Postoj ministerstva kultúry k Drličkovi sa zásadne zmenil počas dvoch mesiacov. Čo bolo predtým v poriadku, zrazu kole oči

Postoj ministerstva kultúry k Drličkovi sa zásadne zmenil počas dvoch mesiacov. Čo bolo predtým v poriadku, zrazu kole oči

Bratislava 28. októbra 2022 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Jožo Pročko sa zhurta pustil na svojom facebookovom profile do Mateja Drličku. Samozrejme, že podporuje odvolanie. V komentároch si však niektorí diskutujúci dovolili nesúhlasiť s ním. Celá záležitosť okolo Drličku je aj bez Pročka čudná

Matej Drlička
Matej Drlička.

Svoj status Pročko uvádza tým, že Drličku nikto nešikanoval. Jasne, niektoré kontroly sú oprávnené a niektoré sú, takpovediac ad hoc. Vedel by o tom rozprávať napríklad Vladimír Soták, ktorý keď kritizoval vládu, nikto iný než sám predseda vlády sa mu začal vyhrážať kontrolami. Veľmi to pripomína obdobie predchádzajúceho režimu – hoci v oficiálnej politike vládla vedúca úloha strany, v skutočnosti vládli priami nadriadení, nikto si s nimi nechcel páliť prsty. Drlička si tých kontrol v poslednom čase užil až až.

Reklama

Prvým argumentom Pročka je, že Drlička realizuje reformu, ktorá nemá oporu v jeho projekte predloženom pri výberovom konaní ani v Ozdravnom pláne pre SND, na základe ktorého bol navýšený rozpočet divadla. Toto hovorí človek, ktorý je súčasťou vládnej koalície. Drlička nesie zodpovednosť za to, že keď sa vo funkcii rozhliadol, zistil, že treba urobiť niečo iné, než si pôvodne predstavoval.  Všetky strany vládnej koalície sľubovali podporu inštitúcii referenda, sľubovali, že nebudú siahať na sociálne opatrenia predchádzajúcich vlád. Všetci vieme, ako to dopadlo. Drlička však musí za zmenu svojho rozhodnutia niesť zodpovednosť v podobe odvolania. Politikom vládnych strán, vrátane Pročka, žiadna zodpovednosť za zmenu správania oproti predvolebným sľubom nehrozí.

Pročko tvrdí, že Drlička predložil rezortu kultúry a národnej rade antedatované dokumenty. A nie je to azda bežné? Veď vyšetrovateľov a iné orgány OČTK rovnaké konanie nikto ani nenapomenul, vyšetrovatelia dokonca boli povýšení! Štábna kultúra, Jožo! Pročko vytýka Drličkovi aj to, že v roku 2021 prepustil ľudí z techniky z historickej budovy divadla dnes prijíma nových. Lenže akosi nespomína, že vďaka pandemickým opatreniam vlády, ktorej je Pročko oporou, mohli títo ľudia akurát tak leštiť žiarovky na reflektoroch. Spomína tiež diskriminačné a nezákonné vyplatenie odstupného a diskriminačný mzdový poriadok SND. Ehm, ak je to tak, divadelné odbory sú na čo? Ďalším argumentom Pročka je “žiaľ sústavné nedodržiavanie interných predpisov SND – napr. Pracovný poriadok opery SND, Kolektívna zmluva SND, Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci.” A znovu to hovorí človek z vládnej koalície, tej koalície, ktorá si z ústavy a zákonov urobila trhací kalendár. Konflikt záujmov, ktorý ďalej Pročko Drličkovi vyčíta, si snáď koaliční politici mohli všimnúť už pri výberovom konaní.

Reklama

Drlička zatvoril starú budovu SND,” píše ďalej Pročko. Ale budovu podľa našich informácií pre divadelnú činnosť zavrel Inšpektorát práce v máji 2021. Vyčíta Drličkovi aj rôzne pochybenia v ekonomickej oblasti, ale najviac mu má za zlé (Fuj!) jeho medializovaný výrok z Budapešti: “… nanešťastie niektorí politici ešte dýchajú”. Povedal to podľa Pročka “v dobe , kedy extrémistická nenávisť zabíja v uliciach.” Jožo asi zabudol, ako sa nie v uzavretej spoločnosti umelcov ale na pódiu pred tisíckami ľudí kedysi správal Stanke. Ale ten svoju nenávisť otočil tým správnym smerom, toho si predsa všímať nebudeme!

Človek by sa aj zamyslel nad tým, čo Pročko píše, keby sa Pročko nepokúšal vytiahnuť smietku z oka inému, sám má pred prahom taký bordel, že Augiáš by bledol závisťou. To sa naozaj všetko závažné udialo počas dvoch mesiacov? Alebo ide o hon na čarodejnice s cieľom ešte viac vystupňovať napätie v spoločnosti, možno aj prinútiť určitú skupinu ľudí, aby si napriek nechuti k politike obliekla politické dresy a uniformy kultúrnej vojny? Toto totiž len pred dvomi mesiacmi uverejnil portál Teraz.sk:

22. augusta 2022. Ministerstvo kultúry SR nezistilo žiadne pochybenia zo strany vedenia SND v prípade znižovania stavu sólistov Opery SND. Preverenie správnosti týchto postupov zabezpečilo ministerstvo kultúry na základe podnetu sólistov Opery SND, ako aj poslancov výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Vedenie Slovenského národného divadla sa po dôkladnej analýze efektivity fungovania sólistického súboru v Opere SND rozhodlo znížiť počet interných sólistov. Viacerým interným členom v rámci šetrenia financií namiesto pracovnej zmluvy ponúklo externé zmluvy. Za tento krok si vyslúžilo medializovanú kritiku zo strany časti operného súboru, ako aj od členov odborových organizácií.

Témou sa na podnet dotknutých sólistov zaoberali aj poslanci výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorí si ešte v máji od ministerstva kultúry vyžiadali kontrolu správnosti postupov pri znižovaní stavu sólistov Opery SND.

Reklama

Ministerstvo kultúry správnosť postupov preverilo a nezistilo žiadne pochybenia zo strany SND.

„Organizačná zmena smerujúca k dosiahnutiu efektívnosti práce, produktivity práce a znižovaniu nákladov Slovenského národného divadla nie je v rozpore s pracovnoprávnou legislatívou ani interným riadiacim aktom, ktorým je štatút Slovenského národného divadla,“ konštatuje ministerstvo kultúry v protokole o kontrole

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali