Agrárny potenciál Afriky sa využíva žalostne slabo

Agrárny potenciál Afriky sa využíva žalostne slabo

Kapské Mesto 10. júna (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Západný svet nakupuje z Afriky suroviny, ktoré potrebuje a vyváža do nej potraviny, ktorých ma nadbytok

Kto chce pochopiť chudobu Afriky, mal by precestovať kontinent a navštíviť jeho trhy, uviedla DPA. V Zambii alebo Nigérii uvidí ženy, ktoré na políčkach s jednoduchým náradím obrábajú pôdu, polievajú, plejú burinu, alebo zbierajú úrodu. V Tanzánii alebo v Mozambiku sa cestuje po rozbitých cestách cez obrovské pláne s bujnou vegetáciou. Na trhoch metropol Lagos alebo Maputo dostať ryžu, ovocie, zeleninu a mäso – mnohé produkty sú však z Európy, Brazílie, Spojených štátov a iba z jedinej africkej krajiny – Juhoafrickej republiky.

Reklama
Na snímke Mavis Nkomová pripravuje húsenice mopane na sušenie vo svojom dome v Gwande. V Zimbabwe, ako aj vo väčšine oblastiach Južnej Afriky, sú húsenice mopane základnou súčasťou jedálnička vo vidieckych oblastiach a v mestách sú považované za delikatesu. Na juhu Afriky je hlavnou hostiteľskou rastlinou strom mopane (Colophospernum mopane). Môžu sa jesť sušené alebo varené a namáčané v omáčke. Najväčší odvážlivci ich však jedia surové

Afrika, ktorá ešte pred 50 rokmi exportovala potraviny, sa už stala v základných produktoch závislou od ich dovozu a medzinárodnej pomoci. Svetová banka a západné vlády síce oceňujú pozitívne údaje o rozvoji ekonomiky kontinentu, ale ten priamo alebo nepriamo spočíva hlavne na vývoze surovín. Avšak poľnohospodárstvo, ktoré poskytuje obživu viac ako polovici z miliardy Afričanov, v mnohých krajinách zostáva v katastrofálnom stave a upadá. Neustále sa opakujú hladomory. Podľa údajov Spojených národov takmer štvrtina ľudí na kontinente trpí dlhodobou podvýživou.

Nigérijský minister poľnohospodárstva Akinwumi Adesina povedal, že pred rokmi “sme boli vývozcami búrskych orieškov a palmového oleja. Teraz dovážame potraviny. Stali sme sa najväčšími importérmi ryže na svete”. Na zabezpečenie výživy 167 miliónov Nigérijčanov krajina dováža za 11 miliárd USD (8,30 miliardy eur) obilie, ryžu, ryby a cukor. “To je,” konštatoval minister “vzhľadom na zdroje krajiny nezmysel”. Ale ropný boom prekvitá a poľnohospodárstvo sa v Nigérii zanedbáva.

Reklama

V Afrike sa podľa Svetovej banky nachádza 60 % využiteľného pôdneho potenciálu planéty. Aj v tých najúrodnejších krajinách, medzi ktoré patria Mozambik a Zambia, sa obrába menej ako 20 % úrodnej pôdy. A jej výnosnosť zostáva nízka. Roľníci zväčša pestujú plodiny len pre vlastnú potrebu. Chýba im predovšetkým to najdôležitejšie: vedomosti a motivácia, hnojivá a techniku, cesty a sklady, dopravná technika, obchodné reťazce, dostupné trhy, ale bujnie byrokracia.

Investori zo Saudskej Arábie, Kataru, Indie, Číny, Európy a zo Spojených štátov kupujú na kontinente veľké plochy poľnohospodárskej pôdy. Od roku 2000 sa podľa bývalého generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana dostalo do rúk zahraničných podnikateľov 134 miliónov hektárov zeme. Ide o plochu, uvádza Annan v najnovšej správe o Afrike, akú majú Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia spolu.

Kritici ako britský autor Fred Pierce a medzinárodné rozvojové organizácie, vidia v nákupoch pôdy “novú formu kolonializmu”. Nákupy bývajú často neprehľadné a v dôsledku podplatiteľnosti politikov a drsným investorom neraz dochádza k poškodzovaniu maloroľníkov.

V mnohých krajinách, medzi nimi aj v Tanzánii, Ugande a Mozambiku, museli roľníci opustiť pôdu, ktorá ich živila. V Afrike totiž držba pôdy nie je právne legalizovaná. Chudobní a nevzdelaní vidiečania sa ľahko stávajú obeťami vládnej svojvôle a bezohľadných investorov.

Nový agrárny priemysel sa často zameriava na monokultúrne pestovanie plodín, najmä kukurice, z ktorej sa vyrába biopalivo. Plodina, ktorá sa pestuje len na export, Afrike nepomáha, varuje Annan. Takú prax prirovnal k “lúpeži pôdy”.

Reklama

Mnohé vlády však vidia v predaji pôdy dôležitý nástroj prílivu investícií a získavania moderných technológií. Nigéria sa neobáva “lúpeže pôdy”. Adesina konštatoval, že jeho krajina potrebuje zahraničných partnerov, aby sa mohla rozvíjať. Expert OSN na Afriku Carlos Lopes povedal, že “ak sa preskúma nákup pôdy v medzinárodnom porovnaní, vraj to nie je ani priemer”.

Podnikateľ Aliko Dangote, pokladaný za najbohatšieho Afričana, je presvedčený, že “je celkom jedno, komu patrí pôda; dôležité je, aby sa dobre využívala”. Podľa neho Afrika potrebuje naliehavo investície do poľnohospodárstva a “je celkom jednou, akú farbu kože majú investori, alebo akou rečou hovoria”.

(1 EUR = 1,3260 USD)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali