cm veľmi dobré
Makov 30-40 cm veľmi dobré
Kasárne – Javorníky 20-40 cm dobré
Snowparadise Veľká Rača 20-40 cm dobré
Športcentrum Oščadnica 25 cm veľmi dobré
Snow Sun Vadičov (so-ne) 30-50 cm veľmi dobré

Východné Slovensko

Vernár-Studničky 50-60 cm veľmi dobré
Litmanová 70 cm veľmi dobré
Vyšné Ružbachy 100 cm veľmi dobré
Drienica 80 cm dobré
Jahodná 20-40 cm veľmi dobré
Renčišov-Búče 50 cm veľmi dobré
Lysá Ski 40 cm veľmi dobré
Ski Gugel Mlynky 40 cm veľmi dobré
Poráč Park (štv-ne) 30-50 cm veľmi dobré
Fričkovce (pia-ne) 20-35 cm dobré

 

Alpské strediská

V niektorých rakúskych lyžiarskych oblastiach pripadlo za posledné dni aj viac ako pol metra snehu. V strediskách Sölden, Zillertal Arena aj Obertauern sa hrúbka snehovej vrstvy zvýšila nad 2 m, najvyššiu snehovú vrstvu hlási Schladming Dachstein do 340 cm. Podmienky pre zimné športy sú dobré až veľmi dobré. Sneh je prachový alebo hrubý.

Reklama

Rakúsko

Göstling – Hochkar 120-150 cm dobré
Hinterstoder 45-170 cm dobré
Hintertux 20-130 cm veľmi dobré
Ischgl 30-80 cm veľmi dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 65-75 cm dobré
Obertauern 170-230 cm veľmi dobré
Semmering 90-100 cm veľmi dobré
Schladming Dachstein 0-340 cm dobré
Stuhleck 60-90 cm veľmi dobré
Serfaus – Fiss – Ladis 30-100 cm veľmi dobré
Sölden 10-255 cm dobré
St. Anton am Arlberg 55-165 cm dobré
Stubai 40-170 cm dobré
Zell am See – Kaprun 60-165 cm dobré
Zillertal Arena 65-240 cm dobré

Taliansko

Bormio 20-50 cm dobré
Dolomity – 3 Zinnen 25-55 cm dobré
Madonna di Campiglio 65-110 cm dobré
Marmolada – Arabba 0-40 cm dobré
Livigno 35-55 cm dobré

Švajčiarsko

Corvatsch 30-65 cm dobré
Saas-Fee 40-190 cm dobré
Sant Moritz – Engadin 25-70 cm dobré

Francúzsko

Reklama

Chamonix Mont-Blanc 30-200 cm dobré
La Plagne 20-80 cm dobré
Les Trois Vallées 110-160 cm dobré
Tignes 85-270 cm dobré
Vald´Isére 85-140 cm dobré

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali