Predčasné voľby? Radšej si ešte sto dní zahrajme divadlo

Predčasné voľby? Radšej si ešte sto dní zahrajme divadlo

Bratislava 8. marca 2016 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Extrémne krátky príhovor Andreja Kisku po šokujúcich (ako pre koho) voľbách nie je vôbec podstatný. Ku rokovaniam o zostavení novej vlády pozval lídrov všetkych zvolených strán, okrem predsedu Ľudovej strany – Naše Slovensko. Legitímne zvoleného. Do parlamentu sa podľa prezidenta dostal aj radikálny politický extrémizmus. O ktorú stranu konkrétne ide, Kiska nekomentoval. Takže v hre sú všetky strany?

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijal  lídrov strany OĽaNO-NOVA vľavo Igor Matovič a uprostred Daniel Lipšic 7. marca 2016 v Bratislave
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijal lídrov strany OĽaNO-NOVA vľavo Igor Matovič a uprostred Daniel Lipšic 7. marca 2016 v Bratislave

Výroky jednotlivých predsedov v prvom kole vylučujú spoluprácu so SMER-om, z čoho sa dá predpokladať, že Fico nezostaví vládu. Hrozba predčasných volieb panuje už od neoficiálnych výsledkov, no stále ide iba o zastrašenie a manipulovanie verejnej mienky. Každý normálne zmýšľajúci politik vie, že tento krok je ešte väčšou hrozbou, ako Kotlebovo zvolenie do parlamentu. Strana Rada Prochádzku SIEŤ by neprekročila hranicu piatich percent. Kiskov tvrdý odkaz Kotlebovi zvýšil preferencie a strana by získala ešte viac hlasov. Verejnosť bola natoľko pohoršená prezidentovým konaním, že sa nielen postavila na jeho stranu, ale ak bude Kiska znova kandidovať za prezidenta, voliči mu to pravdepodobne spočítajú. Predčasné voľby sú preto len vzdialenou rozprávkou niektorých šokovaných médií či mimovládnych organizácií.

Reklama

Máme tu druhú možnosť, Fico nezostaví vládu a bude vládnuť pravica. Všetky strany odmietli koalíciu so SMER-om, a nejako sa za tých pár dní vydedukovalo, že Sulíkova SaS, druhá v parlamentných voľbách, dokáže ostatné strany pozliepať a vytvoriť pravicovú vládu. SaS+OĽANO-NOVA+SNS+SME RODINA+MOST-HÍD+SIEŤ. Inak povedané, liberáli v koalícii s ťažko identifikovateľnými politikmi, národniari s ľuďmi, ktorí ani nechápu prečo kandidovali, Maďari a akože budúci premiér, ktorý sa ním videl od prezidentských volieb. Táto koalícia by mala viesť Slovensko a predsedníctvo v EÚ? Nevydržala by ani dvadsaťštyri hodín, a to som ešte veľký optimista.

Prochádzka pripustil možnosť koalície so SNS, no Bugár by voličom spoluprácu s národniarmi nevysvetlil. Myslím, že ani SNS. SME RODINA podporí pravicovú vládu, no nezúčastní sa jej realizovaní. Matovič odkázal Ficovi, aby si vymazal jeho číslo z mobilu, takže ďalšia možnosť padá. S Kotlebom tiež nikto spolupracovať nebude a SaS vylúčila možnosť zo SMER-om. Matovič a Sulík? To je zatiaľ otázne, no nie nereálne.

Reklama

Ostáva tu tretia možnosť a najviac pravdepodobná. SMER-SaS-SNS. Sulík síce oduševnene vykrikuje o žiadnej spolupráci s Ficom, no priznáva, že je priskoro hovoriť o zostavení vlády. Nepriamo pripustil, že svoje rozhodnutia môže SaS zmeniť. SNS vidí šance tak 50 na 50. Rozhodnutie o priklonení k SMER-u alebo ku pravicovej vláde Danko nepotvrdil. Na to máme sto dní trvajúce divadlo o zostavení vlády.

Na záver ešte jedna bonusová možnosť. Zvolené politické strany sa nedohodnú na zostavení vlády a moc v krajine preberú Ozbrojené sily SR. Priznávam, ide o katastrofický scenár, no ak by to reálne hrozilo, politické strany by už aj Kotlebu pozvali na rokovania. Takúto situáciu sme v našich dejinách ešte nemali. Na východe od našich hraníc to neoficiálne funguje dva roky a počujete nejaké negatívne ohlasy z EÚ alebo Západu? Ani ja nie.

Patrícia Víťazová

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali