Predbežné dáta ukazujú nízku účinnosť vakcíny od CureVacu

Predbežné dáta ukazujú nízku účinnosť vakcíny od CureVacu

Berlín 17. júna 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP/dpa-Sebastian Gollnow)

 

Predbežné dáta z testovania vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti CureVac ukazujú pomerne nízku efektivitu pri ochrane proti ochoreniu COVID-19. V stredu o tom informovala samotná nemecká biofarmaceutická firma

CureVac
Ilustračné foto

Výsledky predstavujú výrazný neúspech v snahách CureVacu vytvoriť vakcínu proti koronavírusu a spôsobili aj pokles hodnoty akcií spoločnosti.

Reklama

I keď zatiaľ nevyhodnotili všetky dáta z testov, na ktorých sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí v Latinskej Amerike a Európe, doterajšie výsledky podľa CureVacu ukazujú, že vakcína má len 47-percentnú účinnosť proti ochoreniu COVID-19 v prípade akéhokoľvek vážneho priebehu. To podľa spoločnosti nespĺňa ich „vopred stanovené štatistické kritériá na úspech“, no neuviedli, aká bola táto hranica.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatovala, že za použitie stoja vakcíny s účinnosťou nad 50 %, no mnohé z už schválených látok ju majú omnoho vyššiu.

Reklama

 

Široký výber vcariantov

CureVac uviedol, že štúdiu skomplikoval široký záber variantov, ktoré sa vyskytli medzi analyzovanými prípadmi, a finálne výsledky sa podľa nich ešte môžu zmeniť. „I keď sme dúfali vo výraznejšie predbežné výsledky, pripúšťame, že demonštrovať vysokú efektivitu v tomto nesmierne širokom zábere variantov je náročné,“ konštatoval riaditeľ CureVacu Franz-Werner Haas. Firma podľa neho bude pokračovať v práci na kompletnej analýze a celková účinnosť sa ešte môže zmeniť.

Množstvo variantov koronavírusu, s ktorými sa CureVac stretol počas testov, pričom len jeden prípad COVID-19 bolo možné pripísať pôvodnému variantu, podľa Haasa „podčiarkuje dôležitosť vývoja vakcín ďalšej generácie, keďže sa naďalej objavujú nové varianty vírusu“.

Spoločnosť zároveň informovala, že poslala dáta Európskej liekovej agentúre (EMA), ktorá robí takzvanú rolling review vakcíny.

Experti, ktorí sa nepodieľali na výskume, označili zverejnené dáta za sklamanie, no zároveň varovali pred ich priamym porovnávaním s vakcínami, ktoré sú už povolené na použitie.

Reklama

Deborah Fuller, profesorka mikrobiológie a odborníčka na vakcíny z fakulty medicíny Washingtonskej univerzity, napríklad poznamenala, že CureVac pracoval vo „výrazne odlišnom prostredí“ ako jeho konkurenti, ktorí svoje vakcíny testovali, keď bol ešte stále dominantný pôvodný variant koronavírusu. Klinické testy CureVacu sa podľa nej uskutočnili v desiatich krajinách a „v čím viac krajinách testujete, tým viac variantov musíte otestovať“.

Ďalší odborník, profesor mikrobiológie a imunológie Mark Slifka z Oregon Health and Science University, predpokladá, že problém môže byť aj v technológii mRNA, ktorú CureVac použil, a je mierne odlišná od tej využitej konzorciom BioNTech-Pfizer alebo firmou Moderna. „Môžu to byť varianty, môže to byť typ mRNA alebo to môže byť kombinácia oboch,“ skonštatoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali