Politici upozorňujú: Hrozia nám kilometrové rady, skolabovalo elektronické objednávanie na testy. Čísla sa zlepšujú a Matovič to chce využiť

Politici upozorňujú: Hrozia nám kilometrové rady, skolabovalo elektronické objednávanie na testy. Čísla sa zlepšujú a Matovič to chce využiť

Bratislava 18. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, SITA-Branislav Bibel, TASR-Pavel Neubauer, SITA-Alexandra Čunderlíková, TASR – Jakub Kotian, TASR-Jaroslav Novák)

 

Myšlienku opätovného spustenia „dobrovoľného“ celoplošného testovania skritizoval na sociálnej sieti podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Podľa neho si opäť vláda niečo vymyslela, ale celú zodpovednosť hodila na samosprávy a firmy. Tie dostanú peniaze a testy, o zvyšok sa musia postarať sami. Ako si zriadia odberové miesta a kde zoženú zdravotníkov, to už štát nezaujíma. Pritom zdravotníci už chýbajú aj v nemocniciach

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na Starých Gruntoch v Bratislave
Na snímke ľudia čakajú na testovanie na Starých Gruntoch v Bratislave

Podľa Trubana, ak naozaj chceme pretestovať všetkých v rozmedzí od 15 do 65 rokov za 9 dní, je nutné zvýšiť kapacitu antigénových testov až 4-násobne. A to zo dňa na deň. Nereálne.

Reklama

Navyše vyvstal ešte jeden vážny problém. Hneď po skončení tlačovej konferencie, na ktorej Matovič s Krajčím oznámili že bez testu sa z domu nepohneme, skolabovalo elektronické objednávanie na testy. K jeho opätovnému spusteniu nedošlo ani dnes ráno. Výsledkom toho budú opäť kilometrové rady na odberných miestach.

Dôvodom rýchleho spustenia “skríningu“ je podľa Trubana to, že krivka pozitivity konečne začala klesať. Vďaka lockdownu. A to chce využiť premiér Matovič na pozitívne odprezentovanie výsledkov testovania.

Reklama
Michal Truban
Na snímke podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban

„Celé je to extrémne cynické a bezohľadné špekulantstvo. Keď sa budú ľudia hodiny mrznúci v radoch na testy hnevať, Igor Matovič im povie, nech sa hnevajú na svojho starostu. Mal sa viac snažiť,“ dodal Truban na záver.

 

SaS plošné testovanie podporila poslednýkrát

Svoje rozhodnutie podporiť plošné testovanie sa pokúsila obhájiť strana Sloboda a Solidarita (SaS). Argumentuje tým, že vo vláde „môžeme vyskakovať potiaľ, pokiaľ nám volebný výsledok dovoľuje“. Podľa nich ale v rámci návrhu testovania presadili viacero pozitívnych zmien

Richard Sulík
Na snímke Richard Sulík

Najdôležitejším sľubom, ktorý si na vláde vymohli je prísľub, že toto plošné testovanie je posledné. Následné testovania budú prebiehať už len v ohniskách nákazy. Navrhli pridať väčší počet testovacích miest a predĺžiť obdobie testovania o jeden týždeň, aby sa ľudia nezhromažďovali a nešírili tak vírus medzi sebou. Do výnimiek zo zákazu vychádzania pretlačili deti, dôchodcov a osoby so ZŤP. Za úspech považujú aj presadenie dobrovoľného testovania u zamestnávateľov či testovanie na mobilných odberových miestach.

„Zmysel podporiť uznesenie sme videli aj v snahe vrátiť deti čo najskôr do škôl. Je nevyhnutné, aby sa začali učiť prezenčne a mohli sme dopriať našim žiakom kvalitné vzdelávanie,“ doplnil minister školstva Branislav Gröhling.

Reklama

 

Tomáš Drucker tvrdí, že premiérova atómovka už raz nezabrala, ale máme ju tu znova. Bude teraz výsledok lepší?

Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa na sociálnej sieti vyjadril k téme opätovného „nepovinného“ celoplošného testovania. Podľa neho máme už s atómovkou skúsenosť a nezabrala. Ale máme ju tu znovu. Bude výsledok teraz iný?

Tomáš Drucker, Dobrá voľba, Slovensko
Na snímke Tomáš Drucker

Drucker sa na Facebooku vyjadril, že vďaka nútenému lockdownu sa začali čísla pozitívne testovaných zlepšovať. Aby sa takému náhlemu poklesu predišlo, pán premiér nám naordinoval novú „atómovku“ – celoplošný deväťdňový skríning. Podľa Druckerových slov sám premiér Matovič uznal, že na celoplošné pretestovanie obyvateľstva v priebehu víkendu nemáme dostatok zdravotníkov a ani samosprávy neboli z tohto nápadu nadšené. Už sme si raz totiž vyskúšali, ako tento fantastický nápad nefunguje.

Aby však premiér „nevyšiel za nepotrebného hlupáka a Richard Sulík chcel ukázať, že na prvom mieste je jednota koalície a nie potreba národa“ tak sa teraz musíme všetci tváriť,  ako dobre to vlastne títo páni vymysleli. Deväť dní testovania namiesto dvoch.

Proti tomuto nápadu bola paradoxne len jediná žena – Veronika Remišová. Jedine ona „nepodľahla nátlaku egomaniactva“ Igora Matoviča.  Sama však nič nezmôže. „FUNKCIE sú stále viac, ako pravda a zmena k slušnosti stále nikde“. Preto Drucker vyzýva zodpovedných politikov a aj ľudí, ktorí to myslia so Slovenskom dobre, aby spojili sily a skúsili ponúknuť Slovensku „alternatívu zdravého rozumu“.

Reklama

Exminister zdravotníctva uznáva, že najlepším riešením pre súčasnú situáciu je tvrdší lockdown a rozumný spôsob testovania. „Lockdown mal byť tvrdší na 10-15 dní, s náhradou mzdy a ekonomických výpadkov pre podnikateľov. Testovať sa má systematicky všade tam kde je zvýšené riziko prenosu a kde sú rizikové oblasti a skupiny. Tam, to ale často chýba“, uzatvára tému deväťdňového celoplošného skríningu Tomáš Drucker.

 

Tomáš Taraba označil žiadosť vlády za cynickú

Podľa opozičného poslanca Tomáša Tarabu je od vlády maximálne cynické žiadať od ľudí absolvovanie testovania po tom, ako sa sami v decembri priznali, že u nás zbytočne zomrelo 4300 ľudí. „Priznáte sa, že ste skántrili tisícky ľudí zbytočne a potom vyzvete iných, aby s Vami išli niekoho zachraňovať. Veď to ani neznie dobre“.

Tomáš Taraba
Na snímke poslanec NR SR a predseda KDŽP – Aliancia za Slovensko (Kresťanská demokracia a Život prosperita) Tomáš Taraba

Našťastie druhé kolo testovania bude podľa Tarabu pripravené omnoho kvalitnejšie ako prvé, keďže o jeho návrhu sa vláda dohadovala dlhých 5 dní. Nakoniec vyrokovali, že „desať dní staré a dávno neaktuálne testy, ktoré by inak nedali ani psom lebo sú tak nepresné, budú určovať kto môže ísť do práce a prírody. Za toto hlasoval Sulík, strážca slobody, bojovník, ktorý dal verejný prísľub, že nikdy plošné a povinné testovanie nepodporí“. Aspoň podľa poslanca ukázal svoju pravú tvár.

 

Podľa Juraja Draxlera vláda nedokáže zabezpečiť ani takú prkotinu ako funkčný rezervačný systém

Na nefunkčný rezervačný systém upozorňuje aj bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Podľa neho má slovenská vláda k dispozícii „celý obrovský štátny aparát, celý štátny rozpočet (miliardy a miliardy eur, tisíce úradníkov) a nedokážete zabezpečiť ani takúto prkotinu“ ako je celoplošné testovanie. Týždeň o ňom hovorili, pripravovali ho a nakoniec ho nie je možné spustiť pre chybu rezervačného systému.

Juraj Draxler
Na snímke z mája 2016 bývalý minister školstva SR Juraj Draxler

Ten navyše poskytuje aj mylné informácie. V popise rezervačného systému je stále uvedené, že prihlasovať sa na testovanie majú ľudia s príznakmi. „Čo je úplný nezmysel, keďže celým zmyslom testovania je otestovať všetkých“, doplnil Juraj Draxler.

 

Systém nefunguje a testovacie kapacity sú na tretine toho, čo potrebujeme, tvrdí Smatana

Zdravotnícky analytik Martin Smatana na sociálnej sieti posiela vláde pozdrav, v ktorom si praje, aby rezervačný systém na plošné testovanie začal fungovať, pretože „nerád mrzne a stojí hodiny v radách”.  Zároveň priznáva, že si zo súčasnej situácie tak trochu uťahuje.

Martin Smatana
Na snímke bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) a zdravotnícky analytik Martin Smatana

Ale „to, že IT system nefunguje a testovacie kapacity sú v súčasnosti asi na tretine toho čo potrebujeme, je ale vskutku smutné a veľká výzva pre zodpovedných. Toto “sranda” vôbec nie je…“, dodáva bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) a zdravotnícky analytik Martin Smatana.

Reklama

 

Bez negatívneho testu sa nedostaneme do práce ani do prírody

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí nám v nedeľu (17.1.) víťazoslávne oznámili, že od dnešného dňa sa opätovne spúšťa celoslovenské plošné testovanie. Je síce dobrovoľné, ale bez negatívneho výsledku testu sa nedostaneme ani do práce, ani do prírody. Toto opatrenie má trvať až do 7. februára s tým, že po prvom kole testovania sa Slovensko rozdelí na dve polovice. V tej lepšej časti budú od 3. februára platiť rovnaké opatrenia ako v súčasnosti, horšia polovica sa bude musieť opätovne pretestovať.

Cieľom tohto testovania spojeného so zákazom vychádzania je podľa ministra Krajčího upraviť epidemiologickú situáciu tak, aby sa od 1. februára mohli začať uvoľňovať opatrenia a otvárať školy.

Počkajme si teda na výsledok tejto atómovky a dúfajme, že po tomto experimente nám čísla pozitívne testovaných nebudú opäť stúpať.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali